„A holnap már ma van”

hirdetés
2020 január 10., 18:45

Az öt éve futó smART! a kortárs művészet felől közelít a technológiai innovációhoz és a hétköznapjainkat egyre jobban meghatározó eszközökhöz és virtuális terekhez. Egyszerre célja, hogy a kortárs művészet iránt felkeltse az érdeklődést a közönségük nem kis részét kitevő fiatalok körében, illetve hogy a hazai művészeket inspirálja a különböző technológiákban rejlő új esztétikai lehetőségekre.

Ennek a gondolkodásnak jó példája, hogy a Trafó bejárata előtti, a fenti képen is látható kirakatban az elmúlt években berendeztek egy kiállítóteret, ahol végtelenített videók futottak, és ahonnan egy applikációval beolvasható kód is tovább kalauzolt a szabad szemmel láthatatlan virtuális térbe.

link Forrás

Ez volt a Loop Gallery, amely az addig sima plakátolásra használt felületből művészetet és technológiai bemutatót csinált. A bejárati elhelyezkedése azért is volt szimbolikus, mert lokálisan része volt a Kortárs Művészetek Házának, mégis a digitális világba kalauzolta látogatóit. Most pedig az internetre költözött önálló felületként.

A Trafó és a Let it Be! art agency közös sorozata ezt a határterületet járja be. Összehozza a különböző irányokból érkező alkotókat, akiknek egy része művész, másik része alkalmazott művész, de sokaknak első ránézésre nincs is köze a művészethez. Az idén májusban 50. jubileumát ünneplő smART! XTRA alkalmain prezentált már

feltaláló, programozó, fényfestő, VJ, elektronikus zenész, mindenféle dizájner, bűvész, egyetemi kutató, operatőr, díszlettervező, ki lehetett próbálni VR-szemüveget, AR-plakátokat, közösségi adatvizualizációt, interaktív installációkat és így tovább.

A smART! XTRA eseményein egy adott témára hívnak meg három előadót különböző területekről, akik a Trafó klubjában tartanak egy-egy rövid prezentációt a munkáikból, utána közösen beszélgetnek, majd jön a legjobb rész, amikor a közönség kipróbálhatja, amit hoztak. „Nem kell mindent azonnal érteni, lehet nyugodtan kérdezni” – biztat Kovács Andrea, a sorozat szerkesztője, aki mindig is szeretett kísérletezni a fúziós formátumokkal.

link Forrás

Itthon egyelőre nincsen dedikált múzeuma, fesztiválja vagy éppen szaksajtója a digitális művészetnek, a smART! részben ennek a közegnek a megteremtésén is fáradozik – teszi hozzá Kovács Andrea, aki céljaikat úgy összegzi:

„Jelen időben kell beszélnünk, hogy a jövőt jobban megértsük. A holnap a mából indul – a kíváncsiság esztétikája a mostra reflektál.”

Következő smART! XTRA programok:

  • I Scroll Therefore I Am: jövő hétfőn, 13-án a közösségi média és az offline élmények elválaszthatóságáról beszél és prezentál Fillér Máté médiaművész, Sárai Vanda kurátor és Biró Dávid fotográfus. Utóbbi mondta a Trafó blogján olvasható friss interjúban a netes tartalmak közötti válogatásról azt az egész sorozathoz passzoló aforizmát, hogy „a saját életünk kurátorai vagyunk”.
  • Látványvilágok_VISIONS: Február 19-én, a Burning című újcirkusz bemutatója előtti napon annak belga sztárelőadója lesz az egyik vendég, akivel együtt lehet majd bejárni egy backstage túrán az előadás kulisszáit. Mellette a Limelight Projection Mapping és a Tűzmadarak lesznek a „látványvilágok” hívószava köré épülő esemény vendégei.