Szabó Benedek és a Galaxisok új klipjében szinte az elviselhetetlenségig fokozódnak a bénázások

zene
2020 március 04., 09:59

Januárban jelent meg a Szabó Benedek és a Galaxisok ötödik lemeze Cím nélküli ötödik lemez címmel, és a terv az, hogy az összes szám külön klipet kap majd. Eddig három dal, a Szép volt, az Első szám és a Már megint kapott saját videót és most itt a Vakáció klipje is, ami nálunk debütál.

link Forrás

A Vakáció klipjét Szombat Éva és Klág Dávid rendezte, és a Beat On The Bratben forgatták, a videó szereplőit pedig a zenekar közönségéből válogatták ki. A videó mellé írt rövid ajánlót a zenekar dalszerző-énekese, Szabó Benedek:

„A Vakációt egy Prosectura-koncert után írtam, de nem lett olyan, mint a Prosectura, maximum csak más Galaxisok-számokhoz képest. Igen, azt hiszem, hozzánk képest punk. Ez persze nem jelent sokat. Hét évvel ezelőtt Dávid rendezte a Galaxisok első klipjét is, azóta mindketten sokat öregedtünk és bulizás helyett inkább otthon filmezünk. Nagyon örülök, hogy Szombat Évával megcsinálták ezt a videót, illetve köszönöm mindenkinek, aki játszott benne. Délvidéki testvéreimnek üzenem, hogy a szövegben van egy Bijelo Dugme-nyúlás is."

A koncepcióról pedig Klág Dávid írt:


„Amikor Benedek elküldte az album korai demóit, már akkor kiválasztottuk a Vakációt, mert pörgős, lényegre törő és vicces a szövege. Együtt lehet érezni egy csomó dologgal benne, de főleg azzal, hogy az embernek nincs kedve elmenni sehova, mert a lakáson kívül minden szar. Ebből jött az ötlet is, hogy mi lenne, ha a lakáson belül is minden szar lenne, folyamatos kellemetlenségek sorozata, ami bárkinek ismerős lehet, aki bénázott már otthon a világ legegyszerűbb dolgainak kivitelezése közben. Benedek elég konkrét dolgokról énekel, de ezeket nem akartuk konkrétan megmutatni, nem akartuk, hogy a főszereplőnk (akit egyébként Keresztesi Botond festőművész alakít) gitárt hangoljon meg könyvet olvasson, de cserébe szerencsétlenkedjen a pirítóssal, meg zárja ki magát az erkélyre.

A klipet telefonnal forgattuk azért, hogy jobban visszaadjuk a mindennapi, esetlen bénázást, meg hogy tudjunk improvizálni, nagyon gyorsan kipróbálni képeket, beállítások, zoomokat, hülyeségeket. És mert hogy kicsit olyan legyen, mint a TikTok vagy mint egy mémes Twitter-oldal. A klip első felét a főszereplő lakásán forgattuk, a második felét pedig a Beat On The Bratben, ott nagy segítségünkre voltak a zenekar rajongói, akik eljöttek statisztálni, ezúton is nagyon köszönjük nekik, hogy egy hétköznap estéjüket erre áldozták. A vágásnál szándékosan egy követhetetlen kréziséget akartunk, amitől az az ember érzése, hogy szinte az elviselhetetlenségig fokozódnak a bénázások.”

A Galaxisok lemezbemutató turnéja jelenleg is zajlik, a budapesti állomás március 20-án lesz az Akváriumban, a Mulató Aztékok vendégszereplésével.