Elfeledett zenei kincsek ébredés mellé

hangover
2020 július 19., 07:26

Nehezebben induló reggelekre kitalált sorozatunk ma egy különleges válogatással jelentkezik, ami egy különleges projekt mellé készült.

Unearthing the Music néven indult egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja, hogy összegyűjtse azokat az eddig nem ismert kísérleti és underground zenei tartalmakat, amelyek a 1957-2000-ig tartó időszak nem demokratikus rendszereiben születtek: a szocialista tömb és az Ibériai-félsziget (Spanyolország, Portugália, Görögország) országaiban. Az összegyűjtött tartalmakból aztán egy nyilvánosan elérhető adatbázis születik majd. Minden továbbit a projekt honlapján lehet megtudni.

Ehhez a zenei világhoz kapcsolódik a tilosos Kanadakáosz mai mixe is, amit a 70-es, 80-as évek magyar avantgárd lemezeiből válogatott össze. Mint a mix mellé kapott leírásból kiderül:

„Folk és Freejazz ötvözetek (a Dresch és a Grencsó együttesektől). Komputer zene 1984 ből, és elektronikus zenei kísérletek (Dubrovay László, Patachich Iván), hangszobrok és hangjáték (Mártha István, Ladik Katalin).

A mix apropóját az UMSCENE felhívása szolgáltatja, amelyben arra szeretnénk biztatni mindazokat, akik az érából származó és az underground vagy experimentális zenéhez köthető (punk, kísérleti jazz, elektronikus zene, computer-zene, stb.) bármilyen hangzó vagy vizuális felvétellel, koncertfotókkal, esetleg egyéb dokumentummal büszkélkedhetnek, hogy járuljanak hozzá az adatbázis bővüléséhez és vegyék fel velünk a kapcsolatot az underground.zene @ gmail.com e-mailcímen augusztus 10-éig.

Addig is szóljon helyettünk a zene.”

Sorozatunknak ez már a sokadik része volt, a korábbiakat itt lehet meghallgatni. A címlapkép csak illusztráció, a Fortepanról származik, Urbán Tamás készítette 1988-ban a Fekete Lyukban.