A cigánycsuk lett az év madara

állat
2020 július 28., 07:12

Véget ért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) éves szavazása, és ez alapján a cigánycsuk (Saxicola rubicola) lett az év madara Magyarországon. A júliusban zajló szavazáson közel 10 ezren szavaztak, és ebből 3884 szavazat érkezett a cigánycsukra. Második helyen a kis őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

Cigánycsuk
photo_camera Cigánycsuk Fotó: Wikipedia

Az idei versenybe az MME olyan énekesmadarakat nevezett, melyek az agrár élőhelyekhez kötődnek, és a nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. A cél éppen ezért az volt, hogy e madarak bemutatásával 2021-ben fokozott figyelmet tudjanak fordítani a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások bemutatására.

A cigánycsuk az MME rövid leírása szerint még mindig gyakori Magyarországon, de hazai állománya 21 év alatt 54 százalékkal csökkent. Sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Kis őrgébics
photo_camera Kis őrgébics Fotó: Wikipedia

A második helyen végzett kis őrgébics hazánkban leginkább a sík vidéki, bokrokkal tarkított területeket részesíti előnyben, elsősorban a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon, a Dunántúlon nagyon kis számban fordul elő. Rovarokkal, kisebb részben apró rágcsálókkal táplálkozik. Az egyik legkésőbb érkező, és leghamarabb elvonuló madarunk, a telet Afrika déli részén tölti.

Sordély
photo_camera Sordély Fotó: Wikipedia

A sordély kifejezetten kötődik az agrárkörnyezethez, kedveli a mozaikos, kisparcellás, extenzív mezőgazdálkodás által kialakult területeket. A száraz, vagy időszakosan vizes élőhelyeken telepszik meg, a mocsarakat, ártereket elkerüli. Elsősorban az alföldi, nyílt területek madara, de kisebb sűrűségben dombvidékeken is előfordul. Állandó madarunk, télen nagyobb csapatokba is verődhet.