Lassan elkészül a Mátrában az ország egyik legfurább épületegyüttese

festészet
2020 július 29., 09:55

Ha megírnánk a 444 furcsa hely Magyarországon című könyvet, a Nyikom-bércen álló Gortva-Jójárt-kilátó egészen biztosan előkelő helyet kapna benne. Mátrakeresztestől indulva nagyjából egy órát kell gyalogolni hozzá,

de tulajdonképpen ennyi időt kell is hagyni magunknak az áthangolódásra, hogy be tudjuk majd fogadni azt, ami fent vár ránk.

Mivel a térkép csak annyit jelöl, hogy egy kilátó áll a hegy tetején, először én sem számítottam másra, mint hogy a sokadik fa-vagy acélszerkezetes, uniós pénzből felhúzott tucattoronyba futok bele, aminél 10 percnél többet úgysem érdemes eltölteni. Ehhez képest az erődszerű építmény olyan, mintha valami vad, kelet-európai fantasy itt felejtett díszletei közé tévedtünk volna.

Az épület első ránézésre középkori benyomást kelt, de a fehér, műanyag nyílászárókból és a napelemekből gyanítani lehet, hogy mégsem egy eltitkolt műemléknél járunk. A 22 méter magas tornyot még 2015-ben építette meg a feleségének Gortva Zsolt, a birtok tulajdonosa, hogy túrázás közben bárki bejöhessen vagy akár itt is éjszakázzon. Az épület menedékháznak tényleg kiváló: fűthető, telefont is lehet tölteni, padok és ágyak is vannak benne, de az építtető ennél jóval többet kínál.

Az első években egy kirándulós blogban még azt írták róla, hogy „az épület egyszerű, a belső terek puritánok”, de ilyesmi ma már eszébe sem jutna annak, aki erre jár. Gortva azóta kisebb mesebirodalmat épített a kilátó köré a saját ízlése szerint, ami leginkább az ősmagyar mitológia és bibliai történetek sajátos keverékéből táplálkozott. És mivel állami támogatást csak a kilátó alapköltségeire kapott, a többit saját forrásból kellett befejeznie.

Ennek pedig megvolt az az előnye, hogy a pályázati előírások nem korlátozták a fantáziáját, amit így tényleg elszabadíthatott a tervezésnél.Az előtérben egyből egy szobor fogad, amin mintha Birdman ölelgetne egy meztelen nőt, de valójában ez nem egy korhatáros képregényadaptáció, hanem egy egészen új megközelítése annak, hogyan jelenhetett meg a turulmadár Emese álmában.

De a legkomolyabb trip csak a toronyba belépve kezdődik. Bár a felső szintről simán beláthatnánk a Mátrát, tisztább időben pedig még az Alacsony-Tátra is kirajzolódik, de erre aligha tudunk figyelni, miközben szinte befogadhatatlan hirtelenséggel kell szembesülnünk a plafonra festett freskókkal.

Már az első szinten három patás szukkubusz (női démon) fogad, akik egy ájult férfialakot abuzálnak éppen. Mellettük pedig meztelen emberek próbálnak kétségbeesetten feljutni az özönvíz elől abba toronyba, amiben mi állunk éppen. Ez mindenképpen megnyugtató érzéssel tölti el a már sikeresen feljutott látogatót,

de egyben figyelmeztet is, hogy haladnunk kell felfelé, mielőtt a hullámok belecsapnának a villanykörte foglalatába.

photo_camera Mivel a belgamasság nem túl nagy, a freskókat legjobban úgy lehet átlátni és átélni, ha lefekszünk a padlóra.

Csak pár lépcsőfokot kell haladnunk tovább, hogy nagyot ugorjunk az időben, és a következő szint mennyezetén már Vazul szemét szúrják ki a pribékek, hogy ne lehessen király. Itt forgolódni kell egy kicsit, hogy a freskó az alternatív történelemkönyvek esztétikájával elmesélje nekünk a XI. század trónharcait Szent Lászlóig. De a mű túlmutat a középkoron, mert egyik sarokba pillantva kiderül, mikor romlott el minden: itt a táltosok a keresztény irányvonal miatti csalódottságukban épp kimondták ránk a turáni átkot, ami miatt a magyarokat talán örökre megszállta az irigység és a széthúzás.

A harmadik szintre érve 150 évet haladunk vissza az időben, de a honfoglalók ugyanolyan művészi kidolgozottsággal rohanják le a fejünk felett az ajnácskői vára. A legfelső szint pedig egészen direkt ábrázolással meséli el Szent Borbála történetét, amiben szintén fontos szerepet kapott egy torony. Bár a teljes élményt csak az éjszakára is maradók élhetik át, amikor a beépített LED-izzónak köszönhetően Borbála glóriája teljes fényében ragyog.

A részletekbe persze könnyű lenne belekötni, de aki nem azzal indul neki a nógrádi erdőnek, hogy Michelangelo munkáiban gyönyörködjön, szinte azonnal az összkép rajongójává válik. Aki pedig pedig a tulajdonossal is összefut, biztosan még mélyebb összefüggéseket ismerhet meg például arról, miért állnak ki sárkányok az idén elkészült bástyából.

Csak idén készült el a bástya, amiből a mátrai sárkányok szállnak ki
photo_camera A mátrai sárkányok

Akik korábban voltak már erre, azoknak is érdemes visszanézniük, mert a hely csak mostanában válik igazán olyanná, amilyennek Gortva elképzelte. Külön nagyszerű hír, hogy egyik utolsó elem egy újabb monumentális mennyezetfestmény lesz. Legalábbis, amikor pár hete ott jártam, a freskók alkotója elmondta, hogy épp a pincében dolgozik, hogy ott megfesse a poklot is.

Frissítés: Az oldalukon megosztottak néhány képet a pokolról.

Címlapkép: Kiss Bence