Menőbb tetkód van, mint Viktória királynőnek? - Mutasd meg!

hirdetés
2020 augusztus 19., 14:30

A tetoválás több tízezer éves múltra tekint vissza, feljegyzések szerint még Viktória királynőnek is volt egy tigrissel harcoló piton tetkója. A mai tetoválás alapját a tengerészek fektették le, akik az eredményeiket szerették a bőrükre varrni. Például, ha valaki már átkelt az Atlanti óceánon, kiérdemelt egy horgony tetkót, vagy ha az egyenlítőtől délre hajózott, kaphatott egy teknősbékát. A híres pin-up lányokat azért varratták magukra a matrózok, mert a nyílt tengeren sokszor hónapokig ez volt az egyetlen női alak, amit láttak. Ebből fejlődött ki aztán a nyugati kultúrában tradicionális stílusúnak nevezett tetoválás.

A korabeli tetováló eszközök primitívek és fájdalmasak voltak, sokszor olyan dolgok adták a színt, mint faszén vagy puskapor. Az első modern tetoválógépet 1891-ben szabadalmaztatták New Yorkban. Ma már a higiénia kiemelt fontosságú a tetoválás készítése közben, illetve az utókezelésre is kiemelt figyelem fordul.

Szélesebb körben a 70-es évektől kezdett az önkifejezés eszközévé válni a tetoválás, és ekkoriban jelentek meg azok a művészek, akik nem közismert szimbólumok alapján tetováltak, hanem a saját művészetüket ültették át az emberi bőrre. Kicsit úgy kell elképzelni valakit, aki ilyen tetoválást választ magának, mint egy műgyűjtőt, csak ő épp nem festményt vásárol a házába, hanem az adott művész valamilyen mintáját, úgynevezett “flash”-ét varratja a testére.

link Forrás

Ez a műfaj az utóbbi években különösen népszerű lett, elsősorban az Instagram elterjedésével, ami alapjában változtatta meg a tetováló szakmát, ugyanis soha nem volt még ennyire egyszerű egy ilyen széles közönséghez eljutni. Ez persze fordítva is igaz: végtelen szórakozást nyújtanak a rosszabbnál-rosszabb tetoválásokat gyűjtő insták, például a @snake___pit vagy a @suckytattoos.

link Forrás

A sokat ismételt szimbólumokat felváltották a minél egyedibb, a művészekre jellemző és felismerhető grafikák, ahol szinte bármi szóba jöhet: feliratok, vonalrajzok, nagyon színes, vagy épp teljesen fekete-fehér minták, gyerekrajz szerű ábrák, vagy épp teljesen absztrakt formák és pacák. Olyan szinten individualizálódott a műfaj, hogy nem ritkán előfordul, hogy egy vendég úgy foglal időpontot egy tetoválóhoz, hogy nem is tudja feltétlenül előre, milyen mintát szeretne, csak kedveli a művész képi világát, és majd ott helyben választ magának valamit.

link Forrás

Az ilyen tetoválók tulajdonképpen képzőművészek, és mint ilyen, nem könnyű és nem is érdemes rangsorolni őket, minket azonban nagyon érdekel, hogy kik ma Magyarországon a legnépszerűbb és legegyedibb tetoválók, ezért felhívást hirdetünk, melyben az ország legizgalmasabb tetoválóművészeit keressük.

Ha van kedvenc tetoválóművészed, akitől akár van is egy-két mintád, küldd el nekünk az Instagram profilját a tattoo@444.hu e-mail címre, és írj pár szót, vagy akár küldj egy fotót, hogy miért kedveled a munkásságát. A beérkezett alkotók közül 3-an bemutatkozhatnak a 444-en. Jelentkezési határidő: augusztus 27.

A cikk a Bepanthen kenőcs forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.