Ők hárman a 444 olvasók kedvenc tetoválóművészei (x)

hirdetés
2020 szeptember 10., 13:41

Néhány hete közzétettünk egy felhívást, melyben arra kértünk titeket, hogy küldjétek el nekünk a kedvenc hazai tetováló művészeiteket. Több, mint száz nevezés érkezett, számtalan művészt ajánlottátok többen is, a három legtöbbet küldött tetkóssal pedig felvettük a kapcsolatot, és most megismerhetitek közelebbről őket és a munkájukat.

Abdulrachimzai Amina @aminkatattoo

link Forrás

Mikor és hogyan kezdtél el tetoválni? Mi volt rád nagy hatással?

Az, hogy elkezdtem tetoválni talán engem lepett meg a legjobban! Úgy kezdődött az egész, hogy szerettem volna csináltatni egy tetoválást, de nem igazán tetszettek a “tipikus” tetoválások. Hosszas keresgélés útján rábukkantam a handpoke technikára (amikor tetoválógép helyett kézzel használják a tűt - a szerk), és teljesen beleszerettem! Csomó handpokert megnéztem külföldön s itthon is, mire ráakadtam @mimcza-ra. Ő az elsők között volt, aki nálunk elkezdte ezt a műfajt, nagyon tetszettek a munkái, így hát írtam neki. A tetkóm elkészült, de akkor még nem tudtam, hogy én is fogok majd tetoválni. Eltelt egy vagy két hónap, épp nagyon rossz lelkiállapotban voltam és szerettem volna valami kézzelfogható alkotást csinálni. És akkor valahogy a semmiből jött egy sugallat, hogy nekem ki kell próbálnom a handpoke-ot.

Első körben csak barátokat és ismerősöket tetováltam. Aztán az egyikük bemutatott a tetoválójának @untuneall-nak, aki ellátott néhány jó tanáccsal, és elirányított a @knuckleup.budapest csapathoz. Másfél évig voltam náluk gyakornok, majd egy rövid ideig tetováló. Ez idő alatt sokat tanultam tőlük minden szempontból. Még a gépi tetoválásról is megtudtam egy s mást, igaz csak elméleti szinten, hiszen az nem az én világom.

link Forrás

Szinte minden hatással van rám, de elsősorban az érzések, az emberek, a szürke hétköznapok. Az avantgarde irányzatai nagyon közel állnak hozzám, mind a zenét, az irodalmat, és a festészetet illetően. Teljesen lenyűgöz az a képiség és összművészet, amit számomra jelent.

Milyen számodra egy tökéletes tetoválás? Mi az, amire a legjobban figyelsz?

Nekem mindig az a legfontosabb, hogy a viselőjét ne elnyomja a tetoválás, hanem kiegészítse az ő személyiségét, harmóniában legyenek egymással. Mint a mohák a fák tövében.

link Forrás

Mit gondolsz a hazai tetkós kultúráról? Kik a kedvenc művészeid?

Nem igazán ismerem az itthoni tetkós arcokat, csak néhányukat közelebbről. Ezért nehéz így bármit is megfogalmaznom, hiszen a social media világában egy dolog, hogy az ember mit mutat kifelé és az, hogy milyen valójában. De azt jó látni, hogy nagyon színes a paletta! Mindenki kedvére csemegézhet a stílusok és a technikák között. Szerintem az a legfontosabb, hogy elfogadjuk egymást, hogy mindenkinek van létjogosultsága, még akkor is, ha esetleg kevésbé tudunk azonosulni az ő kifejezésmódjával.

link Forrás

A fő kedvencem nem csak azért @bianka_nedbal, mert oda vagyok az alkotásaiért, hanem mert gyakornokságom alatt ő a volt mesterem, tőle tanultam többek között a higiéniáról, a színkeverésről, a bőrtípusokról és főként a látásmódról nagyon hasznos dolgokat. De a hazaiak közül nagyon tetszenek még @teektura_tattoo, @mimcza, @i_am_baby_king, @tattanna_, @vrabelyedo munkái is.

Nádor Péter @nador.tattoo

link Forrás

Mikor és hogyan kezdtél el tetoválni? Mi volt rád nagy hatással?

2 és fél éve kezdtem el a tetoválás készítéssel gyakorlatban foglalkozni, ami nem tekinthető sok időnek. A MOME-n ipari formatervezőként végeztem. 10 évig voltam art director reklámügynökségen, majd 8 évig dolgoztam illusztrátorként és storyboard rajzolóként, továbbra is a reklám szektorban. Hiába voltak szakmai sikereim, majd hiába váltottam a szektoron belül tevékenységet, mindig válságba kerültem. Az alkotói egom nem tudta annyi év után elfogadni azt a működési rendszert, ami az ügynökségek világára jellemző volt. Ebben a belső válságomban talált meg egy barátom noszogatása, aki azzal az akkor képtelennek tűnő ötlettel állt elő, hogy tetováljak. Nekem nem volt tetoválásom (és a mai napig sincs). Nem ismertem senkit a szakmából, kizárólag az utcán látott emlékekből szummáztam a területet, és ez az összegzés végtelenül lesújtó volt. Az első reakcióm egy kategorikus "NEM" volt.

link Forrás

Az a bizonyos barátom szerencsémre elég kitartóan rágta a fülemet, így végül elkezdtem a neten utánanézni, hogy mi történik itthon és külföldön ezen a területen. Elég hamar rádöbbentem, hogy hatalmas kreatív lehetőség van a tetoválás tervezésben és készítésben, ahol a minőség felső határát tényleg csak az alkotó felkészültsége és tehetsége szabja meg. Ezt a felismerést azóta is nap mint nap megélem. Végtelenül szabadnak érzem magamat, azok a keretek, amik a korábbi alkotói területeken szűkösek voltak, most teljesen kitágultak.

Milyen számodra egy tökéletes tetoválás? Mi az, amire a legjobban figyelsz?

Ha a magam munkájáról beszélünk akkor a tökéletes tetoválásnak az adja meg a lehetőségét, hogy az adott munkába a maximumot beleteszem. Lehetnek jól elsülő ráérzések, de minőséget csak kemény kitartó munkával lehet elérni és fenntartani. Általánosságban fontosnak tartom, hogy a minta egyedi legyen, és képviselje az adott művésznek a világát és nyelvezetét. Kerülni kell a kliséket és a bevált olcsó manírokat. Fontos a tetoválás személyre szabottsága mind tartalmilag, mind formailag (azaz a grafikus elemek és a test kapcsolata). Legvégül nem szeretném kihagyni a felsorolásból, hogy a jó tetoválás legyen szakszerűen elkészítve.

link Forrás

Mit gondolsz a hazai tetkós kultúráról? Kik a kedvenc művészeid?

Nem tennék különbséget hazai vagy nemzetközi tetoválós kultúra közé. Már azért sem, mert területileg sincs éles határ. Mind a művészek, mind a vendégek rendszeresen utaznak tetoválásokkal kapcsolatban, átlépve a határokat. Sokat fejlődött a tetováló művészet szintje az elmúlt években, volt ezzel együtt egy "technikai forradalom" is. Egyre több gyártó jelent meg a tetoválók számára különböző hasznos fejlesztésekkel.

link Forrás

Bár továbbra is masszívan jelen vannak az ízléstelenséget kiszolgáló és a "Hozzál mintát!" szalonok, viszont évről évre több újabb tehetséges alkotó mutatja meg magát. A tetoválás népszerűsége és elfogadottsága töretlenül fejlődik. A divat mellett az önkifejezés vágya és az önmagunk fejlesztése is motorja a területnek. Fogni kell a vendégek kezét, tanítani kell őket a látásmódokra. Felelős tervezőként kell elmondani és megmutatni számukra a működő lehetőségeket.

A magyarok közül Borbás Róbertet (@grindesign_tattoo) mondanám, akinek a sötét mesevilágát azonnal felismerem. Szeretem a textúráit és a kompozícióit. A külföldiek közül izgalmas példának hoznék egy orosz fiatalembert, aki a barokk minták újraértelmezője: @tonytych.

Gömbös János @jjjanon

link Forrás

Mikor és hogyan kezdtél el tetoválni? Mi volt rád nagy hatással?

Most már lassan 4-5 éve, hogy igazán elkezdett érdekelni a tetoválás, de az utóbbi 2 évben mélyültem el benne komolyabban. Elsőre annyira zártnak tűnt az itthoni tetkós világ működése, hogy fogalmam sem volt, miként kéne ebbe belevágni, plusz megoszlott a figyelmem is, mert akkoriban vettek fel a Képzőművészeti Egyetemre. Végül úgy alakult, hogy a Tyutyu szalonjába kezdtem el bejárni tanonckodni, itt tanultam meg az alapokat.

link Forrás

Akkoriban elkezdett kialakulni itthon egy underground tetkós vonal, és jött a felismerés, hogy van olyan közeg, aki nyitott az elrugaszkodottabb minták felé. Ezt igazolta az Erasmuson töltött fél évem is Spanyolországban, ahol beleláttam több underground szalon működésébe. Pont ezzel egy időben kezdett az is körvonalazódni, hogy a bár szeretem a tervezőgrafikát, az én rajzi világommal a tetoválásban akarok kiteljesedni. Nagyon élvezem és inspirál, hogy a vendég és köztem sokkal közvetlenebb kapcsolat alakul ki, ami az elkészült munkára is nagy hatással van.

link Forrás

Milyen számodra a tökéletes tetoválás? Mi az, amire a legjobban figyelsz?

Mivel a tetoválás is végső soron egy alkalmazott műfaj, ezért sok esetben speciális kéréseket is teljesítek. Itt az a legfontosabb számomra, hogy minden design annyira önazonos legyen, mintha egy flash volna. Ettől függetlenül a legjobban azt élvezem, amikor valami saját indíttatásból készült rajzomat viszik el. Minden alkalommal lenyűgöz, hogy amit felskiccelek egy papírra, azt valaki örökké a testén viseli.

link Forrás

Mit gondolsz a hazai tetkós kultúráról? Kik a kedvenc művészeid?

Még mindig sokszor előkerülnek a régi berögződések, van itthon egy általános közmegegyezés arról, hogy mitől lesz minőségi egy tetkó. Én például tudom értékelni a technikai bravúrokat, de egy tetoválás szépségét nem feltétlenül ez fogja meghatározni. Egyébként most alakulóban van egy tetováló kollektíva, aminek én is részese vagyok. Itt egy közös név alatt lesz megtalálható közel tíz tetkós, akik mind nagyon karakteres képi világot képviselnek. Kedvenc művészeim a tetkósoknál maradva @eeeeeeeeee.eeeeeeee.eeeeeeeeee, @ruco__ és @bouits.

Küldd el nekünk a tattoo@444.hu-ra, ki volt a kedvenced: @aminkatattoo, @nador.tattoo vagy @jjjanon? A nyertest és a hazai tetováló világot hamarosan egy kisfilmben ismerhetitek meg jobban.

A cikk a Bepanthen kenőcs forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.