Punkos kiabálós tombolás, sírás közben táncolás és sárga fénnyel kivilágított nyári esték a koronától kihalt utcákon

hangover
2020 szeptember 13., 09:01

Nehezebben induló hétvégi délelőttökre kitalált sorozatunkban rendkívül energikus válogatás segíti az ébredést: a lo-fi/posztpunk/noisepop-emo vonalon mozgó Hexa tagjai, Fanny, Magda és Rádi közösen rakták össze a mai dallistát. A zenekar zenéit Bandcampen, minden mást Facebookon lehet fellelni. Ez a mai válogatás egyben egy klippremier is (a dallista alatt).

A mai válogatás minden dalához külön leírást kaptunk, íme:

Fanny:

  • Fridgebitch and the Drain Society – My Mind Is Going Awkward

Az utóbbi 5-10 évből válogattam női előadók/female lead bandák dalai közül, és úgy éreztem, ennek is itt a helye. A Fridgebitch-csel tavaly ősszel ismerkedtünk meg Bécsben, mert ők is felléptek egy eventen az EKH-ban (a legrégibb bécsi foglaltház, illetve technikailag már nem az, mert az arcok tulajdonában van), ahol mi is. Élőben talán még jobban is nyomták, meg nagyon édesek voltak! Azóta tervezünk még közös fellépéseket, egyelőre a koró mindig közbeszólt, de én bízom benne, hogy valamikor összejön azért.

  • Diet Cig – Harvard

A Junji Ito-s (első zenekarom) időszakban hallgattuk ezt nagyon sokat, azóta is gyakran elkezdem üvölteni a szobámban, hogy FUCK YOUR IVY LEAGUE SWEATHER! Faszfej csávók és osztályellentétek.

  • angelic milk – Rebel Black

Ez egy tök random orosz banda kedves zajos száma, kisvárosból való elvágyódás, zenészkarrierről és szerelemről való álmodozás, pasztellrózsaszín glitter. Évek óta készülsz rá, még akkor is, ha tudod, hogy lesznek baromi szar időszakok, csalódások és kudarcélmények, de valami legalább mindig lesz, ami máris ezerszer jobb, mint az, amiben vagy.

  • Shunkan – Peter

Az egyik legtöbbet hallgatott albumomról van ez a szám (The Pink Noise – jó cím), dallamos sugézes poszt?--punkos kiabálós tombolós flessek. Nobody knows how to cope with anyone else / Everybody’s worried about how to save themselves. Ilyen és ehhez hasonló poszttini korahúszas agyalások. <3

  • Petrol Girls – Big Mouth

Ááááá, na jó, szerintem erről a számról egy egész esszét le tudnék írni, viszont nem érzem, hogy pár sorban bármit is érdemes lenne hozzátennem, magáért beszél a szövege, olvasd el. Egyébként az utóbbi időben talán a hozzám legközelebb álló album a Cut & Stitch, amelyiken ez a dal (is!) van:

Some people think little girls should be seen and not heard / But I think UP YOURS 1, 2, 3, 4

  • Makthaverskan – No Mercy

Időről időre elképesztő mértékben rákattanok ennek a zenekarnak egy-egy albumára, eléggé hasonlítanak egymáshoz, viszont számomra egyszerűen baromi appealing ez a stílus, szóval nem bánom igazából. Ez az egyik legerősebb számuk szerintem, és mindenképp a Big Mouth után van a helye közvetlenül, nem akarom magyarázni, miért – szöveg!

Magda:

  • The La-Z-Boy 500 – The Falcon

Ha kedved támadna sírás közben táncolni.

  • Sorority Noise – Mediocre at Best

Mintha te még sosem érezted volna ezt?!

  • girl in red – rue

Új szám, és nagyon tetszik. Mindennap meghallgatom 10x. Furan jó érzést kelt bennem, pedig szomorú.

  • Butthole Surfers – Who Was in My Room Last Night

A Butthole Surferst nem értékelik elegen! Volt egy fura nyaram, amikor sokat hallgattam. Vajon miért?

  • Couch Slut – Funeral Dyke

Megan, az énekes így írta le a szövegvilágukat: "anger, depression, terror, drug abuse, mental illness, violence, the surreal, longing, and loss”. Na ezért nagyon jó. Közben zeneileg tökéletes kombinációja a punk-, grindcore- és blackmetalnak.

  • Perfect Pussy – I

Az album címe "I have Lost All Desire For Feeling". Van még kérdés?

Rádi:

  • Plant Parenthood - Transit Town

Ez egy elég rövid életű banda volt, és túl sokan nem is ismerték őket, mégis az egyik legkedvesebb zenekar és dal számomra ez. Ha a Polvo írta meg a 90-es évek nyári bringázós dalát, a Transit Townnak sikerült a 2010-es évek cangását megkomponálni.

  • Swirlies - Pancake

Napfényes nyári napon hegyoldalra kifekvés, legurulás a lejtőn lassított felvételben, meginni egy jéghideg (persze azóta igazából felmelegedett) gyömbéres limonádét, miközben észre sem vesszük, hogy az esőfelhők mindjárt ránk eresztik tartalmukat.

  • Homeshake - Michael

Totális nihil és szétcsúszás a világban, mikor már mindegy, hogy a Gólyás zárók próbálnak kipaterolni, vagy igazából három napja csak az ágyadban fekszel és nézed ki magadból. Igazából nyugodtan konstatálod, hogy úgy is lesz valahogy, összeszeded magad és jobb lesz, de most ebben vagy, amit a dal is fél/direkt ügyetlenkedéssel lebegős textúrává alakít

  • Solid Space - 10th Planet

Sárga fénnyel kivilágított nyári esték a koronától kihalt utcákon. Nagyon szupi zenekar amúgy, mindenkinek ajánlom az egyetlen lemezüket, szinte elejétől végéig hibátlan szintizgetés 1982-ből.

  • Paszternák Károly & A Légköri Jelenségek - Hús Sapka

A punk reneszánsz embere, Szily Feri legújabb projektje, csak ajánlani tudom minden tojásos punknak, de az öklüket rázó láncosoknak is!

  • Moondog - Bird's Lament

Nagyon friss és pozitív reggeli koránkelések ez a dal, ahogy a kávé szinte magától főződik le, és a cigaretta is egészséget megőrző formátumban tekeredik össze neked. Ne cigizzetek amúgy, tök hülyeség.

És akkor a beígért klip:

link Forrás

Hogy ez mennyire komolyan egy klippremier, mutatja az is, hogy a zenekar tagok meséltek is arról, hogyan készült a videó:

Rádi: „Egy kicsit álomszerű élményt akartam előidézni, ami illeszkedik a dal zajfüggönyös jellegére, ezért a dalt kétszer olyan gyorsan játszottuk le a valóságban és úgy ugráltunk rá, hogy majd felére lassítva megkapjuk a dal eredeti sebességét és képekben légies mozdulatokat rajzoljunk ki. Ezen kívül sajnos nagyon más koncepcióm nekem nem volt, ha már egy nulla költségvetésű klippet veszek fel, akkor szeretek rögtönözni és helyben kitalálni dolgokat, illetve alkalmazkodni az ottani körülményekhez, így történt ez ennél a felvételnél is.”

Fanny: „Mivel egy elég szerencsétlen beázás miatt el kellett jönnünk az Auróra pincéjéből, ahol a korona beütése előttig próbáltunk, a vidiben látható galvanizáló gyártelepre költöztettük a hangszereinket, ami - legalábbis az én ízlésem szerint - egy tökéletes kliphelyszín. Nagyon vicces volt kétszeres gyorsításban játszani és énekelni a számot, meg üvöltözve rohangálni az udvaron, engem tökre feltöltött – ebben az is közrejátszott persze, hogy akkor azt hiszem először találtunk a többiekkel a karantén óta. Alapvetően tökre szeretek szerepelni, viszont videón visszanézni saját magamat már kicsit más tészta, de ezutóbbi szerintem mindenkinek nehéz. Minden esetre Rádi Gábor video editor nagyon jó munkát végzett, és alig várom a következő klipforgatást, ha majd lesz. Ennyi voltam, köszi:_)”

Magda: „A forgatás azért volt számomra nagyon érdekes élmény, mert egyrészt ez volt az első alkalom, hogy a zenekar lement a próbaterembe a karantén után, másrészt, nekem ez volt az első alkalom, hogy emberek közé mentem. Mivel elég lámpalázas is vagyok, főleg a kamerától, így frusztrációval vegyes örömnek írnám le, amit akkor éreztem.”

Sorozatunk korábbi részeit itt lehet meghallgatni. A címlapképet Grinberg Daniella készítette.