20 éve ezen a napon hangzott el először, hogy: „Várhönek márhón egy nyitmákhívó!”

történelem
2020 szeptember 15., 11:46

Aki ott volt 2000. szeptember 15-én a debreceni Metal Fesztiválon, az valószínűleg soha nem felejti el, amit látni és hallani vélt, még akkor sem, ha a jelenlévők először talán nem is értették, hogy a történelem a szemük előtt zajlik. 20 éve ezen a napon történt, hogy Paksi Endre „cimbora kicsit elfáradt”, így teljesen átértelmezte a zenekar dalszövegeit és a dallamvilágát.

link Forrás

Az Ossian koncertje hamar legendássá vált, gyakorlatilag a közösségi média előtti internetkorszak egyik első, nagy sikerű vírusvideója lett (eredetileg mp3-ként egy szöveges txt-fájllal kísérve). Már hat éve is felidéztük a magyar rocktörténelem felejthetetlen – házibulikon valószínűleg a legtöbbször lejátszott – koncertfelvételét.

A legendás koncertről videofelvétel sajnos máig nem került elő, így ez is csak illusztráció.
photo_camera A legendás koncertről videofelvétel sajnos máig nem került elő, így ez is csak illusztráció.

Egy részlet az egyik, 2000. szeptemberi élménybeszámolóból:

„Mivel a koncert előtt hallottam beszélni Paksi Endrét, és láttam az állapotát, nem számítottam túl sok jóra, és sejtelmeim be is igazolódtak. Olyan részeg volt, hogy a dalszövegek nem jutottak eszébe, csak éppen egy-egy sor minden számból. Először a Sörivók című számot láttam a koncertből, amiből csak a »Sörivó vagyok« refrént tudta elordítani. Hát, láttuk, hogy valóban Sörivó. (…) de amikor Endre másodszor is felkonferálta a Rock'n'roll démont, betellt a pohár, és véglek levonultak, miután Wéber Attila elnézést kért a közönségtől. Ezek után Paksi Endrén csattant jónéhány műanyag korsó, sőt, még egy pohár sört is kapott a nyakába.”

Az 1986-ban alapított heavy metal-zenekar ma is aktív, sok fanatikus rajongója van, és már 15 éves az együttesről elnevezett Osszián is. De Paksi Endréék érezhetően sosem békéltek meg azzal, hogy nem a terveiknek megfelelően alkottak ennyire maradandót, és a Márhívó meg a Repatarurgyán talán több új rajongót szerzett az együttesnek, mint a hivatalos szerzeményeik. Ez abból is látszik, hogy amikor az Óriás együttes – közel másfél évtizeddel a koncert után – egy akusztikus feldolgozással tisztelgett, a felvételt az Ossian kiadója töröltette.

link Forrás

Az olyan dalokat, mint a Mire Atvirradulok, a Rokkker Vagyok vagy a Szemszélű Lány, állandóan törlik a videomegosztókról, de szerencsére voltak, akik gondozzák az életmű koronaékkövét: a gondosan feliratozott dalok a mai napig mind elérhetők a paksiendreidezetek.com-on (és a hozzá tartozó Facebook-oldalon), aminek az üzemeltetői így határozták meg a küldetésüket:

„A Paksi Endre idézet kereső oldal azért jött létre, mert nagy rajongói vagyunk az Ossian Live In Debrecen felvételnek és a köré épült kultusznak. Mivel a YouTube videoplatformon már elérhetetlen a videó és a jövőben is az lesz, így elkészítettük a saját lejátszófelületünket, amit kiegészítettünk még a keresővel. Ha neked is okozott már problémát az, hogy megmaradt egy emlékezetes szó, és nem tudod mikor hangzott el, és emiatt végig kellett pörgetned ismét a teljes videót, akkor ez a gond már a múlté.

Amennyiben te vérbeli Ossian rajongó vagy, esetleg az Ossian kiadója, vagy maga az Ossian, netán csak azt szeretnéd hangsúlyozni, hogy ez már nem vicces, és csak régen volt az illetve távolítsuk el az oldalt, akkor kérlek inkább hagyd el az oldalt. Mi szórakozunk, és mi sem mondjuk meg nektek, hogy az Ossian már unalmas és hagyjátok abba a hallgatását, vagy az Ossian működtetését.”

A koncert egyébként kicsit több mint háromnegyed óra után azzal ért véget, hogy a zenekar legtöbb tagja lement a színpadról, majd bemondták, hogy: „Nem tudok mit mondani, nem kérek elnézést, mert erre nem lehet.” De a közönség így is lelkes visszatapsba kezdett, csak hát hiába. Az idő mégis őket igazolta.