Három remek új magyar lemez őszi napokra

zene
2020 október 27., 11:31

Ritkán szoktunk ilyesmit csinálni, és lehet, hogy gyakrabban kéne: az elmúlt hetekben kijött három szuper magyar lemez, mind valahol a jazz és az improvizáció határterületéről, és mind szépen passzolnak ehhez az őszhöz.

  • Qiyan - Qiyan

Cím nélküli lemezzel debütált a hazai szabadzenei színtér jól ismert arcait összefogó zenekar, amely az elmúlt években időnként már felbukkant koncerteken, de az első albumra mostanáig kellett várni.

Az arab-zsidó zenei tradíciókra improvizációkkal építkező zenekart Ajtai Péter bőgős vezeti, és Szelevényi Ákos, Aram Shelton, Cseke Dániel, Szelevényi Vito, Czitrom Ádám, Mészáros Ádám, valamint Porteleki Áron játszik még benne. Minden továbbit az oldalukon lehet fellelni.

  • Decolonize Your Mind Society - A Courteous Invitation To An Uninhabited Anabatic Prism

A 12z-ből és Gosheven nevű szólóprojektje révén is ismerős Szabó Bálint által vezetett Decolonize Your Mind Society tagjai a nem európai kultúrák zenei tradíciói és hangolásai nyomába eredtek, és így hoznak létre egy különleges zenei élményt, ami sokszor a minimalizmussal és a különféle pszichedelikus- rituális műfajokkal is rokon. Ebből a kísérletezgetésből született meg az első lemez, aminek megjelenését közösségi finanszírozás tette lehetővé.

A lemezt Szabó mellett Hock Ernő, Halmos András, Ávéd János, Pozsár Máté és Váczi Dániel vette fel, és a tervek szerint lesz egy lemezbemutató koncertjük is, november 7-én a Trafóban, ahol Kováts Gergő lesz az egyik szaxofonos. A lemezzel egyidőben kijött egy kedvcsináló videó is:

link Forrás
  • Nagy Emma Quintet - Low Frequency Oscillator

A 2018-ban a Bartók Konzervatórium hallgatói által alapított zenekar tavaly megnyerte a Müpa Jazz Showcase szakmai díját a nemzetközi zsűri szavazatai alapján, idén pedig kijött első nagylemezük, Low Frequency Oscillator címmel.

A kortárs jazz világában kalandozó lemezt Nagy Emma mellett Cseh Péter, Tálas Áron, Dénes Ábel és Klausz Ádám jegyzi, és épp ma lesz a bemutatója az Opus Jazz Clubban.