Zománcok, ornamentika, természet és egy online kiállítás járvány idején

MŰVÉSZET
2020 október 29., 18:14

A járványhelyzet miatt újabb kiállítást vitt az online térbe az acb Galéria: új videójukban a Széchényi-díjas művészettörténész, Keserü Katalin társaságában mentek el a Budai Arborétumba, ahol aztán az ott kihelyezett zománcművekről, a természet és ember viszonyáról, valamint Lantos Ferencről beszélgessenek.

link Forrás

2019 elején futott ugyanis az Égetett geometria című kiállítás az acb Galéria és a Vasarely Múzeum szervezésében, melyen az ötven évvel ezelőtt Lantos Ferenc vezetésével a Pécsi Műhely csoport tagjai által Bonyhádon készített zománcműveket állították ki.

„A zománc tartós, időjárásálló tulajdonságai lehetővé tették a fiatal alkotók számára, hogy az anyag felületét és formáját egy – Victor Vasarely által is manifesztált – demokratikusabb vizuális univerzum eszközévé tegyék. Szabadtéri alkalmazása, köztéri bemutatásra tették alkalmassá, összekötve a belső és külső tereket, a természetet és a várost, a stabilitást és a mozgást, az esztétikát és a tartalmat, végül pedig a művészetet és az életet” – szerepelt a kiállítás leírásában a sokszor a Bauhaus világát is megidéző művekről, illetve művészekről.

E zománctárgyak közül került ki több is a Budai Arborétumba, és ezek mellett sétálva mesélt Lantos és a Pécsi Műhely történetéről Keserü Katalin a galéria videójában. Minden továbbit erről a videóról, illetve a korábbi online kiállításokat a galéria honlapján lehet fellelni.

Lantos művészetéről pedig kicsit hosszabban is írtunk ebben a 2017-es cikkünkben.