5 tipp - Ha tele a tököd a Netflixszel

FILM
2021 március 12., 18:49

Nagy győztesei a hol lazább, hol szigorúbb, de már egy éve nagyjából folyamatos karanténnak a nyugati streaming szolgáltatók - a Netflix, az HBO, az Amazon vagy a HULU.

A covid miatt biztos sokan átszoktak arra, hogy többet olvassanak, fussanak a szabadban, mások új hobbit kerestek, hogy ne őrüljenek meg, de még így is rengeteg időt töltünk a monitor előtt amerikai filmeket, sorozatokat bámulva. Hiába szárnyal az online filmek piaca, a hollywoodi blockbusterek és a tökéletesre csiszolt, saját gyártású dokumentumfilmek egy idő után borzasztó egyhangúvá válnak.

A következő válogatásban olyan legálisan elérhető magyar filmeket és on demand platformokat ajánlunk, amik segítenek megtörni a sivár Netflix-hétköznapokat.

„Egyedül jobb néha mostanában”

- nyökögi a Take me please című animációs rövidfilm főszereplője, hátha sikerül szakítani a csajával.

„Akkor hagyjuk a picsába és kész, majd szülinapodon írok. Lehet” - zárja rövidre a lány és egyszerre tűnik nevetségesnek és szívszorítónak, hogy a covid előtti világban bármikor is azt éreztük, nehéz más emberekhez kapcsolódni.

link Forrás

Hegyi Olivér diplomamunkája olyan pontosan ragadja meg a pesti éjszakában sodródás hangulatát és a 2010-es évek végének fiatal karaktereit, hogy akár generációs filmnek is nevezhetnénk.

Aki pedig szívesen megismerne még több fiatal magyar animációst, az bőven talál ingyen nézhető, díjnyertes filmeket a MOME Vimeo csatornáján.

Nagyi Projekt

Három nagymama, egy angol kém, egy táncosnő a náci Németországból és egy magyar kommunista holokauszttúlélő történetét dolgozta fel három unoka ebben a különleges dokumentumfilmben. Révész Bálint hét évig forgatott a haverjaival, hogy jobban megismerjék, megértsék nagyszüleiket és közben saját magukat is. Az idős nők olyan fájdalmas emlékeket is felidéznek, amikről már évtizedek óta nem beszéltek senkinek, de együtt tudnak nevetni az unokáikkal, ha hitlerbajuszt ragasztanak a koncentrációs táborból menekült magyar nagymamának.

A filmet a Cinegon és a FILMIO-n is meg lehet nézni. A FILMIO a Nemzeti Filmintézet online filmtára, a folyamatosan bővülő kínálatában az elmúlt 120 év magyar filmgyártásának jelentős alkotásai találhatóak meg, a havi előfizetés díja 1190 forint.

A létező világok legjobbika

Mikor Voltaire szatirikus regénye 1759-ben megjelent, hatalmas felháborodást keltett, és több helyen betiltották. 259 évvel később három magyar fiatal került szembe a cenzúrával, amiért stadiont és kisvasutat rajzoltak Candide adaptációjukba.

link Forrás

A 13 részes animációs sorozat ugyanolyan kíméletlen gúnnyal és humorral ábrázolja a mai világot, mint az eredeti mű a saját korát. Bera Nándor, Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs feldolgozása 990 forintért megnézhető a Cinegon. A platformon egyesével is lehet filmeket kölcsönözni, de havi és éves előfizetést is olcsón lehet vásárolni. A kínálatot magyar függetlenfilm-forgalmazók állították össze, tehát amíg ki nem nyithatnak a művészmozik, itt lehet online követni a legjobb hazai és külföldi szerzői filmesek munkáit.

Sátántangó

Mikor, ha nem most? Tarr Béla hétórás, fekete-fehér klasszikusát úgyis mindenkinek meg kell nézne legalább egyszer, most könnyen elérhető a Eastern European Movies oldalon. A gyűjteményben a közel 70 magyar filmklasszikus mellett bolgár, csehszlovák, észt, német, litván, lengyel, román, ukrán, jugoszláv mozifilmek is elérhetők angol felirattal. A jegyárak kicsit magasabbak, mint a magyar oldalakon, de egy film itt sem kerül többe, mint egy multiplexes mozijegy ára. A hetijegy viszont már körülbelül 5000, a havi 10000 forintba kerül.

A magyar kínálatban a legismertebbek Jancsó Miklós, Fábri Zoltán, Szabó István és Makk Károly remekművei, de ezek mellé befértek a fiatalabb generáció, Pálfi György, Enyedi Ildikó, Fliegeauf Benedek, Mundruczó Kornél legjobb munkái is.

Szembenézés

A Szembenézés egy filmes napló, amiben a rendező, Haragonics Sára próbálja feldolgozni édesanyja halálát. A fiatal dokumentumfilmes édesapjával és öccsével közös nyaralásra indul, hogy három évvel a történtek után kíméletlen őszinteséggel beszéljenek egymásnak és nekünk a veszteségükről.

A 36 perces diplomamunka a fiatal dokumentumfilmeseket tömörítő Madoke nevű egyesület médiatárában ingyen elérhető.