Klímaképzelet, egyedüllét méhekkel és hétköznapi hiánycikkek: indul az idei OFF-Biennále

MŰVÉSZET
2021 április 23., 07:56

Péntek délután indul az idei OFF-Biennále, a független kortárs képzőművészeti színtér tán legfontosabb hazai eseménye. Idén a járvány miatt hibrid formában: ahol lehetséges a járványügyi szabályok betartása, ott hagyományos kiállításokkal, de mellette csomó online eseménnyel. Már maga a megnyitó is online zajlik majd, péntek este nyolctól lehet nézni a művészek bemutatkozását.

Az első OFF 2015-ben zajlott, azzal a céllal, hogy bármiféle állami támogatás nélkül hozzanak létre egy alulról szervezett, de nemzetközileg is jegyzett művészeti eseményt. A biennále megálmodói azóta már rangos nemzetközi díjat is kaptak, míg az OFF kurátorait tavaly meghívták a legrangosabb európai kortárs művészeti esemény, a 2022-es documenta programjának megalkotói közé.

Az idei a harmadik OFF, a 14 projektet összefogó hívószó pedig a LEVEGŐT! lett. A következő hetekben több projektet alaposabban is bemutatunk majd, de most kedvcsinálónak bemásoljuk a leírásukat, illetve hogy hol lehet beléjük futni. Az OFF honlapján lehet fellelni a különféle online események és kísérőprogramok részletes listáját is.

És akkor a 14 projekt leírása:

A Kis Olvasztótégely 1848–49 egyik elfeledett epizódjából, a Tihanyi félszigetre elgondolt köztársaság történetéből kiindulva egy nem kirekesztő nemzetfogalom lehetőségeiről beszél. Formája hangséta, amelyen bejárható a történetfüzér díszlete, Budapest belvárosa.

A Hungarofuturisták, vagyis a HUF Aki nincs velünk, az is velünk van! című projektje a ma tapasztalható nacionalista beszédmódokat sajátítja ki és viszi az abszurditásig. A HUF a biennále idején publikálja XENOTOPIA című kiadványát, amelyben a Hungarofuturizmust a perifériákon felnövő, kortárs etnofuturista művészeti kezdeményezések között mutatja be, a lapszám mellé pedig nemzetközi szimpóziumot is szervez. Ehhez a projekthez kapcsolódik Igor és Ivan Buharov kiállítása, a Revolúcióparabotanika az ISBN könyv+galéria kiállítóterében. (ISBN könyv + galéria (1084 Budapest, Víg uca 2.)

A Blinken OSA Archívum által létrehozott Rend és képzelet című, az online térben megvalósuló kiállítás korabeli dokumentumokon keresztül vizsgálja József Attila a harmincas években született versének társadalmi-politikai kontextusát és kínálja kortárs művek segítségével annak lehetséges 21. századi olvasatait. A kiállításhoz podcast-beszélgetés készül, valamint a Verzió Filmfesztivállal együttműködésben látható lesz Yao Wang Fan Xing Szmogváros című dokumentumfilmje.

photo_camera Fotó: xtro realm

Az xtro realm művészcsoport 2017 óta dolgozik a művészet és a klímaválság kérdéseinek összekötésén. Az OFF-Biennále idejére megalakuló ACLIM! Klímaképzeleti Ügynökségük a legégetőbb ökológiai kérdéseket dolgozza fel kutatásalapú munkákon és tudományágakon átívelő elméleti anyagok segítségével. (Ateliers Pro Arts - A.P.A. Galéria (1085 Budapest, Horánszky u. 5.)

Az Architecture Uncomfortable Workshop (AUW) Egyedüllét méhekkel című projektje során olyan egyszemélyes épületet tervez és épít meg, amelynek tetején egy méhraj él. A kis térben ülve az odakint dolgozó méheket lehet majd hallani. Ahogyan az ablakon beáramló fény kapcsolatot teremt az ember és a külvilág között, ebben a térben a méhek hangján és illatán keresztül léphetünk kapcsolatba a körülöttünk lévő világgal.

Az Aerocene-nel együttműködésben egy óriási, műanyag zacskókból készült légballont engedünk fel Budapest fölé, amely a nap és a szél erején kívül nem használ más energiaforrást. A művészek, kutatók és designerek közös projektje a fosszilisenergia-krízisre reagál.

Museo Aero Solar,  Prato, Olaszország, 2007,
photo_camera Museo Aero Solar, Prato, Olaszország, 2007, Fotó: Janis Elko

A MENÜ Imaginaire az élelmezés és az étkezés jövőjével foglalkozik: kiállításukon képzőművészek, dizájnerek és filozófusok kérdésfelvetéseit ismerhetjük meg az élelmiszerrendszereket érintő legégetőbb témákkal kapcsolatban. A MENÜ Imaginaire szombatonként online eseményekkel jelentkezik: egy szmogkóstoló formájában akár a miskolci Búza-tér levegőjébe is beleharaphatunk, de egy artist talk keretében terítékre kerül az együttműködés lehetősége is a mesterséges intelligenciákkal, algoritmusokkal és mikrobákkal. (Culinary Institute of Europe (1085 Budapest, Kőfaragó u. 13.)

Vladan Joler médiakutató az információs társadalom hálózatait, a megfigyelés és az adatalapú gazdaság összefüggéseit képezi le nagyméretű infografikákon az Óbudai Gázgyár Elektromos Központjában megvalósuló kiállításán. Egy angol nyelvű online beszélgetés Kate Crawforddal, Joler kutatótársával bevezet a művész és kutató közös munkájának folyamatába. Schneider Ákos magyar nyelvű online előadása pedig Joler munkáin keresztül feltárja az emberi cselekvés adatalapú optimalizálása és a technológiai környezet felhasználóbarát „humanizálása” között fennálló feszültséget.

A Hétköznapi hiánycikkek az alapvető létfeltételek és közszolgáltatások hiányáról beszél, és a szegregátumokban élőkkel együtt dolgozva mutatja bea napi túlélés stratégiáit. Kiállításukon a 2B galériában interaktív installációk és egy alternatív lakberendezési katalógus mutatja be a strukturális hiányosságokkal való hétköznapi együttélés gyakorlatát. Május folyamán pedig DIY és képelemzős workshopok, valamint szakmai beszélgetések keretében az is kiderül, miféle megoldások születnek olyan mindennapi tevékenységek kapcsán, mint a vízhordás vagy a szükség szülte végtelenített lakáskarbantartási gyakorlatok. (2B Galéria (1092 Budapest, Ráday utca 47.)

A Transzperiféria Mozgalom: Globális Kelet-Európa és Globális Dél című kiállítás azt vizsgálja, hogy Kelet-Európa és a globális Dél helyzete között milyen összefüggések mutatkoznak, mi kapcsolja össze a világ és a világgazdaság periférikus területeit. A gazdag anyag egyaránt elérhető lesz online térben mediált fizikai kiállításként és weboldalként is. (Fészek Művészklub, Galéria és Herman-terem (1073 Budapest, Kertész u. 36.)

A Hírdalcsokor a Kartali asszonykórussal együttműködő művészeti projekt: a kórustagok a művészeti csapattal együttműködve népdalokat írtak át, hogy beszámoljanak asszonysorsokról, a mai vidék életéről, a saját hétköznapjaikról, ha már a hazai média nem teszi ezt meg. A szervezők a Varsányi Szirének kórussal közösen MÁJUS 1-re online eseménnyel készülnek, és felolvasóesttel ünneplik majd a – főképp nők által végzett – láthatatlan munka ünnepét! Május végén pedig egy köztéri performasszal készülnek.

Péli Tamás: Születés (1983)
photo_camera Péli Tamás: Születés (1983)

A RomaMoMA egy roma kortárs művészeti múzeumot képzel el, és megpróbálja elgondolni, milyen szerepe lehetne neki itt és most. Oláh Mara kiállításának a Kesztyűgyár Közösségi Tér ad otthont, a kiállításhoz felolvasószínház is kapcsolódik majd. A Mátyás tértől nem messze, a Roma Parlament épülete előtt lesz látható Oláh Norbert installációja a Cigány művész szorongása címmel, és itt kerül sor a Független Színház Békamesék c. előadására is. Igazi szenzáció, hogy Péli Tamás hosszú ideje múzeumi raktárban lévő Születés c. pannója a múzeumok megnyitását követően a Budapesti Történeti Múzeum Barokk Csarnokában láthatóvá válik majd.