film

A vörös nőért síró ezredes és egy rendhagyó barátság

Május 27-e és június 2-a között zajlik majd idén a kilencedik Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a Toldi moziban, mi pedig amolyan felvezetésképpen addig hétről hétre bemutatunk két hazai alkotást az elmúlt évek versenyfilmjei közül. 

Nagy V. Gergő: Az ezredes a vörös nőért sír

Egy elhagyatott rendőrségen minden fiatal rendőr egyetlen üggyel foglalkozik: az öreg ezredes 17 éve eltűnt nője után nyomoznak – Ez a kiindulópontja a tavalyi versenyprogramban induló filmnek, ami elvitte a legjobb magyar kisjátékfilmnek járó díjat. A zsűri indoklása szerint Nagy V. Gergő alkotása eredeti módon keveri az egymással gyakran ellentétes hangnemeket: az abszurd humort a finom költőiséggel, a nyitott, elliptikus dramaturgiát a titokzatosságba mártott műfajisággal. (A videó beágyazva valószínűleg nem fog elindulni, de Youtube-ra átkattintva nézhető!)

Fatér Ambrus: Légmell

András egy középkorú, magányos orvos, aki egy napon orvosi kötelességből ellát egy súlyos beteg idős szír menekültet, és a fokozatosan alakuló kényszerbarátság által átértékeli saját életét – Fatér Ambrus diplomafilmje a Friss Hús különdíja mellett 2017-ben az Euroshorts filmfesztivál gdanski döntőjén elvitte a fődíjat is: 

Az idei versenyprogramról itt lehet részletesen olvasni