A világtörténelem száz legjobb dala

zene
2021 október 05., 07:29

A minden idők legjobb dalait (filmjeit, könyveit, stb.) felsoroló listák általában csak arra jók, hogy felhúzzanak egy csomó embert, akik ilyenkor okkal vagy ok nélkül, de úgy érzik, hogy idióták állították össze a listát, és csomó fontos dolog hiányzik róla.

Ez történt akkor is, amikor a Rolling Stone nemrég (ki tudja hányadszor) összeszedte a világtörténelem 500 legjobb dalát. És a listát meglátva felháborodott a nigériai-amerikai író/fotós Teju Cole, aki ezután egy saját lista összeállításába fogott. Cole-t elsősorban az borította ki, hogy a Rolling Stone listájának első 20 helyére 19 amerikai előadó fért fel (az az egy kivétel pedig a Beatles), és az amerikai dominancia a lista többi részén is meghatározó maradt. Ezért Instagram-sztoriban kérte meg követőit, hogy ajánljanak neki számokat, majd a saját ötleteivel vegyítve pár óra alatt összedobott egy spotify-os listát a világ minden részéről válogatva hozzá dalokat.

A végeredmény persze ugyanúgy egy szubjektív válogatás a temérdek remek dalból, mint a Rolling Stone vagy bárki más listája, de a megjelenése óta rendszeresen azon kapom magam, hogy újra és újra beteszem, szóval gondoltam, megosztom itt is, hátha más is rákap. Hátránya, hogy csak Spotify-on van, szóval előfizetés nélkül nem ad túl nagy élvezetet a hallgatása, de az előadókat-számcímeket így is le lehet lesni.

Teju Cole-t amúgy is érdemes követni Spotify-on, rendszeresen tesz közzé nagyon szép tematikus playlisteket. Meg persze olvasni is, nagyszerű művészettörténeti ihletettségű esszéibe lehet belefutni sokfelé az interneten.

A címlapképen a világhírű libanoni énekesnő, Fajrúz látható, aki szintén szerepel a listán. Joseph Eid/AFP fotója.