Pontosan tudja, hogy a börtönt és a kínzást kockáztatja, de nem bírta nem megírni ezeket a dalokat

zene
2021 október 14., 08:27

Mehdi Rajabian tudta, hogy mit kockáztat, amikor szeptemberben megjelentette legújabb lemezét Coup of Gods címmel. Az iráni zeneszerző korábban már két évet töltött börtönben a zenéje miatt, túl van magánzárkás elzárásokon és éhségsztrájkon is. De nem volt képes arra, hogy feladja a zeneszerzést: otthonának pincéjében dolgozott lemezén, melyen egy brazil zenekar mellett török, argentin, orosz, indiai zenészek is közreműködnek, és amin két amerikai énekesnő, Lizzy O'Very és Aubrey Johnson is vendégszerepel.

link Forrás

Ez önmagában politikai tett volt Rajabian részéről, hiszen amikor tavaly bejelentette, hogy női énekesekkel tervez együtt dolgozni, bíróság elé került, az ilyesmi ugyanis nem legális az iráni vallási hatóságok szerint. Az óvadék kifizetése után pedig bujkálva, de tovább dolgozott, tudva, hogy a börtönt kockáztatja. A lemez szeptemberi megjelenése után arról beszélt a BBC-nek, hogy lehet, hogy újra meg fogják vádolni, nem lehet ezt megjósolni, de ő nem fog meghátrálni. „Nevetséges hogy még ebben a korban is zenék betiltásáról kell beszéljünk” – mondta el erről.

link Forrás

A BBC felidézi, hogy az iráni Forradalmi Gárda elsőnek 2013-ban rohanta le Rajabian stúdióját, és ekkor lefoglalták az összes merevlemezét. Ekkor egy olyan kiadót vezetett, ahol női zenészek munkáit jelentették meg, és egy lemez kiadásán dolgozott, ami az iráni-iraki háború abszurditását dolgozta volna fel. A hatóságok az ország vallásával szembeni sértő zenék komponálásával és kiadásával vádolták meg, ami után 90 napot kellett magánzárkában, bekötött szemmel eltöltenie.

link Forrás

2015-ben ismét letartóztatták, ekkor a filmrendező testvérével, Hossein Rajabiannal együtt, és egy háromperces tárgyalás során hat évnyi börtönre ítélték őket. A két testvér éhségsztrájkba kezdett, Rajabian elmondása szerint 40 nap alatt 15 kilót fogyott, és a végén már vért hányt. Ezeket a tapasztalatait dolgozta bele az új lemez nyitódalába, a Whip On a Lifeless Body című alkotásba:

link Forrás

„Az éhségsztrájk 29. napján kinyitottam a szemem, és nem tudtam, hogy élek vagy meghaltam, hogy a Földön vagy a mennyben vagyok. Transzállapotban voltam, különleges érzés volt. Ezt akartam megragadni ebben a darabban” – mondta erről a BBC-nek.

Mehdi Rajabian
photo_camera Mehdi Rajabian Fotó: Wikipedia

Az éhségsztrájk következtében az ízületei is maradandó károsodást szenvedtek, ezért Rajabian többé már nem tudja maga előadni szerzeményeit, ezért azóta az ügyével szimpatizáló zenészeknek küldi el a megírt zeneműveket a világ számos országában, akik felveszik azokat, és visszaküldik Iránba, ahol Rajabian lemezre szerkeszti a kész darabokat. Mint meséli, mindezt a lassú internetkapcsolat mellett, folyamatosan a hatóságok elől bujkálva kell megtegye.

A lemez végső összeállításában a világhírű amerikai producer, Harvey Mason Jr segédkezett neki, aki többek között Aretha Franklin, Michael Jackson, Beyoncé és Britney Spears lemezfelvételeinél is közreműködött. Mason arról beszélt a BBC-nek, hogy amikor először beszélt Mehdivel, már érdeklődni kezdett, aztán amikor meghallotta a férfi történetét, kíváncsi lett, amikor pedig először meghallotta a zenét magát, teljesen odalett.

Rajabian tudja, hogy hazájában nem lehet meghallgatni a lemezét, de reméli, hogy a világ más tájain élő emberek majd erőt meríthetnek belőle.