Virtuális valóság, Fuharosok, szabadság

2021 október 18., 14:54

Tart a Liszt Ünnep, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, és egyelőre még koncertre is lehet járni. Itt az újabb zajszűrő a hét érdekes komolyzenei koncertjeivel.

2020. október 20. (szerda), 18.00
Három Holló
Ressi/Benes: Game Over
Christof Ressi osztrák zeneszerző, szoftverfejlesztő és vizuális művész és az Ausztriában élő magyar klarinétművész, Benes Szilárd izgalmas darabokat hoztak létre az elmúlt időszakban. A klarinétjátékos egy virtuális valóságban járva-kelve improvizál, fején egy VR-szemüveggel, és a zenei gesztusaira a virtuális valóság beprogramozott módon reagál. Az elhangzó mű tehát ott születik meg a szemünk láttára (és fülünk hallatára), mi egyszerre látjuk a klarinétost és azt a valóságon túli teret, amelyben a zenét létrehozza. A koncert előtt 18.00-kor ráadásul bemutatót tartanak, vagyis az egyszerű halandók is kipróbálhatják, hogy mit jelent a virtuális valóságban, sőt a virtuális valóság kamarapartnereként zenélni.
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>

2021. október 21. (csütörtök), 19.00
Müpa — Fesztivál Színház
Esterházy–Vajda: Fuharosok / George Benjamin: Into the Little Hill
„Nagyregény strófikus zsugorításban” – Balassa Péter jellemezte így Esterházy Péter 1983-as művét, a Fuharosokat, amelyből a félig Amerikában, félig itthon élő zeneszerző-karmester, Vajda Gergely készített kamaraoperát nemrégiben. A tavalyi, koncertszerű ősbemutató ugyan fent van a YouTube-on, most azonban rendes, szcenírozott formában kerül színre a darab, mégpedig Horváth Csaba rendezésében, a Forte Társulat közreműködésével. A három női szereplőt ezúttal is Molnár Anna alakítja. Az est második felében a nagyszerű angol zeneszerző, George Benjamin 2006-os kamaraoperája lesz látható (Benjaminnal itt egy beszélgetés). Az Into the little Hill című darab egy 13. századi német legendát, a hamelini patkányfogó történetét dolgozza fel, a két női szerepet Esther-Elisabeth Rispens és Károlyi Katalin énekli, de a zenei anyagban központi szerepet kap egy fuvola is (a gyermekeket örökre elrabló patkányfogó sípjának szerepében). Az UMZE Kamaraegyüttest Vajda Gergely vezényli.
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>

2021. október 21. (csütörtök), 19.00
Müpa — Fesztivál Színház
A szabadság hangjai – Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar
Bármennyire is naivan hazafias ideológiát képvisel, a huszonkét éves Bartók Béla Kossuth című szimfonikus költeménye vitathatatlan remekmű. Későbbi Bartókot még csak nyomokban tartalmaz, de a zsenialitás ott van benne: tökéletesen felépített, magyaros elemekkel teletűzdelt, posztromatnikus német stílusban megírt szimfonikus mű à la Richard Strauss, ami abban az értelemben persze kissé problematikus, hogy a német zenekultúra legkurrensebb nyelvén fogalmaz meg Bartók valami mélyen németelleneset. Akárhogy is, a darab ritkán hallható, úgyhogy már emiatt érdemes a Budafoki Dohnányi Zenekar és Hollerung Gábor koncertjére elmenni, de van még két további ok is. Liszt Les préludes című jól ismert darabja is szerepel a műsoron, valamint egy ősbemutató, a Müpa 2020-as zeneszerzőpályázatán díjnyertes kantáta, a tubaművészként és zeneszerzőként egyaránt aktív Szentpáli Roland műve. Berzsenyi Dániel Magyarokhoz című ódáját dolgozza fel, amely – úgy tűnik – az elmúlt kétszáz évben sem veszítette el aktualitását.
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>

2021. október 25. (hétfő), 19.30
Zeneakadémia – Nagyterem
Liszt Ferenc Kamarazenekar, Vadim Gluzman és Várdai István
A világ egyik legjobb kamarazenekarának művészeti vezetője néhány éve a világ egyik legjobb csellistája, s a 2021–2022-es koncertévadot izgalmas koncerttel indítja Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A műsorban két Mozart mű mellett egy kései Liszt-zongoramű kamarazenekari átirata szerepel, a szünet után pedig Brahms méltán népszerű a-moll kettősversenye, amelynek nemcsak a szólistái kínálnak szellemi izgalmakat (az ukrán-izraeli sztárhegedűs, Vadim Guzman és Várdai István), hanem a karmester is, az elsősorban páratlan hegedűjátékáról ismert Baráti Kristóf.
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>