Mitikus testek és a természet, amiben nem találjuk a helyünket

MŰVÉSZET
2021 december 01., 09:02

Kedd este jelentették be a fiatal magyar kortárs képzőművészek legjelentősebb díjának, az Esterházy Art Awardnak az idei győzteseit. A nemzetközi zsűri döntése után a kétévente odaítélt díjat idén Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám kapta. A díjhoz mindig egy kiállítás is társul, amit február közepéig lehet megnézni a Ludwigban, és ahol a három díjazott mellett a shortlistre bekerülő további 23 fiatal művész alkotásait is meg lehet nézni.

Ulbert Ádám, Tranker Katam Rózsa
photo_camera Ulbert Ádám, Tranker Kata, Rózsa Luca Sára Fotó: Ludwig/Végel Dániel

„A Short List 2021-re beválogatott pályaművek meglepően nagy része foglalkozik a materialitás és a testiség szerepével. Sok elbeszélő megközelítéssel is találkozhatunk. A korábban fontosnak tűnő absztrakt és önreflexív művészeti hagyomány azonban szinte egyáltalán nem tetten érhető” – írja a múzeum a kiállításról.

Emellé elküldték a zsűri rövid értékelését is a három győztesről:

„Rózsa Luca Sára erős, szinte pszichoanalitikus áthallásokkal párosuló alkotásai egy hiteles és nagyon is kortárs festőművészről árulkodnak. Óriási vásznai a reneszánsz portréfestészetre emlékeztetnek, meztelen testeket ábrázolnak egy sajátos, természeti közegben. Rózsát minden festői képessége ellenére azonban nem az ábrázolás vagy reprezentáció módja érdekli igazán, ennél sokkal mélyebbre ás, a szubjektum és a természet pszichológiai szintjeit vizsgálja, az egyes személyiségeken belül uralkodó feszültségekre, sőt, kettőségekre világít rá. Miközben az utópikus Árkádi-át, a mából egy másik világba vezető kiutat keresi, a jövőben vagy a múltban találja magát. Művei túlságosan is illeszkednek bonyolult mindennapjainkhoz.”

photo_camera Fotó: Ludwig/Kerekes Zoltan

„Tranker Kata az idén harmadszorra short-listás az Esterházy Art Awardon, a zsűritagok így 2015 óta kísérik figyelemmel munkásságát. A sokszor apró, efemer anyagok felhasználásával készült alkotásai idén egy merész léptékváltással nagyobb méretű szobrokká és installációkká alakultak át, melyek először a berlini Collegium Hungaricum csoportos kiállításán voltak láthatók. Antropomorf, képzeletbeli teremtményei mitológiai és őskori narratívákat szólaltatnak meg, miközben a sci-fi világát is megidézik. Művei az együttlétezés és az anyaság szubjektív, személyes tapasztalatait is tematizálják. Tranker a tudományok különböző területein folytatott megfigyeléseit ötvözi a mindennapi életbe beszivárgó és a valóságot áthágó művészetével.”

photo_camera Fotó: Ludwig/Kerekes Zoltan

„Az Amszterdamban tanult Ulbert Ádám egyéni, kiforrott, minden ízében nemzetközi hangot képvisel a hazai művészeti színtéren. Expresszív festészete természettudományos tételeket és mitológiai toposzokat vegyít egymással, személyes narratívákat teremtve. Friss sorozatán – a családi örökség kapcsán – a japán kultúra egzotikus nyelvezetével vet számot, az elvágyódás sosem volt bizarr úticélját írva körül. Figuratív vásznai és háromdimenziós bronzszobrai felvillantják a képzelet szabadságának – ma különösen aktuális – metaforikus lehetőségeit.”

photo_camera Fotó: Ludwig/Kerekes Zoltan

A shortlistre válogatott művészek, akiknek alkotásait szintén látni lehet a kiállításon:

Balázs Nikolett, Bilak Krystyna, Czene Márta, Dallos Ádám, Dóra Ádám, Fábri Zachary, Fridvalszki Márk, Horesnyi Bálint, Kádár Emese, EJTECH – Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre, Kiss Adrian, Kiss Adrienn Mária, Koós Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Melkovics Tamás, Neogrády-Kiss Barnabás, Pintér Gábor, Rudas Klára, Süveges Rita, Schwéger Zsófia, Szabó Eszter, Tollas Erik, Trapp Dominika.