Woodward utolsó könyve szerint kipusztulhat az emberiség, ha Trump visszatér

könyv
2021 december 02., 05:04

Szeptember végén jelent meg Bob Woodward harmadik könyve a Trump-korszakról, de ez az első kötete, aminek nagyon határozott üzente van: mindenről lehet vitatkozni, mindenkinek megvan a maga igaza, rengeteg konfliktus belefér az amerikai politikába, de ha Donald Trump visszatérne a hatalomba, akkor Amerikának, és talán a világnak is vége lesz.

Woodward a Watergate-botrány feldolgozásával, és Nixon lemondatásával lett világhírű újságíró (Carl Bernsteinnel együtt), és azóta is a Washington Postnál dolgozik. Nixon óta mindegyik elnökről írt legalább egy, de inkább több könyvet. Elképesztő kapcsolatrendszere van, rengeteg feljegyzéshez hozzáfér, minősített (azaz titkos) iratokba is betekinthet számos alkalommal, és eddig az összes elnök sok órán át beszélt vele. Illetve rengeteg politikus, a Fehér Ház stábjában dolgozó hivatalnokok, miniszterek mondják el neki évről évre, hogy mit és miért csinál az amerikai kormány. A mostani könyvét (Peril, azaz Veszély a címe) ezúttal kivételesen nem egyedül, hanem Robert Costa kollégájával írta, akinél kétszer idősebb (Woodward idén 78), és aki a Washington Post belpolitikai rovatának az ifjú sztárja.

A könyv borítója. Magyar kiadása még nincs.
photo_camera A könyv borítója. Magyar kiadása még nincs.

A Peril nagyon hasonlóan kezdődik, mint az első Trumpról szóló Woodward-kötet kötet, a 2018-as Fear (Rettegés - itt írtunk róla): az elnök őrületétől annyira félnek a saját emberei, hogy vitatható törvényességgel, titokban fellépnek ellene.

Az első kötetben egy olyan elnöki rendeletet dugnak el előle, amivel Trump feladná a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák bázisait, mert úgy érzi, hogy a koreai kormány nem fizet eleget a védelemért. Ám annyira tartanak az amerikai haderő stratégiai meggyengülésétől a saját emberei, hogy a szerződés felmondását jelentő dokumentumot kilopják az íróasztáláról. Szerencséjükre Trump elfelejti, hogy alá akart írni egy ilyen rendeletet, úgyhogy nem lesz belőle botrány. A szerződés felmondása az USA létét veszélyeztette volna, mert a koreai bázisokról 15 perccel hamarabb észrevennék, ha Észak-Korea nulkeáris támadást indítana Amerika ellen, mintha ezt csak távolabbról tudnák figyelni.

A mostani könyv elején már nem az USA-t, hanem az egész világot látják veszélyben a Trump környezetében lévők. A Joe Biden győzelmét hozó 2020 novemberi választás után attól tartanak, hogy Trump atomcsapást akar elrendelni, például Kína vagy Irán ellen, hogy egy világháborút kiprovokálva ne kelljen átadnia a hatalmát. Hogy ez ne történhessen meg, Mark Milley vezérkari főnök utasítja a hadsereg illetékes parancsnokait, hogy az ő engedélye nélkül semmiképpen se indítsanak atomcsapást. Még akkor se, ha erről valójában az elnök egyedül is dönthetne. Egyenként megígérteti a katonai vezetőkkel, hogy nélküle semmit sem tesznek. Mindannyian megígérik neki. Ha nem is beszélhetünk puccsról ebben az esetben, de lényegében a hadsereg elvette Trump legfontosabb kompetenciáját néhány hétre, még ha erről egyébként Trump semmit sem tudott.

A könyv csak közvetetten utal arra, hogy Trump valóban fontolgathatott egy nagy háborút az utolsó napjaiban. Ez úgy derül ki, hogy a kínai hadvezetés a kémeinek jelentései alapján totális támadástól tart, és már egy megelőző csapást fontolgat, úgyhogy Mark Milley végül személyesen felhívja a kínai hadsereg főparancsnokát, hogy megnyugtassa, nincs mitől tartania. A telefonhívásról Milley nem szólt Trumpnak.

A második kötet, a Rage (düh) című is jórészt arról szólt, hogy Trump szó szerint életveszélyes. Annak a kötetnek fő állítása az volt, hogy tudatosan kezelte alul a koronavírus-járványt, és tévesztette meg az amerikaiakat 2020 tavaszán, mert tartott attól, hogy a kampányának rosszat tennének a lezárások, és az ezeket követő gazdasági visszaesés - ami egyébként végül tényleg rosszat tett neki. Ha a három könyv legfontosabb állításait tesszük sorba, akkor kijön egy fokozás:

  • Trump képes lett volna egy rögeszméje kedvéért veszélybe sodorni amerikaiak millióinak életet, feladva az esélyt, hogy időben lépjenek egy atomtámadás esetén.
  • Trump képes volt a saját győzelme érdekében elengedni a járványt, rengeteg ember halálához is hozzájárulva.
  • Trump képes lett volna úgy megőrizni a választáson elvesztett hatalmát, hogy a Föld kipusztulását is kockára tegye egy kiterjedt nukleáris háborúval.

Bármit, csak ezt ne

A könyv párhuzamosan követi Joe Biden és Donald Trump kampányát, majd hosszan kitér a Capitolium január 6-i ostromára, végül pedig részletesen felidézi, hogyan nyomta át Biden immár elnökként az első nagy gazdaságélénkítő csomagját.

Szokás szerint elképesztő részletességgel mutatja be az amerikai belpolitika fejleményeit, magánbeszélgetések sorát idéz fel igazi párbeszédekbe foglalva. De ezúttal nem az látszik a könyv fő programjának, hogy megértsük, hogyan dőltek el dolgok, hanem az, hogy lássuk, hogy minden alkudozás méltányos, kulturált, elfogadható formája a politizálásnak, és csak és kizárólag Trump jelent anomáliát, ám ő olyan szintű fenyegetést jelent, amit az USA már nem bír elviselni.

A legfontosabb ennek kifejtésében a Mike Pence - Donald Trump vita részletes taglalása. Pence alelnökként négy éven át soha egy rossz szót nem mondott Trumpra, mindenben támogatta, és egyébként is konzervatívabb és jobbosabb politikát vitt mindig is, mint sok esetben maga Trump.

A könyv szerint 2021 január 6. előtt Trump megpróbálta rávenni Pence-t, hogy a jogvitákra hivatkozva az elektori szavazatok szenátusbeli hivatalos megszámlálásakor ne vegye figyelembe bizonyos államok szavazatait. Trump terve az volt, hogy Pence vagy lassítsa le az eljárást, vagy ami még jobb, a vitatott államok kihagyásával nyilvánítsa Trumpot győztesnek.

A könyv szerint Pence végigkérdezte a még élő republikánus alelnököket, az összes konzervatív alkotmánybírót, egy sor szentárort és jogászt, hogy 6-án volna-e mérlegelési joga az elektori szavazatok összeszámolásakor. Mindenki azt válaszolta neki, sokadik visszakérdezés után is, hogy nincs. Ezért Pence úgy döntött, hogy életében először ellentmond Trumpnak. Válaszul Trump trágár szavakat üvöltött neki hosszú percekig. Pence azt latolgatta, hogy az egész karrierjét kockázra teszi: 2024-ben el akar indulni az elnökválasztáson, de ha Trump ellene hangolja a republikánus szavazók jobbszárnyát, akkor nem sok esélye lesz. Trump tényleg annyira ellene hangolta ezeket az embereket, hogy a beszédétől feltüzelt tömeg azzal tört be a Capitoliumba 6-án, hogy fel akarták akasztani Pence-t. Az alelnököt keresték, hogy bosszút álljanak rajta, az elektori szavazatok befogadásáért.

Woodward hőssé emeli a könyvben Mike Pence-t, ahogy egyébként több, évekig kitartóan trumpista republikánust is, akik a Capitolium ostroma után elhatárolódtak az elnöktől, illetve nem engedtek az elnök őrjöngő követelésének, hogy csalásokra hivatkozva ne fogadják el a választás erdeményét. A könyv egy példázat arról, hogy minden vitánál és személyes érdeknél fontosabb az alkotmány betartása, a jogállam tisztelete, és mindenki elismerést érdemel, aki ezt képviseli, legyen akár progresszív demokrata, vagy kőkonzervatív republikánus. Ez az a könyv, amiben még Karl Rove és Newt Gingrich is szimpatikus bír lenni.

A túloldalon közben Bident láthatjuk, ahogy alkudozik a sajátjaival, tárgyal az ellenfeleivel. Ő is trágár néha, ő is képes megsérteni embereket, de sosem lép át alkotmányos határokat, sőt, a régi rend őrzője, aki a színfalak mögötti egyezkedésben hisz, és így képes visszarángatni a megbolondult amerikai politikát az öngyilkos irányból. A két elnök-jelölt könyvben megidézett megbeszélései között akkora a különbség, mint egy kocsmai szóváltás és egy egyházi zsinat között.

A könyv végén egy floridai golfozás jelenik meg, amelynek alkalmával Trumpot arról győzködi Graham Lindsey republikánus szenátor, immár 2021 júniusában, fél évvel Biden hivatalba lépése után, hogy ismerje el végre a választási vereségét, ne beszéljén róla soha többé, mert a republikánus pártnak szüksége van a segítségére a 2022-es időközi választáson. Jöjjön vissza kampányolni, és 2024-ben nyerje meg ismét az elnökválasztást. Trump bizonytalankodik, nem bírja elengedni a rögeszmét, hogy csalással fosztották meg a hatalmától.

Woodward és Costa könyve arról szól, hogy ha Trump visszatérne, akkor már nem lehetne megmenteni tőle se Amerikát, se a világot.