Ismét itt a rövidfilmrajongók éves ünnepe: indul a X. Friss Hús Fesztivál

FILM
2022 június 02., 08:27

Június 2-a és 8-a között zajlik idén a Friss Hús Fesztivál, ahol a közelmúlt legjobb hazai és nemzetközi rövid alkotásait lehet megnézni. A vetítések többsége a Toldi moziban lesz, de a magyar versenyfilmeket idén is el lehet csípni szabadtéren, a Városháza parkban felállított kivetítőn is.

link Forrás

A magyar versenyprogramban a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon tartott világpremier után mutatják be Szelestey Bianka ELTE-s diplomafilmjét, a Hajszálrepedést, Kurta Niké (Terápia, Kút) és Váradi Gergely (A besúgó, Guerilla) főszereplésével.

Szintén a versenyző hazai filmek között három olyat is láthatunk, melyek meghívást kaptak a legjelentősebb animációs eseményre, az Annecy Nemzetközi Filmfesztiválra. Így a nemzetközi bemutató előtt lehet itthon megnézni Turai Balázs Amok című animációs művét, és két MOME-s diplomafilmet, Hárshegyi Vivien Felhők felett és Fábián Nikolett Nyugvó köd című munkáit. A fesztiválon mutatja be legújabb filmjét a Symphony no. 42-vel nemrég egészen az Oscar-shortlistig jutó Bucsi Réka is.

A Friss Húson amellett, hogy mindig egy rakás tehetséges fiatal színészt lehet megismerni, rendre felbukkannak jól ismert színészek is: idén például Hegedűs D. Géza fodrászt alakít Kocsányi András METU-s diplomafilmjében, a Kócos Bt-ben, Berényi Andor FAMU-n készült diplomamunkájában, a Vacsora egy örökbefogadásban pedig Rezes Juditot (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), Szezon) és Szabó Győzőt (Valami Amerika, Toxikoma) lehet látni a főszerepben.

Az Aranyélet színészeként ismertté vált Olasz Renátó rövidfilmje, az Ártatlan szemmel is a versenyprogram része, míg az Elveszíthető dolgok szeretete című filmben Szőke Abigél (Akik maradtak, A besúgó) és a tavaly Ezüst Medvét nyert Kizlinger Lilla (Rengeteg: Mindenhol látlak, Ballagási cipő) játszik.

A X. Friss Hús magyar versenyfilmjeit 6 blokkba rendezve lehet megnézni június 2. és 8. között a Toldi Moziban, illetve minden nap este 9-től a Városháza parkban.

Rövidfilmek a világ minden tájáról

A nemzetközi versenyprogram idén három tematikus blokkra épül: az Elengedések, A család kicsi kincsei és a Szép új világ címek fogják össze a rövidfilmeket, melyek között Oscar-jelölt és cannes-i versenyfilmeket is találni.

link Forrás

Emellett idén is lesz horrorblokk a rettegni vágyóknak: a @Midnight című, hat filmet összefogó válogatásban zombiapokalipszis közben beütő házassági dráma és idegen erő által megszállt nagymama története is felbukkan.

link Forrás

Lesz idén sportblokk is, lehet például ismét moziban látni Fekete Tamás filmjét, a 2017-ben többszörösen díjazott Asszót, ami a páston is egymással rivalizáló testvérpár történetéről szól. De érkezik például a cannes-i fesztivált megjárt Stephanie, amely egy fiatal tornászlány sikereiről, és az azután rá nehezedő nyomásról szól.

A Queer Dreams válogatás szintén hat filmmel érkezik, három külföldi és három magyar alkotással:

link Forrás

Újonnan induló rovat a Friss Csillag, melyben egy-egy fiatal, tehetséges pályakezdő színészre és színésznőre fókuszálnak rá a szervezők. Idén Nagy Katica és Váradi Gergely lett a két kiválasztott: Nagy Katica Gyimesi Domonkos Köszönöm, hogy maradtál, illetve Budavári Balázs: Perfect Match című filmjében, míg a tavalyi Friss Húson a legjobb színésznek járó díjat elnyerő Váradi Gergely a Cannes-ban debütáló ELTE-s vizsgafilm, a Hajszálrepedés főszereplőjeként tér vissza.

A filmvetítések mellett idén is lesznek szakmai programok, melyek elsősorban a technológiai fejlődés és a filmezés, illetve filmnézés jövőjéről szólnak. A programok ingyenesek, de regisztrálni kell rájuk. Minden információt a filmekről, vetítési időpontokról és jegyekről a fesztivál honlapján lehet megtalálni.