Audiovizuális performanszokkal nyit újra az inotai hőerőmű

zene
2022 július 11., 14:10

Szokatlan és izgalmas helyszínen lehet elcsípni szokatlan és izgalmas audiovizuális performanszokat júliusban egy nap, augusztusban pedig több alkalommal is. A Balatonra vezető 8-as főút jól ismert háttéreleme, a Szárnyas fejvadász 2049 forgatási helyszínéül is használt inotai hőerőmű fog megnyílni pár napra a látogatók előtt.

photo_camera Fotó: INOTA - [re]opening

Persze az erőmű eddig sem volt teljesen zárva: egy veszprémi sétákat szervező csapat, a Túrajó eddig is bevitt oda kisebb csoportokat, de rendezvényhelyszínként eddig nem használták a hatalmas kürtőket.

Július 16-án, szombaton előbb csak a közvetlenül az erőmű mellett fekvő művelődési ház mai napig használt színháztermébe szerveznek valós idejű képalkotó technikákat elektronikus zenével ötvöző performanszot, ahol a Žagar AV Experience, a Cloudhitects, a Nautis & Maruscsák Dávid és az Emphase felel majd a látványért és a hangért.

Besnyő Dániel, a Central Production fényművésze által megálmodott program következő állomása augusztus 26. és 28. között következik majd, amikor az egyik kürtő belső falára fognak fényinstallációkat vetíteni, mellé pedig hangperformanszt előadni, miközben a helyszínen majd a Túrajó csapata tart helytörténeti sétákat.

A kürtő, ahol augusztusban lesznek majd programok
photo_camera A kürtő, ahol augusztusban lesznek majd programok

És lehet, hogy nem most szerveztek ide utoljára programot: az idei két esemény a VEB2023 EKF pályázata révén valósult meg, és vannak már tervek arra, hogy jövőre, mikor a közeli Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, további programokat hozzanak ide.

„Magyarországon teljesen egyedüli ez a gyárkomplexum, és közben meg borzasztó, hogy üresen áll, funckionalitás nélkül. Európa majdnem minden országában hasznosítják már ezeket a helyeket, javarészt művészeti projektek helyszíneként. Erről szólt a mi koncepciónk is, amit beadtunk Veszprém 2023-nak, és amit szívesen továbbvinnénk a jövőben is.” – nyilatkozta erről Besnyő Dániel, aki munkatársaival pontfelhő szkennelési technikával végig is tapogatták az egész helyszínt, így most virtuálisan is bejárható az erőmű.

Minden további információt a két eseményről az INOTA [re]opening honlapján lehet fellelni.