A disztópia, amin már félig túl is vagyunk

sci-fi
2022 július 17., 13:02

A közeljövőben játszódó filmeket némelyikét kétszer is érdekes megnézni: először akkor, amikor még friss, és bele lehet borzongani, mi várhat ránk, szerencsés esetben pedig másodszor is, amikor már éppen a cselekmény idején élünk, vagy túl is vagyunk rajta.

Ilyen a brit HBO 6 részes minisorozata, a 2019 nyarán bemutatott Évek alatt (Years and Years), ami egy angol család életén keresztül mutatja be 15 év történetét 2019-től 2034-ig.

link Forrás

Bár még csak 2022 van, máris lenyűgöző, mennyire ráéreztek egy csomó borzalomra, ami a közeljövőben bekövetkezhet, vagy valamilyen formában már be is következett.

  • Oroszország idén bevonul Ukrajnába, és új menekültválság jön.
  • Egyre nagyobb árvizek tombolnak Európában.
  • „Majominfluenza” fertőz, de az újfajta kórokozók miatt már egy apró seb is halálosnak bizonyulhat.
  • Amerika és Kína majdnem kirobbantja a III. világháborút a Dél-kínai-tengeren, Trump az elnöksége utolsó napján kilövet egy atomrakétát is.
  • A kereskedelmi háborúk miatt félig bedől a brit bankrendszer, a középosztály teljesen lecsúszik.
  • A klímaváltozás és a túlnépesedés miatt nincs elég élelmiszer, terjednek a mesterséges ételek.
  • Évente újfajta ételérzékenységgel diagnosztizálnak embereket.
  • Deepfake-videók lehetetlenítik el a közéleti vitákat.
  • A szabadság- és munkajogok elhalnak, túlképzett emberek kénytelenek több állásban kulimunkákat végezni, amíg a robotok ki nem szorítják őket az aktuális állásukból is.
  • Terjed a transzhumanizmus, a gyerekek a széteső világ elől a gépekbe akarnak menekülni.
  • Az amerikai legfelsőbb bíróság a melegházasság eltörlése után a Roe kontra Wade-ügyben hozott ítéletét felülbírálva felszámolja az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét.
  • Csökken az intelligenciaszint, új hiedelmek szöknek szárba.
  • Trumpot újraválasztják, majd Mike Pence követi az elnöki székben, de mögötte továbbra is Trump áll, Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping pedig hivatalosan is haláláig marad vezető.
  • Piszkos bombát robbantanak terroristák.
  • Európa-szerte szaporodnak a fasiszta kormányok, és a brit kétpártrendszert is felborítja egy, vélhetően orosz hátszelű, Trump-szerű, felháborító dolgokat harsogó nő, aki ellehetetleníti a klasszikus sajtót, és katonai diktatúra felé tolja az országot.

Ezek közül több (egyelőre) nem következett be, de a nagy részük már 2019-ben sem volt légből kapott forgatókönyv, a bemutató idejére több meg is valósult. (Ahogy az Idiocracy világa is sokkal közelebbnek tűnik 2505-nél.) A Black Mirror és a Doctor Who is foglalkozott hasonló témákkal, viszont most töményen, 6 órába sűrítve, egy család életén keresztül – többnyire jól kitalált karakterekkel és okos párbeszédekkel – kapjuk percenként az arcunkba a beszorult, éppen összeomló emberiség soha meg nem oldódó, egyre csak halmozódó problémáit.

A Lyons családban és környezetében a társadalom minden rétege képviselteti magát: nyugdíjas, bankár, kisgyerek, tinédzser, melós, menekült, mozgássérült, közszolga, meleg, transznemű, transzhumán, bűnöző, nemzetközi aktivista stb., akikben gyakorlatilag egyvalami közös: az egész 2020-as évek egy végtelen kálvária mindegyiküknek. Az állandó stressz hatására a karrierük és a magánéletük is tönkremegy, többen meg is halnak.

Az emberek mindent megpróbálnak, hogy kibírják a nehéz időket, közben pedig újra és újra rá kell döbbenniük: a történelem kezdete óta ismételgetett mantra, miszerint „mindig lesz valahogy”, a klímaváltozás és az atomfegyverek korában nem biztos, hogy megállja a helyét.

Az egyik központi szereplő, a családot összetartó dédi egy ponton nagy monológgal rágja mindenki szájába az amúgy is nyilvánvaló tanulságot:

ez az egész egy kicsit mindenkinek a hibája.

Amikor nem tüntetünk a gonosz kormányok ellen vagy amikor továbbra is vásárolunk munkahelyeket felszámoló vagy a környezetet károsító boltokban, mind fenntartjuk azt a világrendszert, ami pusztulást fog hozni. Persze egyedül semmit sem tudunk menni, együtt pedig nem is akarunk.

Az Évek alatt részről részre egyre sötétebb és nyomasztóbb világát sajnos az utolsó rész hollywoodi lezárása szinte teljesen romba dönti, mintha maguk az alkotók is megrémültek volna a disztópiától, amit félig megteremtettek, félig pedig már amúgy is itt van. De az odáig vezető út miatt így is megér 6 órát a sorozat, ami egyébként a magyar államcsődöt 2027-re tippeli.

photo_camera Forrás: HBO

A sorozatot 2019 tavaszán – a megjelenése előtt nem sokkal – ügyesen reklámozta a főgonoszt alakító, Oscar-díjas Emma Thompson, amikor csatlakozott a London belvárosában tartott, Kihalás Forradalma című klímatüntetéshez.

„Itt állunk a józan ész apró szigetén, boldoggá tesz, hogy csatlakozhatom hozzátok, a hangomat adhatom ezeknek a fiataloknak, akik egy új mozgalmat inspiráltak” – mondta az őt rivalgással és dalokkal fogadó tömegnek a tér közepén felállított rózsaszín vitorlásról.

Emma Thompson a Kihalás Forradalmán a híres rózsaszín vitorláson Londonban 2019. április 19-én.
photo_camera Emma Thompson a Kihalás Forradalmán a híres rózsaszín vitorláson Londonban 2019. április 19-én. Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Azóta a józan ész szigetét szinte teljesen ellepte az őrület tengere.