15 karácsonyi vásár, ha nem tucatajándékokat keresel

shopping
2022 december 07., 19:50

Budapest nem szűkölködik különböző design- és kézművesvásárokban (a kedvenceink be is kerültek a 444 jó hely Budapesten könyvbe, ami szintén szuper ajándék, és ITT lehet beszerezni), de decemberben ezek az események turbó fokozatra kapcsolnak. Van, ami csak egynapos pop-up, van, ami többször is jelentkezik még karácsonyig. Teljesen mindegy, hogy az ajándékozott kisgyerek vagy aggastyán, az ékszerek érdeklik vagy a kerámiák, ezeken a helyeken mindig lehet valami jópofa, érdekes, kedves ajándékot találni. (A pontos helyszínt és időpontot a linkelt Facebook-eseményekben keressétek.)

Projekt Showroom, 2022. december 22-ig

A karácsonyi ajándékboltok ajándékboltja, ráadásul idén ez már a tizedik. Ahogy tavaly is írtam, enélkül konkrétan tilos lenne elindítani a szezont. Idén a helyszín az Oktogontól három lépésre található Andrássy út 46. Széles a kínálat, remek ízléssel válogatva rengeteg magyar és külföldi márkától. Van külön gyerekszekció, szépségápolás, gasztroajándékok, könyvek, füzetek, képeslapok, divat, lakáskiegészítők, karácsonyi díszek, felsorolni is lehetetlen. Facebook-esemény.

photo_camera Fotó: Projekt Showroom

Patron Műtárgyvásár, 2022. december 22-ig

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület idén is megrendezi a vásárát, és ide az is elmehet, aki befektetné valamibe a maradék félretett pénzét, hogy ne inflálódjon el. A helyszín ismét az FKSE főhadiszállása a Rottenbiller utcában. Fiatal, kortárs képzőművészektől lehet itt vásárolni, elérhető áron. 70 művész 130 alkotása szerepel az idei katalógusban (online megtekinthető), fotók, szobrok, grafikák, festmények, vegyes technikával készült alkotások is. A rendelés, vásárlás mindenképpen online történik. Facebook-esemény.

Shuk Shuk Design Fair, 2022. december 10. és 17.

A négy alkotót tömörítő Sisko Studio maga mellé rántott még egy csomó klassz tervezőt és megtöltik a Lumen kávézó nagytermét. Megtalálhatjuk a Kamay Ko izraeli vibe ihlette kollekcióit, a Kyparissiában szüretelt olívabogyók olajával készült Honest Toil szappanokat, az Oat Ava kötött pulcsijait, a MALNA merész ékszereit vagy épp a Kirakós csodaszép puzzle-jeit, de a két alkalmon nem teljesen ugyanaz lesz a kínálat. Sőt még saját kezűleg is lehet ajándékot csinálni, mert 10-én szőnyegkészítő workshopot tart a Teo Studioo (érdemes előre jelentkezni). Facebook-esemény.

photo_camera Fotó: MALNA Jewellery

Vigyázz, forró! kerámiavásár, 2022. december 8-9.

Sáfrán Anett vázái, kaspói, csészéi, poharai, karácsonyfadíszei, ékszerei és gyertyatartói, jó eséllyel minden eddiginél nagyobb választékban egy helyen, a Sapi Studióban. Facebook-esemény.

Czakó Karácsonyi Vásár, 2022. december 9. és 16.

A Czakó jól ismert hétvégi termelői piac, de ezen a két pénteken más termékek kerülnek a középpontba: lesznek kerámiák, háztartási textilek, grafikák, makramé, de persze azért némi finomság is (kacsamáj!). Sőt, délután koncert, a hely másik bejáratánál pedig zalai termesztőtől lehet fenyőfát beszerezni. Facebook-esemény.

Adventi pop-up az Illustriban, 2022. december 9-11.

Hajdú Anett illusztrációi és akvarelljei mellé három napra beköltöznek az üzletébe a Boo Studio merinógyapjú sáljai, sapkái és babaholmijai, a Diario di Disegni minimalista printjei, Györök Borbála izgalmas ékszerei, illetve a Róna fa és kerámia tálkái. Facebook-esemény.

Zipernowsky karácsonyi vásár, 2022. december 10.

Irány a Bartók Béla úti Zipernowsky Stúdió, ahol lesznek kerámiák, grafikák, koszorúk, kutyás és lakáskiegészítők, könyvek, sőt vegán sütik is. Facebook-esemény.

Pop-Up art & design market, 2022. december 10.

A Teatro di Fragola étterem ad helyet a vásárnak, ahol találhatunk többek közt jógacuccokat (Yoginis), vintage lakberendezési cikkeket (Amikor), merész upcycled ruhákat (Borbala), de ékszereket, kristályokat és secondhand dizájnerruhákat is. Kísérőnek pedig „forró italok, hideg koktélok, extra falatok és sok koccintás”. Facebook-esemény.

Gólya x Gyüttment Karácsonyi Vásár, 2022. december 11.

Idézem: ha a „kézműves termékekkel teli piac mellett még szívesen részt vennél környezettudatos szemléletű workshopokon, és az élelem-önrendelkezésről szóló kerekasztal-beszélgetéseken, no, meg remek koncerteken este,” akkor ez a te programod. A felhozatal is ehhez a szemlélethez igazodik: biztos van, aki iszonyúan örülne a fa alatt egy beltéri agyag komposztálóedénynek vagy kovácsolt hagymaásónak. Facebook-esemény.

Pici Piac, 2022. december 11.

Nem kifejezetten adventi, cserébe teljesen gyerekfókuszú. Több mint 50 magyar tervező termékei kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, babáknak. Facebook-esemény.

Santa’s Secret Pop Up, 2022. december 17.

Annyira titkos, hogy a helyszínt még közzé sem tették. Elsősorban a divatrajongóknak ajánljuk (lesznek ruhák és kiegészítők a Tomcsanyitól, Daige-től, Pilétől, kalapok, fejdíszek, sapkák a Tautól, laza cuccok a Kafitól és a Maritól, ékszerek a Revi Studiostól), eközben viszont valamilyen különleges gasztronómiai élményt is ígérnek. Facebook-esemény.

Pop-Up Adventi Design Vásár x KÉK, 2022. december 17.

A Kortárs Építészeti Központ fontos helyszíne a Bartók Béla út reneszánszának, most pedig hagyományteremtő szándékkal megnyitják a projekt-galériát és egyedi magyar kézművestermékekkel töltik meg. Lesz többféle táskamárka, növénnyel festett ruhák, de kerámiák is. Facebook-esemény.

photo_camera Fotó: Makers of Budapest

Maker’s Market, 2022. december 18.

Ha valaki lemaradt december elején az egyébként havonta jelentkező kortárs kézműves designvásárról, ne csüggedjen, mert kivételesen még egyszer megrendezik. Télre a Larus rendezvényközpontba költözött a Maker's, hatvan hazai alkotó gyönyörű tárgyait lehet végigböngészni. Kis szerencsével mindenkinek találunk itt valamilyen klassz dolgot, akit csak meg szeretnénk ajándékozni. Facebook-esemény.

Grand de Markt, 2022. december 18.

A De Markt vásárok zsibis hangulata találkozik a Colorbar vintage bútoraival és lakberendezési kiegészítőivel. Bónusz: forralt bor és pillecukorsütés. Facebook-esemény.

acb karácsonyi vásár, 2022. december 19-22.

Az acb galéria mindhárom tere karácsonyi vásárrá alakul néhány napra. Olyan kortárs magyar művészek munkáit vihetjük innen haza, mint Bak Imre, Ember Sári, Gerhes Gábor, Keresztes Zsófia, Nemes Márton vagy épp Ujj Zsuzsi. Facebook-esemény.