Bartók, Bach, Beethoven és folyamatzenék

ZAJSZŰRŐ
2023 március 31., 17:59

Itt a tavasz, itt a klasszikus zenei fesztiválszezon, újra itt a „Zajszűrő”, a 444 rendszertelenül jelentkező, de határozott esztétikai iránytűt kínáló hangversenyajánlója.

2021. április 1. (szombat) és 5. (szerda), 19.30 – Zeneakadémia
Várjon Dénes és a Concerto Budapest
A Keller András vezette Concerto Budapest és Várjon Dénes zongoraművész tavaly a Bartók Tavasz rendezésében hatalmas vállalkozásba fogott: Bartók valamennyi zenekarra és zongorára írott művének előadására. A 2. és a 3. zongoraverseny hangzott el akkor, vagyis három további darab maradt: a máig megdöbbentően modernnek ható 1. zongoraverseny (a Bartók-életmű, és talán a teljes zongorairodalom egyik legnehezebb műve), valamint két korai darab, a későromantikus stílusú op. 1-es Scherzo és op. 2-es Rapszódia. És a Bartók-művek mellett mindkét koncerten elhangzik néhány Bach- és Beethoven-mű is, vagyis két olyan szerző darabjai, akik egyaránt meghatározóan fontosak voltak Bartók számára. Ahogy 1939-ben fogalmazott: „Beethoven műveivel kinyilatkoztatta számunkra a fejlődés elvét magukban hordozó formák belső értelmét, Bach pedig megmutatta számunkra az ellenpontnak önmagán túlmutató jelentőségét.”
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>

2023. április 5. (szerda), 20.00 – Magyar Zene Háza
Nik Bärtsch Reflecting Bartók
Hogyan hozható közös nevezőre a távol-keleti harcművészet, a repetitív zene és Bartók? A svájci zongorista-zeneszerző-zenekarvezető-producer Nik Bärtsch számára a legtermészetesebb módon. Bärtsch művészetének központi fogalma a rítus. Akár szólóban játszik, akár valamelyik formációjának tagjaként, koncertjei és felvételei (amelyek jórészt a rangos ECM kiadónál jelentek meg) olyan hatást keltenek, mintha valamiféle beavatási szertartáson vezetnék végig a hallgatót. Meditatív, elmélyült, tudatmódosítású hatású zenei világot épített fel Bärtsch, és ebbe most bevonja Bartók zenéjét is, amiért kisgyerek kora óta rajong. Bärtschre gyakran szoktak jazz-zongoristaként hivatkozni, de ha valakivel kapcsolatban felesleges címkéket gyártani, az biztosan ő. Címkézés helyett inkább menjünk el a koncertjére, annál is inkább, mert nagyszerű magyar zenészekkel játszik együtt a Zene Házában (Várallyay Petra, Krulik Eszter, Jobbágy Andor, Zétényi Tamás, Palojtay János, Janca Dániel).
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>