Holle anyó, Bartók szerelme, és az északi atmoszféra

ZAJSZŰRŐ
2023 április 06., 09:32


Itt a tavasz, itt a klasszikus zenei fesztiválszezon, újra itt a „Zajszűrő”, a 444 rendszertelenül jelentkező, de határozott esztétikai iránytűt kínáló hangversenyajánlója.

2023. április 16. (vasárnap), 15.00
Csengery Dániel: Holle anyó
Holle anyó ősrégi meséje a Grimm-testvérek nyomán vált világhírűvé. A történet szerint a gonosz mostohájával és féltestvérével élő lánynak egy kútba kell beleugrania, majd próbákat kiállnia: almákat lerázni a fáról, kenyeret kivenni a kemencéből, végül a mitikus Holle anyó szolgálójaként dunnákat ráznia, s ezért végül jutalomban részesül (a gonosz mostohatestvér persze nem állja ki a próbákat). A gyönyörű, szimbólumokban gazdag történet nem véletlenül ragadja meg minden korszakban szülők, gyerekek és kreatív szellemek képzeletvilágát. A Müpa 2020-as zeneműpályázatának gyermekopera kategóriájában Csengery Dániel operai feldolgozása díjat nyert, és most végre élőben is látható-hallható lesz, mégpedig a zenés színház egyik legkreatívabb szelleme, Szemenyei János rendezésében. A színházi és filmzenéiről ismert zeneszerző szellemes, sodró lendületű és jól követhető zenét komponált Kiss Viktória librettójára, és három nagyszerű énekes fogja életre kelteni a mesebeli alakokat: Süle Dalma, Mester Viktória és Meláth Andrea.
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>

2023. április 16. (vasárnap), 19.30 – Müpa
Baráti Kristóf és a Philharmonia Orchestra
Beethoven legenergikusabb nyitánya, Bartók legszemélyesebb darabja, és Sibelius legszebb szimfóniáinak egyike. Kell-e még valami egy jó klasszikus koncerthez? Mondjuk egy jó hegedűs, egy jó karmester meg egy jó zenekar. Baráti Kristóf hegedülésével kapcsolatban nem hiszem, hogy birtokában vagyok a megfelelő szuperlatívuszoknak, úgyhogy ezt hagyjuk is: a legnagyobb Bartók-játékosok egyike, a fiatal Bartók hegedűversenye különösen passzol a művészi alkatához. Ami a zenekart illeti, az 1945-ös alapítású, brit Philharmonia Orchestrát, amelynek első karmesterei között ott találjuk Richard Strausst, Wilhelm Furtwänglert és Arturo Toscaninit, méltán tartják számon a világ legjobb szimfonikus együttesei között, úgyhogy a zenekari hangzást illetően is biztonságban lehetünk. No és a karmester, az együttest két éve vezető, fiatal finn sztárdirigens, Santtu-Matias Rouvali kezeskedni fog azért, hogy Sibelius szimfóniájának északi atmoszférája átjöjjön.
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>