Nyárzáró, őszváró dalok itthonról

zene
2023 október 08., 08:01

Ez a cikk a 444-es Jó blog és a KERET blog közötti együttműködés eredménye, Szabó Dominik írása, és olvasható a KERET oldalán is.

Október eleji gyűjtésünkben lezárjuk az ősz első hónapját és egyben még egyszer visszaintegetünk a nyárnak, kezdődik az esős évszak és a klubszezon. Ismét összeszedtük az elmúlt két hónap kedvenc megjelenéseit Kikeltetőseinktől a nagy előadókig. Záporoztak a klipek, a lemezek és számos single megjelenést is kaptunk.

Lenkke – Gödör / Szélnek eresztett – EP

Lenkke_ hatalmas meglepetésként ért minket az idei, tavasszal rendezett Kikeltetőn. Alternatív popzenéje folk elemekkel ötvözi az elektronikát, néhol sötét vagy techno elemekkel, alkalmanként dorombbal, furulyával kiegészítve. Mostani kétszámos EP-je a koncertek csendesebb, lassabb periódusaiból már ismert számokat tartalmaz; a ‘Gödör’ és a ‘Szélnek eresztett’ című dalok kaptak helyet a kiadványon. A teljes egészében DIY projekt hangszereléséért és szövegeiért is Lenkke_ felel. Utóbbiak ezúttal rengeteg természeti képpel bővelkednek, befelé forduló, meditatív hét percet hoz ez a kislemez.

link Forrás

Fodor Gábor – Sziklevél

Fodor Gábor egyszálgitáros Sziklevél névre keresztelt albuma tökéletesen illik az őszhöz. Nyersen, de legalább annyira őszintén felvett demónak ható album. Gábor mesterien bánik a csenddel, és a dinamikákkal, belső hangerőkkel való játék is kiemelendő. Bár a Sziklevelek leginkább a tavaszi képekre épít, az ősszel kezdődő bezárkózás és befelé tekintés mellé remek kiegészítés ez a hálószoba-felvételes fél órányi lemez.

link Forrás

Kolibri – KEIKO

Az egyébként alternatív és indie műfajokban lavírozó Kolibri most a grunge műfajához tér vissza KEIKO című új dalában. Kolibri munkásságára amúgy is jellemző a sokrétű, spirituális tartalommal igazán feltöltött szövegírás, a mellé írt hangszerelést pedig talán a melankólia jellemzi leginkább. A KEIKO-hoz készült etűdklip tökéletesen egészíti ki az anyagot, az előbb említett spirituális tartalmak mellé számomra megmagyarázhatatlan dinamikát csatol.

link Forrás

Agavoid – Sötétben

Nehéz belőni, pontosan milyen zenét is játszik az Agavoid triója. Talán a legjobban a dream-pop hangulattal fűszerezett és néha psych elemekkel kiegészített súlyos elektronika jellemzi. „A Sötétben azt az éjszakai nyugtalan gondolkodós hangulatot fogja meg, amikor magunkkal töltünk időt, összegzünk a nap végén és nincs semmi, ami eltereljen ezektől.” – mesélik az Agavoid tagjai.

A dalt egy most ősszel megjelenő újabb single fogja kísérni, mindezek pedig egy jövőre megjelenő EP előfutárai.

link Forrás

Laurie – Pára

Laurie is Kikeltetősünk volt a 21-es téli szezonban. Az akkor még Lauraként fellépve ukulelével fűszerezett indie hangzást vitt színpadra. Új száma tagadhatatlanul nyit az indie poposabb iránya felé. A Pára ideális nyárbúcsúztató, ugyanis a nyár sokszor befogadhatatlan pezsgését, a zsizsegés közepette ránk törő kimaradás élményé fogja meg. A dal augusztusban jelent meg és szeptemberben kapott klipet.

link Forrás

T.O.W.P.E – The Bower of Bliss

T.O.W.P.E a 2022-es Kikeltető díjazottjai között is szerepelt, ugyanis elég gyorsan meggyőzte a zsűrit profin hangszerelt, megközelíthető dreampopjával. Az egész produkció tálalása is említésre méltó, simán elhinnénk külföldi projektnek, pláne, hogy a Bower of Bliss című, augusztusban megjelent debüt albuma teljes egészében angolul íródott. A játékos, fülbemászó hangszerjátékra ezúttal komorabb témákat feldolgozó szövegek kerültek. Találkozunk a szorongással, az egészségtelen kötődéssel és a pánikkal, miközben minden szám jól táncolható.

link Forrás

Co Lee, Anubis – 99

Co Lee mintha kezdene túllépni a klasszik hip-hop zsánerhangzáson. A “99” gyorstempójú, zajos, Anubis által producerált és Juhász Zoli gitárjátékát hozó post-punk alapja azonnal Slowthait és a Viagra Boyst juttatja eszünkbe. Co Leenak marhára jól áll ez is, és míg igaz, hogy külföldön már egy pár éve bátor ennyire a hip-hop, de örülök hogy magyar nyelven is hallhatom ezt, nagy közönség társaságában.

link Forrás

Beton Hofi – motel (prod. toldyuuso)

Beton.Hofi az egyik legsikeresebb magyar előadó. Nem csoda, hogy amikor kutakodni kezdtem új megjelenése, a ‘motel’ körül, számos alkotói periódusváltás, ‘era’, spekulációba botlottam. A playbánia óta két single jelent meg, amik abszolút képesek új irányokat megalapozni karrierjében. Másrészt elképzelhető és érthető, hogy a fanbázis nekiáll teóriákat gyártani, hogy szimplán bevonzza az új album dropját. Friss száma, a ‘motel’ egy phonk alapra (toldyuuso által producerált) épülő punchlineos, sikerfétises karakter megelevenítése. Ez, ha nem is új karakter, agressziójában és indulatában mindenképpen töményebb, mint az eddig látottak.

link Forrás

L.A. Suzi – L.A. Suzi

Szalai Anna és Dorozsmai Gergő duója 2021-ben debütált, amikor az akkori év egyik legkülönlegesebb albumát, a magyar undergroundba sanzonszínt hozó “Senki nem beszél”-t jelentették meg. Két év telt el, a páros pedig új névvel és egyben albummal, talán másodjára debütál. Az L.A. Suzi (ami zenekar új neve is) egy 17 számos, 180 fokot fordító post-punk, new-wave, diszkó, de a sanzont és a szívszorító zongorajátékot sem megvető maratoni anyag. Igazi zsánerkavalkád, amit talán Anna amúgy punk múltja és jelenje (Csillagrablók, Mambo Rumble) enged ennyire szabadnak, és ez zúz szét mindenfajta megfelelési kényszert. Dorozsmai Gergő (Mayberian Sanskülotts, Gustave Tiger) pedig mintha több helyet kapott volna ezen az anyagon. A hangszerelés néhány helyen ironikus és a gyakran változó zsánereket őszintén kiszolgálja. Izgalmas és felszabadító lemez.

link Forrás

Kollár Dea – Méz

Kollár Deáért odavoltunk az idén tavasszal megrendezett Kikeltetőben. Összetett, nőies és harmonikus R’N’B-t játszik, ráadásul teljesen DIY projektként. „A Méz a női vágyak enigmáját ünnepli. Sokszor azt tapasztalom, hogy az érzékiségről szóló dalok olyan módon íródnak meg, ami kizárólag a férfi perspektívának kedvez és a női test csak mint eszköz van megemlítve a műben. Ezért is érzem szükségét, hogy olyan zenét készítsek, ami finoman és lágyan, de mégis céltudatosan helyezi a feminin energiákat és a női világszemléletet a középpontba.” – meséli Dea.

link Forrás

Jazzbois – Higher Dimension Waiting Room

Több gyékényről is árul a Jazzbois, a lehető legjobb értelemben. A magyar underground és jazz szcénába is friss színt hozó, instrumentális jazz-hopot játszó formáció nemrég jelentette meg új lemezét, ‘Higher dimension waiting room’ címmel. Ez a pszichedelikus elemekben bővelkedő anyag egyszerre díszes és laza, tele funk és (néhol sötét) hip-hop elemekkel, fűszerként pedig csodásan bugyorgó szintik és puha zongorajáték ízesíti. Nem csak nekünk lett az egyik kedvencünk, a Bandcamp saját, augusztusi gyűjtésében a top hip-hop lemezek között szerepelt. És, hogy a sikereket még tetőzzük, a formáció hamarosan európai turnéra indul.

link Forrás

Címlapi kép: Komróczki Dia