Rettentően sok pop, nulla rendszerkritika, plusz egy kis alter - eddig értelmezhetetlen az új Petőfi Rádió zenei kínálata

zene
2023 október 10., 17:48

Teljesen új műsorrenddel jelentkezett október elsején a Petőfi Rádió, miután szeptember végén tömeges leépítések történtek az adónál, racionalizálásra hivatkozva. A műsorok készítését pedig a Vaszily Miklóshoz, a TV2 elnökéhez és az Index társtulajdonosához, illetve rajta keresztül a Mészáros Lőrinchez is köthető IKO vette át. A csatorna ekkor azt ígérte, innentől kizárólag magyar zenéket fog játszani, sőt még a szlogenje is az lett, hogy

„Petőfi Rádió – minden magyar”.Úgyhogy nem volt más választásunk, összeszedtük minden erőnket (és magyarságunkat), majd két napig csak a nagy múltra visszatekintő állami rádió új adásait hallgattuk, hogy megnézzük, mi változott az elmúlt évekhez képest.

Identitásőrület, amiben úgy is ki fogod sípolni, hogy...

Pár évvel ezelőtt írtuk meg, hogy identitáserősítő DJ-szetteket álmodott a Parlament tetejére a Petőfi Rádió új igazgatója. Demeter Szilárd ugyanis már ekkor arról beszélt, hogy szerinte identitásőrület uralkodik a világban, amire válaszul meg kell erősíteni a saját kulturális nemzeti identitásunkat. Emellett pedig azt is kiemelte, hogy mindezt kortárs formanyelven tolmácsolná a fiataloknak.

„El kell érni, hogy a fiatalok büszkék legyenek a magyar teljesítményre, kultúrára, örökségre, határokon innen és túl. Elég bemenni egy múzeumba, és az ember jobb magyarként jön ki, miután látta az elért eredményeinket” - mondta már akkor is nagyon fiatalosan.

Miután azonban májusban az MTVA szerződést bontott Demeter cégével, a Petőfi Media Grouppal, a műsorok készítését az IKO vette át, a dolgozóknak már nem is az MTVA mondott fel szeptember végén, hanem ez utóbbi. Kirúgták a reggeli és délutáni műsorok szerkesztőit és műsorvezetőit, valamint Borcsik Attilát azaz DJ Izilt is, aki a legrégebbi dolgozója volt a rádiónak. Ezután adta le például a Petőfi Kult című műsor is az Orbán Viktor nevének közmédiás kisípolását emlegető Carson Coma-dalt, valószínűleg egyfajta utolsó fricskaként.

Magyar égre, magyar csillagot!

Az új váltással lényegében az összes eddig ismert műsor megszűnt, helyette olyan kreatív és az identitásőrületnek esélyt sem hagyó adásnevekkel indultak újra mint, a Halló, Magyarok!, a Hajrá, Magyarok!, a Helló, Sándor! és az Itthon, otthon. Sőt, még Nagy Feró műsorának is Magyarock lett a neve, egy rossz szójátékba csomagolva a műsor fő üzeneteit.

Az új műsorrend első napján az új stáb olyan lelkesen esett neki a magyarkodásnak, hogy még a Belga egyik ikonikus számát, a Magyar nemzeti hip-hopot is lejátszották. Ráadásul hiába írta meg többek között a Telex is, hogy ezzel vagy az év trollkodását, vagy az év öntökönlövését követte el az új stáb, utána még napokig hallható volt a túltolt nacionalizmust és magyarkodást kifigurázó klasszikus a magyarkodást célul kitűző rádióban.

Zenei delulu

Bár a 2007 és 2013 közötti időszakban még én is és Benics kolléga is bőven általános iskolások voltunk, mindketten határozottan emlékszünk az akkori Petőfi zenei kínálatára. Reggel és délután is ez ment a kocsiban és az egész család odavolt, hogy végre kaptak egy platformot az alternatívabb magyar zenék is, és nem csak régi mainstream számokat lehet hallgatni a rádióban. Így aztán a 2016-os átalakítások utáni hirtelen irányváltás teljes kiábrándulást hozott az addig lelkes környezetünkben és szinte ki se lehetett mondani a Petőfi szót anélkül, hogy ne kezdjen el mindenki az állandó Ákos- és Caramel-áradaton problémázni.

Az újabb átalakítás után lélekben fel voltunk készülve a végtelenített Ilyenek voltunkra és Lélekdonorozásra, ehhez képest értelmezhetetlen mixekbe futottunk bele a napokban. Az új Petőfi rádió ugyanis annak ellenére, hogy országügyileg nagyon határozottan elhelyezte magát a térképen és minden második szóból valami furcsa magyar szójátékot gyártott, zeneileg - Demeter Szilárd legnagyobb félelmére - mégiscsak teljes identitásőrületbe került.

Az új műsorrendben napközben olyan számok vannak egymás mellé bedobálva mint például a Péterfy Bori & Love Bandtől a Hajolj bele a hajamba, Király Viktortól a Fire, majd a semmiből jön az Ismerős Arcoktól a Nélküled. Az egészet pedig még szürreálisabbá teszi, amikor ezt a kavalkádot este 11-kor egyszer csak Nagy Feró műsora zárja olyan számokkal, mint például a PEPE/PAPÁ-tól a Liszt Ferenc ha újra élne... című alkotás.

Az unalmas popszámok (Bagossy Brothers Company, Margaret Island, Dánielfy Gergő) mellett ritkábban, de azért játszanak zeneileg is értelmezhető underground és alterszámokat is, az arány kábé négy az egyhez. Az viszont egyáltalán nem meglepő, hogy mi nem hallható: Krúbi, Dé:Nash, Beton.Hofitól a Bagira, a fentebb már említett Carson Coma-dal, és Orbán Balázst is maximum a hírekben halljuk, nem Azahriah számában (ugyanakkor azt fontos megjegyezni, hogy más számokat viszont játszanak Azahriahtól).Feketelistára került - vagyis volt eddig is - tehát minden olyan, amiben akár csak egy kicsi rendszerkritika is megjelenik.Pár nap után egyelőre azért pozitívum, hogy nem kell Ed Sheerantől a Shape of you-t, vagy a TikTokon aktuálisan menő számokat napi tizenötször meghallgatni, de egy idő után a mostani rotáció is unalmassá válik, leginkább azért, mert nem nagyon lehet felfedezni koncepciót. Mármint azon kívül, hogy az előadók csak magyarok, így korszakoktól és műfajoktól függetlenül játsszák le egymás után a számokat. De azért mi reméljük, hogy egyszer majd még felcsendül ez is: