Új őszinteség, düh és szentimentalizmus – Sötét hangulatú dallal tért vissza a makrohang

zene
2023 október 27., 08:02

Ez a cikk a 444-es Jó blog és a KERET blog közötti együttműködés eredménye, Kilián Kornél írása, és olvasható a KERET oldalán is.

Hat év hallgatás után tért vissza a tízes években aktívan működő, európai színpadokat is megjárt instrumentális zenét játszó makrohang zenekar. Azóta már adtak egy teltházas koncertet, most pedig egy új dallal jelentkeztek, amit nálunk hallhattok először.

link Forrás

A tízes évek elején alakult, magukat “jazz for metalheads” címkével definiáló zenekar elég hamar berobbant a fővárosi koncertre járók köztudatába, 2014-ben nagyjából 2-3 hetente felléptek Budapesten, megnyerték az A38 tehetségkutatóját, a Talentométert, ami akkoriban még releváns zsűrivel és hasznos nyereményekkel (turnébusz, A38 koncert, színpadi próba) operált. Az eltelt idő azon is látszik, hogy a Hajó régóta nem látja el könnyűzenei központ szerepét, a jelenségről pedig cikket is írtunk.

link Forrás

Visszatérésük előtt 2017-ben léptek fel utoljára, tagjaik pedig azóta olyan zenekarokban játszanak mint a jazzbois vagy a New Fossils, de saját bevallásuk szerint hatalmas űr maradt mindannyiukban a hiátus alatt. A szeptemberi, Három Hollós teltházas koncert pedig arról árulkodik, hogy ezzel a közönség is hasonlóan érzett.

photo_camera Fotó: Neményi Márton

A makrohang most megjelent, ‘DIS’ című single-je jól adja vissza a mindig kísérletező zenekar hangzásának jelenlegi állapotát. A húzós, hiphop-alapú dobokat támogatják az olykor 808-asokra emlékeztető, máskor sűrű, motownban gyökerező basszusok, mindezek tetején pedig a pattogó, arpeggiator-jellegű gitár, ami aztán meglepő fordulattal vált midwest emo-s témákba. A ‘DIS’ egy műfajilag nehezen meghatározható, mégis egységes hat és fél perces számmá áll össze, ami semmilyen formában nem áll be az elmúlt években felhúzott trendek mögé, hanem önazonos marad.

A banda zenéit a ‘new sincerity’ jegyében készíti, a ‘DIS’ pedig a saját érzelmeink megéléséről és elfogadásáról szól, legyenek azok akár mélyen szentimentálisak, akár esetlenül tinis-lázadóak, melankolikusak vagy dühösek. Céljük, hogy a hallgatóknak is segítsenek kapcsolódni saját, autentikus érzelmeikhez.

A dal a basszusgitáron játszó Gyányi Marcell nevéhez köthető Morotva Records gondozásában kerül kiadásra, az artwork pedig Meruyert Bacheyeva munkája.

  • A zenekar legközelebb november 2-án a Gödörben koncertezik Bartha Márk fénytervezésével kiegészült új műsorukkal a Budapest Showcase Hub keretein belül, ahova most a bloggal jegyet is nyerhettek, részletek itt!
  • A koncertezés mellett pedig új számokon és új lemezen is dolgoznak, amelyeket hamarosan single formátumban hallhatunk.

Kiemelt kép: ozikek