Kis Skrillex, kis raszta, kis oldszkúl – megjelent Sisi első nagylemeze

zene
2023 november 24., 16:13
  • Pénteken droppolt a SISTAHOOD, azaz Sisi, a rapper első nagylemeze.
  • A lemezen a tőle eddig megszokott régi sulis hiphopos mellett a drum ’n’ bass és dubstep aranykorát is igyekszik megidézni.
  • Az albumra több közreműködő is felkerült, a zenei alapok mellett pedig a szövegvilág is változott kicsit – a korábbi számokhoz képest nagyobb hangsúlyt kapott az angol nyelv.
photo_camera Fotó: Generál Kristóf

Na de ki az az oldschool Sisi?

Sisi tavaly nyáron robbant be, miután elkezdett videókat gyártani a TikTok-ra, majd kiadta Yalla című számát. Azóta már lemezszerződést kapott, az ország legígéretesebb feltörekvő tehetségei közé választották a Kikeltetőn, sőt már az első Budapest Parkos koncertjén is túlvan. Első EP-jét, a SISTEMATIIK-ot 420-kor adta ki. Elmondása szerint az új lemez jóval nagyobb projekt, a kilenc dalos albumon némileg mások az alapok, előkerülnek komolyabb hangvételű témák, és kevesebb a füves poén, ami egyértelműen jót tett neki.

Bár az új lemez címe SISTAHOOD, amiből egyből női közreműködőkre számítana mindenki, az albumon csak férfi előadókkal találkozhatunk Sisi mellett. A rapper a névválasztásról azt mondta:

„ez a cím onnan jött, hogy sok ember hív úgy, hogy »Sister«, meg hogy »Sis«, emellett pedig egy kicsit abból a reménytelen közegből jöttem, amit az amerikai szleng csak úgy hív, hogy »hood«. Én vagyok a Sister és this is my Hood”Emellett pedig valószínűleg az is közrejátszhatott a döntésben, hogy itthon egyelőre kevés női rapper van – erről korábban itt beszélgettünk Sisivel:

link Forrás

Feetek, Feetek hátán

Benics kolléga értékelése szerint:

„Sisi az új album első számával, az Asztmával rögtön ledobta a meglepetésbombát. A Leggóval közös dubstepes veretős stílus eddig egyáltalán nem volt jellemző rá, a záró, szintén Skrillexes és Knife Beates hatású Szar zeneileg keretbe foglalja az albumot. Az album egyértelmű zenei csúcspontja a Jaberrel és a nigériai Skeeny Boy-jal közös Jungle, ami ehhez az itthon most nagyon népszerű raszta/afro beat stílushoz ad hozzá egy plusz dilis, elektronikus réteget. De van Krúbi feat is, nagyon jó flow, megspékelve a beleszarok mindenkibe és mindenbe szöveggel. A többi szám ugyan nem nagy meglepetés, jól hozza a bólogatós oldszkúl Sisi stílust, de sokkal érettebb.”

A Jungle-ön közreműködő Jabert emellett külön érdemes kiemelni, ugyanis a SISTEMATIK-on is megfigyelhető angol és magyar szöveg vegyítésének talán ő a legnagyobb mestere jelenleg itthon. A Voice-ból is ismert félig magyar, félig kuvaiti rappernek köszönhetünk ugyanis olyan sorokat mint például a

„a szívem kék megfagyott, i am kemény hideg”

vagy a

„my money long means hosszú a pénzem”

szóval akit érdekelnek a különleges produkciók az mindenképp hallgasson bele.

Sisi egy komolyabb oldalát is megmutatta a Teddki című számával, ami a posztolási kényszerről szól. Ez a szám is jól mutatja, hogy Sisi az albumon zeneileg és szövegileg is új dolgokkal kezdett el kísérletezni, de ettől még sikerült önazonosnak maradnia.

„Most, hogy már kész van, életemben először érzem azt, hogy egy tényleg nagy ügyön dolgoztam, és saját magamnak. Szinte eufóriát okozott a záró stúdióesténk WaTával! Miután „megszereltük” a legutolsó számokat és hazaértem, leültem, és csak vigyorogni tudtam.”

Akit pedig az érdekel, hogy élőben a lemez, az december elején az Akvárium Klubban hallgathat bele a rapper ghetto partyjába.