Hogyan lett a 444 klímatüntetéses videójából színháztörténeti kuriózum?

színház
2023 december 09., 06:00

2022 elején tudósított Kaufmann Balázs a Fertő-tó szétbarmolása elleni hajnali tüntetésről, ahol Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze is feltűnt a rendőrökkel konfrontálódó greenpeace-esek között. Nem sokkal később - Boros Julival együtt - elkészítette az egyik kedvenc 444-es videómat: szintén a Fertő-tónál megörökítette Pumped Gabót, ahogy egy szál transzparensben fejezi ki szolidaritását a természettel.

link Forrás

Nem sokkal ezután, talán 2022 őszén történt, hogy a Trafó programszervezője, Nagy Zsuzsi kikérte a tanácsomat egy szakmai kérdésben. Igyekeztem értelmes válasszal előállni, már csak a köztünk lévő viszonylag szoros személyes kapcsolat miatt is (együtt neveljük két gyerekünket). A kérdés konkrétan arra vonatkozott, hogy szerintem ki játssza el Jérôme Belt, az európai színház meghatározó figuráját a saját életművéről szóló előadásában, mármint annak magyarországi bemutatóján.

Merthogy a francia rendező ezúttal olyan produkciót tervezett, amelynek a nemzetközi utaztatásához senkinek nem kell repülőre ülnie. Jérôme Bel ugyanis, miután nagy hatású műveivel bejárta a világ tánc- és operaszínpadait Brazíliától Japánig, 2019-ben eldöntötte, hogy klímavédelmi megfontolásokból nem vállal több külföldi turnét. Ötletgazdája és kulcsfigurája a fenntarthatóságért összefogó európai kulturális intézmények STAGES nevű projektjének.

Oké, de hogy jön ide Pumped Gabo és a 444?

Türelem! A Jérôme Bel című előadást a fentiek értelmében mindenhol helyi rendező készíti helyi szereplőkkel, Jérôme Bel szövegére, videóira és koreográfiájára. Franciaországban nyilván ő játssza saját magát, de mivel nem ül repülőre az istenadta, ezért külföldön mindig más ugrik be a helyére.

Ki az a előadóművész, akinek óriási a karizmája, és őszintén érdeklik a klímaügyek? - szegezte nekem a kérdést Zsuzsi. Azt is hozzátette, hogy olyat ajánljak, aki vagy nem fehér, vagy nem értelmiségi, vagy nem férfi, hogy minél jobban távolítsuk a Jérôme Belt játszó színészt magától Jérôme Beltől. Elsőre, érthető módon, a 444 videói jutottak eszembe, úgyhogy

magabiztosan javasoltam Udvaros Dorottyát és Pumped Gabót.

Utóbbi a kiválasztási folyamat során valahogy kihullott, sajnos, és felmerült több más színész neve; de végül a magyar változat rendezője, Ördög Tamás is Udvaros felkérése mellett döntött, mit sem tudva arról, honnan jött az ötlet.

photo_camera Fotó: Trafó

Az előadást jövő héten mutatják be, de az előkészületeket a távolból végig követő Jérôme Bel csak nemrég szembesült vele, hogy ő egyszer régen már találkozott Udvaros Dorottyával, aki ráadásul életre szóló hatással volt rá. Erről a csodás véletlenről írt egy levelet a hivatalos oldalára, amit itt most végig idézek:

Kedves Udvaros Dorottya!

Jövő héten a Trafóban előadod a darabomat (ami egyben az életem is)! Nagyon szépen köszönöm. Főleg, hogy most fedeztem fel, hogy a budapesti Katona József Színházban játszottál Csehov Három nővér című darabjában. Ezt a produkciót Budapesten láttam, ahol a Francia Intézet a 80-as évek végén művészeti rezidenciát biztosított számomra. Elmentem az előadásra annak ellenére, hogy nem értettem magyarul, és nem is ismertem a darabot! Mégis magával ragadott az előadás, olyannyira, hogy a legvégén, amikor a katonák elhagyták a várost, könnyekben törtem ki.

Úgy mentem ki a színházból, hogy egyáltalán nem értettem semmit abból az élményből, amit átéltem. Nagyon felkavart.

Másnap reggel rohantam a Francia Intézet könyvtárába, hogy elolvassam a darabot, és rájöttem, hogy mindent megértettem, a legapróbb részletekig - emlékszem egy fehér zsebkendőre Irina kezében, és megértettem, hogy egy esküvőről van szó... Megértettem a darabot anélkül, hogy egy szót is értettem volna a nyelvből, amin előadtátok. A gesztusaitokból, az érzéseitekből, a hanghordozásotokból stb... értettem meg. A rendezés és a színészi játék olyan kifejező volt, hogy a nyelvre már nem volt szükség.

Gyakran mesélem ezt a történetet a barátaimnak vagy az előadásokon, amelyeket időnként a munkámról tartok. Egészen lenyűgöz, hogy most elmondhatom az egyik színésznőnek, aki azon a feledhetetlen estén játszott. Azóta minden előadást megnéztem a Három nővérből, amit csak tudtam. Ez a kedvenc darabom a repertoáron. Őrülten szeretem, ahogyan azon a harminc évvel ezelőtti budapesti estén titeket szerettelek.

Kérlek, fogadjátok végtelen hálámat.
Jerome

Ps: A legjobbakat a jövő heti előadáshoz
Ps2: Még mindig nem hiszem el ezt a véletlent!!!!!!!!!!!!

A Három nővér Ascher Tamás rendezésében
photo_camera A Három nővér Ascher Tamás rendezésében Fotó: Katona József Színház

A levelet a Katona is kiposztolta csütörtökön, onnan idéztem a magyar fordítást. Zsuzsi azt mesélte aznap este, hogy bár a sztori csak a Facebookon terjedt, de így is eladtak egy csomó jegyet ennek a posztnak a hatására.

Amikor megírtam Kaufmann kollégának, mibe keveredett, úgy reagált:

eddig ez a legjobb karácsonyi ajándék.

Címlapkép: Stekovics Gáspár via Wikimedia, illetve Jérôme Bel via Trafó