Gáspár Máté váltja az Örkény Színház élén Mácsai Pált

színház
2023 december 14., 16:08
photo_camera Mácsai Pál beszédet mond az Örkény Színház előtt megtartott demonstráción 2019-ben Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Mácsai Pál alapította, és 20 éve ő vezeti az Örkény Színházat, de októberben bejelentette, hogy nem folytatja tovább. Mint a színház közleményéből kiderül, saját maga kérte fel az utódját, az egyik legeredményesebb kulturális menedzsert, Gáspárt Mátét. Egy menedzserigazgató kinevezése még ma is ritkaságnak számít itthon, és az Örkényben is nagy váltást jelent, de a folytonosság is biztosítva lesz: Bagi Andrea marad a gazdasági vezető, a művészeti vezető pedig a színház egyik kiemelkedő színésze és rendezője, Polgár Csaba lesz.

„Miután a koncepciót a szakmai bizottság 6 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett támogatta, a Fővárosi Közgyűlés december 13-i ülésén Gáspár Mátét az Örkény István Színház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, 2025. március 1. napjától 2030. február 28. napjáig terjedő határozott időtartamra egyhangúlag megválasztotta” - olvasható a színház honlapján, ahol a felhívásra beérkezett egyetlen pályázatot is közzéteszik.

Sokan találgatták, hogy biztos azért írták ki ilyen hamar a pályázatot, hogy azt még a mostani összetételű közgyűlés szavazza meg. Mácsai a WMN-nek azt mondta, nem erről van szó: „Nem idő előtt írták ki, hanem pont időben. Ez egy színházszakmai lépés, jellemző a politikába szédült gondolkodásunkra, hogy minden gesztus mögött ezt szimatoljuk, főleg a sajtó, pedig itt a színház működése, a zavartalan átmenet az ok. A színháziak persze értik ezt, és támogatják. Mert miután eldöntöttem, hogy a következő ciklusban nem folytatom, világossá vált az is, hogy az Örkénynek új vezetése lesz, tehát a kiírást nagyjából egy évvel a ciklus lejárta elé kell hozni, hiszen mi már most azt az évadot tervezzük, amikor az új igazgató – egy bő év múlva – elkezdi a munkát. Ez így szakszerű, a világban legtöbbször így is történik: a régi és az új vezető együtt dolgoznak egy évadot.”

photo_camera Gáspár Máté az SZFE sajtótájékoztatóján Fotó: botost/444.hu

Gáspár Máté mint az akkoriban óriási hazai és nemzetközi sikereket arató Krétakör Színház ügyvezetője lett ismert, később egyetemi oktatói és sok egyéb tevékenysége mellett a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar fejlesztési igazgatójaként és az Open Society Institute roma programjának munkatársaként dolgozott. Most a főváros kulturális cége, a Budapest Brand művészeti vezetője.

Mácsai Pál a pályázat bevezetőjében felidézi: „Működésünk során létre hoztunk száztíz bemutatót, tartottunk több mint hatezer előadást, fogadtunk közel két és félmillió nézőt, és elnyertünk mintegy százhúsz fesztivál- illetve kritikusdíjat. Megalapítottuk és működtetjük a legnagyobb hazai művészetközvetítői és színházpedagógiai alkotóközösséget, az ÖrkényKÖZ műhelyt.”

A nemsokára leköszönő direktor azt is írja: „Világérzékelésünk képernyőre tolódásának korában a színház mára szinte az egyetlen közösségi esemény, amelyben nézőjével olyasmi esik meg, amit életének más terepein jórészt elvesztett: szuverén belső képzete születik. Ez mágia, szellemi elmozdulás.”