A True Detective új évada utólag az első évad sztoriján is változtathat

FILM
január 23., 13:33

Felkerült az HBO-ra a True Detective új, negyedik évada – pontosabban annak első kettő része –, amiben Jodie Foster és Kali Reis, pontosabban az általuk alakított rendőrök nyomoznak egy régi-új ügyben egy alaszkai kisvárosban. A történet szerint a város közelében található kutatóbázisról eltűnik nyolc tudós, akiket – rögtön spolier következik – nem sokkal később egy a Laokoón-csoporthoz hasonló pózban találnak meg, meztelenül, összefagyva a semmi közepén. További spoiler: a rejtélyeket növeli egy kivágott emberi nyelv is.

link Forrás

Miután csak két rész került fel, ennyi alapján még nem mernék messzemenő következtetéseket levonni és leírni, hogy az új évad helyett inkább nézze mindenki újra az első évadot, hisz bőven van még esély rá, hogy a későbbi részek kárpótolnak a túlmisztifikált, természetfeletti őrületért. De talán ettől függetlenül is érdemes lehet újranézni a csodálatos első évadot, mert az új évadban erős utalások vannak az első évad egyik főszereplőjére.

Az első évadban a Matthew McConaughey által alakított Rust Cohle és a Woody Harrelson alakított Marty Hart nyomoztak először a meggyilkolt Dora Lange, majd a louisianai mocsárban elkövetett más, rituális gyilkosságok ügyében. Ha valaki nem emlékezne, Dora Lange holttestén egy festett spirál jel volt látható, pontosan ugyanolyan spirál, ami most a negyedik évadban úgy tűnik, erősen központi szerepet kapott.

link Forrás

Ami viszont ennél is érdekesebb visszautalás az első évadra, hogy az eltűnt tudósokat megtaláló nőt állítása szerint a jégbe fagyott holttestekhez egy bizonyos Travis – pontosabban a szelleme – vezette oda, Travis Cohle, aki évekkel korábban meghalt, miután kisétált a hidegbe, hogy megfagyjon, ahelyett, hogy belehaljon a leukémiába. Márpedig az első évadban a McConaughey által alakított Rust Cohle megemlítette, hogy az apját Travisnek hívták, Alaszkában élt, leukémiája volt és „nagyon furcsa elképzelései voltak”.

És ha ennyi még nem lenne elég, a rejtélyes módon meghalt tudósok arról a kutatóállomásról tűntek el, amit a sorozat szerint részben a Tuttle United finanszíroz. Ha valaki elfelejtette volna: az első évadban fontos szerepe volt az erősen szektás Tuttle család tagjainak, áldozataikon pedig rendre feltűnt egy-egy spirál szimbólum.

Ennyi alapján úgy tűnhet, hogy a negyedik évad egyfajta folytatása lehet az első évadnak, de még az is lehet, hogy visszamenőleg változtat a történeten és annak befejezésén. Ez mondjuk nem biztos, hogy megmenti a negyedik évadot a CGI-rénszarvasoktól és CGI-jegesmedvéktől vagy a böfögő farkashulláktól, illetve attól, hogy Jodie Fosternek sajnos nagyon nem áll jól a mindenkit gyűlölő és keménykedő hetero nő szerepe.