Határon innen és túl keresik Nemes Jeles új filmjének főszereplőit

FILM
február 01., 14:22
Nemes Jeles László napszemcsóban instruál
photo_camera Nemes Jeles László napszemcsóban instruál Fotó: Bartha Máté/Laokoon

Budapesten már javában folyik a szereplőválogatás Nemes Jeles László új filmjéhez, amelyet hamarosan kiterjesztenek vidékre, valamint Erdélyre és Kárpátaljára is. A Oscar-díjas rendező Árva című produkciójának forgatása várhatóan 2024 nyarán kezdődik magyar-francia-német-brit koprodukcióban. Közleményük szerint

minden követ megmozgatnak, hogy találjanak egy 10–13 éves fiút a főszerepre és kiemelt szereplőnek egy 10–13 éves lányt, a castingra emailben is lehet jelentkezni.

A saját családtörténetéből ihletet merítő Nemes Jeles azt mondta: „Évek óta foglalkoztat a második világháború utáni világ, az emberi sorsok titka és útvesztője a huszadik század elnyomó rendszereiben. Egy gyerek szemszögéből különösen érdekes az emberek lelkébe is beszüremkedő diktatúra - főleg, ha a gyerek családi története egy görög tragédiára emlékeztet, mint filmünkben. Az Árvában örömmel dolgoznék egy olyan ösztönös, fiatal tehetséggel, akinek ez a szerep szinte a vérében van - nem akadály, ha sosem volt eddig kamera előtt. Arra bátorítanék mindenkit, aki érez magában kedvet, erőt, indíttatást, hogy egy pillanatig se várjon, jelentkezzen a válogatásra, akkor is, ha eddig inkább zárkózott volt! Bízom benne, hogy mihamarabb megtaláljuk a főszereplőt, akire úgy fogok tekinteni, mint egy alkotótársra.”

A film 1957 tavaszán, Budapesten játszódik. A közlemény szerint az alaphelyzet az, hogy a város és lakói alig tértek magukhoz az 56-os harcok óta, Andor pedig egy 12 éves kisfiú, akit anyja nevel egyedül. A fiú azzal a reménnyel nőtt fel, hogy a háborúban eltűnt édesapja egyszer majd visszatér. Egy nap megjelenik náluk egy férfi, aki azt állítja, hogy ő Andor apja. A fiú nem hajlandó apjának tekinteni az idegent. A férfi azonban beköltözik hozzájuk, és a fiú kénytelen leszámolni illúzióival. Miközben az anya és fia közötti szakadék egyre mélyül, Andor elhatározza, hogy bármi áron, de megmenti családját a férfitől.

Az Árva forgatókönyvét Nemes Jeles László rendező és Clara Royer együtt jegyzik. Producerei Kemény Ildikó és Szále Ferenc, operatőre Erdély Mátyás. A Nemzeti Filmintézet támogatja a film gyártását, a Pioneer Pictures brit (Good Chaos), francia (Agat Films) és német (Pallas Film) partnerekkel dolgozik együtt. Ahogy a közlemény is emlékeztet, a Saul fia a magyar filmgyártás történetében még soha nem látott díjesőben részesült: elnyerte a cannes-i nagydíjat és első magyar alkotásként a Golden Globe-díjat, elhozta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat és a BAFTA díjat is.

A 2018-as Napszállta már sokkal visszafogottabb fogadtatásban részesült, kritikánkban azt írtuk róla, hogy Nemes Jeles filmjére jó ránézni, de szabályosan riasztja a nézőket.