A vizualizált jazz és a falra rakott hiphop

Képző
február 06., 14:06

Jaszkarik, kingek, habisztik, füstszagú krimók – február 23-án nyílik meg a graffiti és street art szubkultúrára fókuszáló Unmute Galériában Bács Levente „most young kings get thier head│cut off” című kiállítása.

photo_camera Bács Levente Fotó: MARTON KECSKES

A tárlat „az élet káoszából épített vizuális kompozíciókat” mutat be, amiken keverednek az alkalmazott és képzőművészeti tapasztalatok, valamint az alkotási szélsőségek is.

A Bad Boy Leviként ismert alkotó már a 2000-es években megmutatta magát az itthoni street wear kultúrában nagy sikert aratott ruhamárkájával, a Pumpcity-vel. Ma a legnagyobb, magyar tulajdonú reklámügynökség (ACG) művészeti vezetőjeként dolgozik, valamint ő tervezte a Magyar Jeti Zrt. grafikás 444-es pólót is.

„A siker nem jön könnyen, dolgozni kell érte, de ha már elértük, akkor sokan a fejünket akarják, és le is vágják vidáman” – olvasható a kiállítás ismertetőjében.

photo_camera Fotó: Bad Boy Levi

A címválasztás nem véletlen: egyrészt utal Jean-Michel Basquiat amerikai művész Charles the First című festményére, másrészt a hip-hop aranykorára is, amikből a kiállított művek is építkeznek, kiegészítve a modern korszellemmel és társadalmi feszültségekkel. A megnyitón fellép a Speiz zenekar akik a képekre rezonáló beatekkel szólaltatják meg a vizualizált jazzt és a falra rakott hiphopot.

photo_camera Fotó: Bad Boy Levi

A kiállítást ugyanakkor nemcsak a zene- és a street art rajongóknak, hanem azoknak is ajánljuk, akik szívesen elmerülnének egy élénk, színekkel teli, mégis groteszk világban. Akik szívesen veszik, ha egy alkotás képes görbe tükröt mutatni, és akik szívesen méláznak az emberi tapasztalat sokszínűségén és kontrasztján, miközben elgondolkodhatnak a modern világ sajátosságain.