Bezár az észt intézet

Város
február 27., 12:46

Február végén befejezi tevékenységét Magyarországon az Észt Kulturális Intézet, bezárásáról strukturális változások miatt az intézet tallinni anyaintézménye döntött - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Az elmúlt 26 évben az intézet számos saját kulturális eseményt szervezett és sok partnerét segítette észt vonatkozású programok sikeres lebonyolításában. Kiemelkedő eseménye volt a 2007 óta évente megrendezett Észt Hét, amely összművészeti bemutatót nyújtott Észtország kulturális életéből koncertek, filmvetítések, színházi és táncprogramok, valamint képzőművészeti, irodalmi és gasztronómiai programok segítségével Budapest mellett több vidéki városban is. A kulturális események szervezése mellett fontos feladata volt az Észtországgal kapcsolatos információ terjesztése és az észt nyelv magyarországi tanításának elősegítése is.

Az intézet könyvtárát az ELTE BTK Finnugor Tanszékén működő Észt Oktatási Központ veszi át, ahol nemcsak az egyetemi polgárok, hanem a széles közönség és az érdeklődők számára is elérhető marad. A Magyarországon egyedülálló gyűjtemény észt vonatkozású vagy észt szerzők által jegyzett műveket foglal magába észt, angol és magyar nyelven, de kétnyelvű kiadványok is szerepelnek a kötetek között. Az intézmény archívuma az Észt Köztársaság Budapesti Nagykövetségéhez kerül. Az Észt Intézet Facebook-oldalát észt kultúrában jártas önkéntesek viszik tovább.