Gerhes Gáboré lett a legjobb fotókönyv

Képző
február 27., 13:13
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Gerhes Gábor Az Atlas. A képzelet megteremtése (2022) című műve érdemelte ki idén a Rosti Pál-díjat, amelyet kétévente ítélnek oda a legjobb fotókönyvnek. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben alapította díjat, amelyet február 26-án adtak át, mert Rosti Pál (1830-1874) fotográfus 1859-ben ekkor ajándékozta dél-amerikai fotóalbumát a nemzet múzeumának.

A díjazottat E. Csorba Csilla, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke úgy méltatta, mint aki hatalmas vizuális és szellemi tudást mozgatva járt körül szubjektíven, mindannyiunkat érintve és felkavarva egy aktuális témát.

A kötet a felismeréssel foglalkozik és legfőbb eszközének a képzeletet tekinti.

A díjat a Kiscelli Múzeumban 2022-ben rendezett Atlasz című tárlat két kurátora, Róka Enikő és Mucsi Emese vette át. A könyv több mint 360 oldalas, 400 képet tartalmaz és 12 számozott fejezetből áll, benne többféle fotográfiai eljárás és képtípus megjelenik, tartalmát különféle tudományágak, az irodalom és a képzőművészet területéről kiválasztott fogalmak alkotják - írja az MTI.

A díjat odaítélő zsűri tagja volt E. Csorba Csillán kívül Peternák Miklós (Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék), Bogdán Melinda (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum), valamint Hammerstein Judit megbízott főigazgató (MNM) és Lengyel Beatrix (MNM Történeti Fényképtára).