Schilling Árpád újra Magyarországon rendez, a HUXIT-ról csinál előadást a Freeszfe hallgatóival

színház
március 13., 15:56

„2034-et írunk. Nyolc év telt el a HUXIT óta. Ebben az új világban, Budapest szívében működik a Steinmetz Imre Rehabilitációs és Integrációs Központ, ahova az emberek önkéntes alapon azért jelentkeznek, hogy segítséget kapjanak rossz beidegződéseik, gondolkodásuk és viselkedésük megváltoztatásához, annak reményében, hogy így sikerül megfelelően integrálódniuk a társadalomba. (...) A Központ kitárja kapuit a látogatók előtt, hogy megismerjék működését, ápolóit és a lakóit” – szerepel A béke szigete című performansz leírásában, amit a régóta külföldön élő és alkotó Schilling Árpád rendez.

Schilling Árpád
photo_camera Schilling Árpád Fotó: Nagy Zágon/schillingarpad.com

A Krétakör alapítója a Freeszfe és a Budapest Brand meghívására dolgozik újra itthon, művészeti vezetőként fogja össze a performanszból, részvételi akcióból és koncertből álló előadást, amiben a Freeszfe hallgatói szerepelnek.

„Elsősorban azért vállaltam el ezt a feladatot, mert hiszek abban, hogy ezekben az ínséges időkben egyetlen lehetőség az összefogás, az erők egyesítése, a kreatív energiák mozgósítása. A Freeszfe történetét példaértékűnek tartom a magyar valóságban. Azok a tehetséges emberek, akik kiálltak az egyetemi autonómia védelmében, ezáltal nem engedtek a hatalom cinikus, minden jogi és morális normát felrúgó agresszív nyomulásának, megérdemlik a társadalom támogatását” – mondta Schilling.

„Ha mindenkori tapasztalatunk az, hogy nemcsak ignorálnak minket, de kifejezetten zaklatnak a hatalom emberei és szimpatizánsai, akkor előbb-utóbb megfordul bennünk, hogy miért nem ott élünk, ahol megbecsülnek minket? Én tudom, hogy miről beszélek, és ezért is szeretném támogatni azokat a fiatalokat, akik még nem jutottak el a totális feladás állapotába”.Az előadás május 9. és 12. között háromszor lesz látható a CEU Nádor utcai épületében, minden további információ a honlapon olvasható.