Samuel Beckett és Jorge Luis Borges nyomdokaiba lépett Krasznahorkai László

könyv
március 16., 11:55

Krasznahorkai László nyerte idén a rangos spanyol Formentor nemzetközi irodalmi díjat, idézi a zsűri döntését az MTI. „A magyar nyelv örökségének megismertetéséért, a képzelet elfeledett dimenzióinak helyreállításáért és elegáns írásának virtuozitásáért a zsűri a 2024. évi Formentor irodalmi díjat Krasznahorkai László magyar írónak ítéli oda” – írják közleményükben.

photo_camera Krasznahorkai László 2015-ben

A díjat 1961-ben alapították, olyan műveknek, amelyek megszilárdítják az irodalom presztízsét és kulturális hatását. Az első években többek között díjat kapott az ír Samuel Beckett és az argentin Jorge Luis Borges is. Több évtizedes kihagyás után 2011-ben ítélték oda ismét először. Az utóbbi években a francai Annie Ernaux és az orosz Ljudmila Ulickaja is megkapta Formentort.

A testület Krasznahorkai kapcsán beszélt „a világ valóságát behálózó, feltáró, elrejtő és átalakító narratív erő fenntartásáról”, az irodalmi képzelet lenyűgöző labirintusainak felépítéséről, valamint a magyar író részletgazdag, lassú stílusáról, amely „a szórakoztatás ipari hatásától teljesen idegen irodalom alkotói energiáját tükrözi”.

Krasznahorkai munkássága a zsűri szerint az évtizedek alatt „az európai regény művészeti hagyománya iránt elkötelezett nemzetközi olvasóközösséget hozott össze”. A Kossuth- és Booker-díjas írónak eddig tizenegy könyve jelent meg spanyolul a chilei születésű, magyar származású Kovacsics Ádám író, műfordítónak köszönhetően.

Krasznahorkai januárban megjelent új regénye, a Zsömle odavan kapcsán Ott Anna és Horváth Bence beszélgettek a 444 könyves podcastjában az író köteteinek állandó szerkesztőjével Szegő Jánossal arról, hogyan is kell Krasznahorkait olvasni.

link Forrás