Cinema Niche

Hogyan ne szeretkezzünk és lopjunk etruszk kincseket

FILM
április 02., 15:59

Két film, amiért nagyon hálásak vagyunk, hogy országosan bemutatásra kerülnek, pár érdekesség otthoni filmezéshez és egy csokor budapesti különleges vetítés. Az aktuális két hét (március 28 - április 11.) legfontosabb hazai mozibemutatói, eseményei, olvasni-és néznivalók a nemzetközi filmek világából a Cinema Niche szerint.

Premierek

  • A kiméra (La Chimera) - országos premier: április 4., bemutatja: Cirko Film / előzetes

Az idei tavasz egyik legfelemelőbb mozis eseménye, hogy Alice Rohrwacher új filmjét végre nagyvásznon lehet látni országszerte. Az olasz rendező előző két filmjében is felfedezhetőek voltak már a korszakos mesterművek jegyei (Csodák és A szent és a farkas), azonban a 80-as évek toszkán falvai körül játszódó La Chimera kapcsán már nem elég a varázslatos mágikus realizmust, vagy a mitológiákból építkező időtlen emberi sorstörténetet kiemelni. A föld alatti etruszk sírokat természetfeletti módon megérző angol régész és helyi sírrabló kompániájának történetét Rohrwacher állandó alkotótársával, a zseniális Hélène Louvart operatőrrel három különböző nyersanyagra rögzítette, képei szemet gyönyörködtetőek, folyamatos formai kísérletezései pillanatokra sem hagyják a nézőjét unatkozni, Josh O’Connor (God’s Own Country, Peaky Blinders, The Crown) a főszerepben pedig amatőr szereplők jelenlétét megidézően természetes és kifürkészhetetlen. Súlyos egzisztenciális témáit humorral és könnyedséggel öleli körbe, a történet pedig olyan egyedi játékot folytat a misztikummal, ami csak egészen kevés kortárs film sajátja. Kihagyhatatlan élmény a filmes varázslatokat kedvelőknek.

  • Hogyan szexeljünk (How to Have Sex) - országos premier: április 4., bemutatja: Mozinet / előzetes - kísérőfilm: Buda Anna Flóra: 27

A film, amiről a legtöbbünk nemtől függetlenül úgy beszél, hogy milyen hálás lett volna, ha 15-16 évesen láthat egy ilyen érzékeny, könnyen befogadható és intelligens filmet a szexualitásról, hogy mit jelent a beleegyezés vagy min megy keresztül egy lány a rá nehezedő megfelelési kényszertől tiniként és sajnos azután is. Molly Manning Walker operatőrből (Charlotte Regan által rendezett Scrapper című filmjét például szívből ajánljuk) lett rendező bemutatkozása jó ideig elhiteti velünk, hogy egy videóklip betétekkel teletűzdelt bulifilmet nézünk részeg brit fiatalok őrültködéséről Krétán, hogy aztán igazán megdöbbentő legyen, ahogyan pár perc alatt eljutunk a sokak életének korai éveit meghatározó traumákig. Mia McKenna-Bruce első filmszerepében kimagasló, ahogy a precíz forgatókönyvön és a biztos kezű, sokszor több száz statisztát mozgató rendezésen sem látszik az első filmes esetlenség. Őszintén reméljük, hogy ez is ajánlott film lesz mozizni osztályfőnöki órákon.

(A filmet egyébként mindenhol együtt vetítik Buda Anna Flóra 27 című díjnyertes, szuper animációs rövidfilmjével.)

Különleges vetítések, filmklubok

  • À Nos Amours (Szerelmeinkre) - április 2.: Tütü Tangó kert café

Havi rendszerességgel filmklubot indít Szauer Lilla a Tütü Tangóban. Az első filmválasztással minket már meggyőzött, Maurice Pialat filmje a nyolcvanas évek francia filmművészetének egyik csúcspontja, meghökkentő, szexuálisan túlfűtött coming-of-age történet. A vetítés szabadtéri, érdemes melegen öltözni – Sandrine Bonnaire lázálmai nem biztos, hogy elegek lesznek.

I Am Love (Io sono l’amore) - április 12: Corvin Mozi, bemutatja: CineKorda (Cinema Niche, magyarhangya, Budapest Film) / előzetes

Mivel a következő ajánlókban esélyes, hogy lecsúszunk róla, muszáj lesz megemlítenünk itt, hogy folytatódik a nagy sikerű CineKorda sorozatunk a Corvin Moziban. Áprilisban a Szólíts a neveden rendezőjének 2009-es filmjében Tilda Swinton megidézi Emma Recchi, a Recchi textildinasztia matriarchájaként Milánóban élő orosz emigráns történetét. Luca Guadagnino pazar, operai víziója ugyanaz a friss és szenvedélyes film maradt ma is, amelyik minden érzékszervünket elvarázsolta 15 évvel ezelőtt.

Mindezeken felül folytatódik a gyakran emlegetett Partizán Filmklub április 5-én, a Romakép Műhely a roma holokauszt (Porajmos) filmes emlékezetét kutatja Peter és Zsóka Nestler Cigánynak lenni című filmjének vetítésével és kerekasztal berszélgetéssel Óbudán, sound design sorozatot indít a magyarhangya az Urániában az egyébként is több, ritkán ritkán látható különlegességet felvonultató film/zene programsorozat részeként és visszatér a mindig nagyszerű KultFilmKlub Budakeszin április 7-én, ezúttal az elmúlt időszak hazai történéseire reflektálva a La Liberté című dokumentumfilm bemutatójával, amiben egy olyan korzikai börtön világát ismerhetjük meg, ahol a rabok javarésze családon belüli szexuális bűncselekményért tölti büntetését.

Kincs, ami Niche (ha ezen a héten nem jutsz el moziba)

  • Csillagközi invázió - elérhető a Disney+ kínálatában / előzetes

Eljött a nagy alkalom amire mindenki várt: végre platformot kaptunk arra, hogy kifejezhessük rajongásunkat a legendás Paul Verhoeven filmművészete iránt. A holland mester a trójai falóhoz hasonlítható klasszikus megközelítése, mely szerint nagyszabású amerikai látványfilmeket komplex és provokatív gondolatokkal ruház fel, a 90-es években teljesedett ki. A Csillagközi invázió antifasizmusa fanyar és kíméletlen, de Verhoeven azzal éri el karrierjének egyik csúcspontját, hogy minden egyes képkockáját pazarul, túlzóan fasisztoiddá teszi. A filmtörténet egyik leggyakrabban félreértett alkotása most tálcán kínálja magát a Disney+ filmtárában.

Felfedezés

A heti premierek és események fontos gerincét képezik a Cinema Niche rovatának, azonban mi magunk is használunk iránytűket, támpontokat ahhoz, hogy a kiszélesedő, nemzetközi filmkultúra útvesztőiben barangoljunk. A felfedezés alcím alatt hétről-hétre olyan szövegeket, platformokat, útbaigazitásokat ajánlunk (gyakran angol nyelven is), amelyek segítenek tájékozódni és kontextusba helyezni rajongásunk tárgyát.

Ha már a La Chimera kapcsán kincskeresőkkel kezdtünk akkor ajánlónk végén pedig felhívnánk a figyelmet egy friss történelmi felfedezésre: felbukkant a világhálon ugyanis a szemtelenül fiatal, mindössze 17 éves Orson Welles középiskolai Vízkereszt, vagy amit akartok rendezésének első 9 perce. A Welles életmű egyébként végtelenül rejtélyes, ahogyan ez magáról az emberről is elmondható volt, aki mindössze 25 évesen rendezte meg a sokak által minden idők legjobb filmjének tartott Aranypolgárt. Minden újabb részlet felbukkanása ebből a töredékes hagyatékból így aztán hírértékkel bír, ahogyan ezt a Netflix is okosan felismerte (gyorsan be is fejezték a félbehagyott, utolsó dobásnak szánt The Other Side of the Wind-et és még David Fincher is csavart egyet a történeten a Gary Oldman-féle Mankkal). Viszont ha valaki mégis kíváncsi lenne, hogy valójában mekkora rendező is volt Orson Welles, akkor a késői művek közül leginkább az F for Fake című filmet ajánljuk, aminek meg persze magyar vonatkozása is van bőven, ami az adott műalkotás megtekintése során ki is világosodik majd eme sorok olvasóinak viszonylag korán (úgy a 2. perc környékén).

Cinema Niche

Az aktuális két hét legfontosabb mozibemutatói, eseményei, olvasni-és néznivalók a filmek világából a Cinema Niche szerint.

Niche? Cinema Niche? Wtf?

A CINEMA NICHE (nís) lelkes filmrajongók közössége, akik itthoni mozikban be nem mutatott, kortárs filmeknek szerveznek vetítéseket nagyvásznon, magyar felirattal.

„Segítünk az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak a fejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.”

Kövesd a Cinema Niche-t az Instán is!

Cinema Niche