hosszúlépés

Gázálom Óbudán – Ilyen is lehetett volna Budapest

Város
április 07., 17:51

Az 1913-ban megnyitott Óbudai Gázgyár a századfordulós Budapest presztízsberuházása volt, így nemcsak a termelési épületekre figyeltek oda, hanem a tisztviselőknek elegáns villanegyedet, a munkásoknak pedig lakótelepet építettek. Utóbbi esetében ne nyolcemeletes tömbökre gondoljunk, inkább olyan mézeskalács házikókra, melyek egyszerre hozzák a magyaros szecesszió jegyeit és a Jancsi és Juliskát.

photo_camera Fotó: Soós Bertalan
photo_camera Fotó: Soós Bertalan
photo_camera Fotó: Soós Bertalan

A gyár területén sétálva feltűnik, hogy az épületcsoportok mennyire különbözőek: nem véletlenül, a gázgyár valójában három építész koprodukciója volt. A termelési épületekhez feltétlenül olyan szakemberre volt szükség, aki látott már hasonló gyárat. Ő volt Weiss Albert, a zürichi gázgyár igazgatója, aki külön irodát indított az óbudai gázgyár terveinek előállításához. Ez azonban nem hatotta meg a magyar építész társadalmat, a beérkező pályázatokat elbíráló zsűri építész tagjai ragaszkodtak hozzá, hogy a nem üzemi épületeket mindenképpen tervezze hazai kolléga. Így csatlakozott Weisshez Reichl Kálmán és Almási Balogh Loránd, akik sok esetben már kész terveket készítettek el újra.

Gyár a város szélén

A 20. század elején a gyárak egymás után költöztek ki a belvárosból, hiszen a peremvárosok még hatalmas területtartalékokkal rendelkeztek, lehetővé téve a korszak komplex gyárvárosainak kialakulását. A századforduló polgára szilárdan hitt benne, hogy a technika mindent megold, így a nagyközönség egyre nagyobb érdeklődéssel fordult a kor műszaki újdonságai felé. Az éledező PR-szempontokat mutatja, hogy Óbudán a vezetőségi épület a bejárathoz került, nem pedig a terület a közepére, ahonnan lényegesen egyszerűbb lett volna ellenőrizni termelést. Azonban a bejáratnál elhelyezett épületet könnyebben érhették el a látogatók, akiknek már az épület tradíciót hangsúlyozó, historizáló homlokzata is jelezte, milyen megbízható helyen járnak. A távolban pedig felsejlett az egész gyártelep vizuális központja, az elvarázsolt, óriás gombákra emlékeztető tartálycsoport, mely a mai napig meghatározza az óbudai látképet.

photo_camera Fotó: Soós Bertalan
photo_camera Fotó: Soós Bertalan
photo_camera Fotó: Soós Bertalan

Mivel viszonylag messze esett a korabeli Budapest beépített területétől, a gyárat szinte önálló településnek képzelték el: saját vasútállomással, kikötővel, vendéglővel és rendőrőrszobával. Ennek megfelelően az igazgatósággal szomszédos épületekben munkásjóléti funkciók kaptak helyet. Itt működött a kantin, ahol kőkeményen megjelent az üzemen belüli hierarchia: csak a szakmunkásoknak járt abrosszal leterített asztal, a segédmunkások, napszámosok csupasz asztaloknál ettek. Ma itt működik az IBS campus vegán kantinja, ahol már senkinek sem terítik le az asztalt.

Élet a két kolónián

A gyár vezetőségének szánt otthonokon még a téglaburkolat színe is tükrözte, hogy a lakók pontosan hol helyezkedtek el a táplálékláncban. A tisztviselőtelep villáival egyéb juttatások is jártak: a gyár munkásait ideosztották be egy-egy nap háziszolgálatra. A helyi szóhasználat szerint a „csicskásokkal” lényegében bármilyen ház körüli munkát el lehetett végeztetni, a takarítástól a tüzelő behordásáig. Az emeletes házak két, a földszintes házak csak egy-egy csicskást kaptak. Ha pedig elég volt a Duna partból, a tisztviselőfeleségek számára fogatot biztosítottak, amellyel bármikor bekocsizhattak a belvárosba. Természetesen a magas élet itt is véget ért a második világháború után: a tágas villákat feldarabolták, és fizikai munkásokat költöztettek az értelmiségiek mellé, immár nem háziszolgálat céljából.

Nem messze a tisztviselőteleptől találjuk a munkáslakótelepet, ahol a tervező a legapróbb részletekig figyelt mindenre: nemcsak a háztömbök teljesen szimmetrikusak, hanem a zsalugáterek virág alakú világítólyukacskái is. Sőt, a telep közepén kialakított park virágágyásait és rózsalugasait is a Gázgyár kertésze gondozta, még a lakások tulipános ablakait is ellátták virágládákkal.
A praktikumra is gondoltak, a házak mögé gyümölcsfákat telepítettek és baromfiólakat alakítottak ki a leendő lakosok számára. Azonban a telepi állattartás sokkal sokszínűbb lett a háborús években: nyulakat, majd disznókat is tartottak itt a kolónia lakói. Utóbbit nem fogadta olyan lelkesen a vezetőség, de a mulatós telepi disznótorok áradatát semmi sem tudta megállítani.

photo_camera Fotó: Soós Bertalan
photo_camera Fotó: Soós Bertalan
photo_camera Fotó: Soós Bertalan

A gázgyári hierarchia működésére jellemző, hogy a lakóhelyi fegyelmezetlenség sok esetben üzemi vétségnek minősült. A kolónia belső rendjét a gyárvezetőség által elkészített házirendben aprólékosan szabályozták, és a rendre külön házmester vigyázott. Ezt az élet minden területén megnyilvánuló hierarchiát pedig a gyár vezetősége - a korszellemmel összhangban - nagyon is tudatosan hozta létre. A vezető tisztviselők aktívan részt vettek a telepi szórakozásokban, „mindenkivel táncoltak a bálokon”, így aztán valamennyire feledtetni tudták, hogy a kolónia életét a gyár vezetősége vasmarokkal formálja. A „közösség”, a „család” és a „közös értékek” állandó hangsúlyozása a gyár üzemszervezési érdekét szolgálta, hiszen fontos volt, hogy a gyártelep tőszomszédságában bármikor bevethető szakembergárda álljon rendelkezésre. Azonban a vezetőség nemcsak a termelésben számított a munkásság közelségére:

„Hát ilyen kupleráj, mint ezen a telepen, nem volt Magyarországon! Mikor a keménykalapos, sétabotos gyármester kalapját az előszobában meglátta felakasztva a férj, addig leült itt a padra, és megvárta, míg a gyármester úr hazamegy, és akkor ő felmehet. De kapott egy kis órabérjavítást!” – hangzik egy visszaemlékezés az 1930-as évekből.

A közös lakhely és sors végül hihetetlenül összetartó közösséget alakított ki a telepen. A rendszerváltást bőven túlélő szokás szerint halál esetén pénzt gyűjtöttek a hátramaradottaknak: közösen vettek koszorút, és a megmaradt összeget átadták a gyászoló családnak.

photo_camera Fotó: Soós Bertalan
photo_camera Fotó: Soós Bertalan
photo_camera Fotó: Soós Bertalan

Az 1980-as években végleg bezárt a Gázgyár, lebontott épületeinek helyén pedig felépült a Graphisoft park. Azonban az egykori közösség nyomai most is tetten érhetőek, a mai lakosok jelentékeny része még a gázgyárból ment nyugdíjba, és azóta is itt él, a fővárosi tulajdonú lakások egyikében. A telep mai életének két központja Nyugdíjasok klubja, és a továbbra is működő óvoda, ahova már nem az egykori gázgyár, hanem a Graphisoft Park dolgozóinak gyerekei járnak. A tisztviselőtelep és az egykori munkáskolónia ma is szürreális színfoltjai Óbudának, és szabadon felfedezhetőek. Azonban ha valaki szeretné kívül-belül megnézni a gyár egykori termelési épületeit, váltson jegyet a hosszúlépés.járunk? Budapest jelzőtornya: gázgyári utópia Óbudán című sétájára!

hosszúlépés

A hosszúlépés.járunk? arról szól, hogy megmutassuk Budapest legizgalmasabb helyeit és szóban-írásban elmeséljük, előttünk kik és hogyan éltek, dolgoztak, csavarogtak és kockáztattak itt. Városi sétákat szervezünk és könyveket írunk, mert hiszünk benne, hogyha megismered Budapestet, nem tudod nem szeretni. Posztok mindenről, amit menet közben találunk, Koniorczyk Boritól, a hosszúlépés társalapítójától.

hosszúlépés