Utazás a mesterséges városba

zene
április 21., 07:55

Hétvégi ébredések mellé kitalált sorozatunkban ezúttal egy igazán különleges mix segíti a napkezdést, Pápai Gergő jóvoltából.

A dokumentumfilmesként és fotósként is alkotó Pápai a covid kezdetén kezdett el dolgozni az Utazás a mesterséges városba című táj- és hangképekből álló projektjén. „Budapestnek a természeti környezetbe való beékelődését, az életünkhöz nélkülözhetetlen infrastruktúra léptékét, az ember tájmegmunkáló hatását próbálom megragadni ezekben a filmekben. A filmek némafilmek és a hangjukat élőben készítem el - gyakran különböző kollaborációkban -, úgy, mint a némafilmek korában a zongorista, aki a vetítővászon mellett zenélt.” – írta erről. További részleteket a projekt honlapján lehet fellelni, videókért a Youtubera, zenékért a Bandcampre érdemes látogatni.

Mint a felvételekhez mellékelt szövegben Pápai írta, a filmet kísérő zenét „hangszereknek egy olyan túlságosan összetett rendszerével készítette el, aminek köszönhetően minden változtatásnak van egy kiszámíthatatlan, így a hiba lehetőségét folyamatosan magában hordozó faktora. Ezekre a felvételekre jellemző, hogy készítésük közben túl sok kockázatot vállalok és ezért a nem megvalósuló ambíciók, az összeomlások és kudarcok sorozata alkotja magát a zenét.”

Mivel az Utazás a mesterséges városba egy audiovizuális projekt, így ezúttal nemcsak a mixcloudos mixet, hanem mellé/utána/helyette az élő előadást megörökítő videót is ajánljuk:

link Forrás

A felvételekhez kaptunk egy hosszabb ajánlót is, íme:

„Az Utazás a Mesterséges Városba egy úti film. Suhanás egy félig ismerős úton, ahol a tájhoz nehezen tudok kapcsolódni. Ennek ellenére érzelmileg mégis valamilyen viszonyba vonódok a kibontakozó látvánnyal és a mögötte meghúzódó mélyebb rétegekkel. Az artikulálatlan szorongás helyét átveszi az elpusztított környezet miatt érzett gyászmunka.

A tájat a hátsó ülésről, az ablakon keresztül nézem. Ez nem túl jó alkalom valódi találkozásra, de az elsuhanó táj ismétlődő szekvenciái, a sodródó, passzív utazás szabad, meditatív, részleteket véletlenszerűen megragadó és elengedő szemlélődést tesz lehetővé. A Körös völgyében az eltűnt paraszti életforma utolsó nyomai, az egykori lázas iparosítás tájmegmunkáló hatása és a jelenlegi életmódunkhoz nélkülözhetetlen infrastruktúra monumentális objektumai egy egészen különleges egyveleget alkotnak. Lenyűgöző ennek a tájnak a sűrűsége. Ezt a sűrű szövetet próbálom ebben a filmben megjeleníteni. A Mesterséges Város (Balánbánya), ahová megérkezünk, a félbemaradt iparosítás, a román ércbányászat egyik emlékhelye. Az ember tájat leigázó tevékenységének, környezetünk erőforrásként való kezelésének nyomai már örökké velünk lesznek. Ennek a néma filmnek a zenéjét Nagy Istvánnal élőben, a Lumen koncerttermében játsszuk. Szóval ez egy lassan hömpölygő koncertfilm, ami talán lehetőséget ad az életformánk pusztító hatásán és a mi mérgezett örökségünkön való meditálásra.”

Ez pedig a mai tracklist:

  • 1_SOME DUB ALMOST MADE ME HAPPY
  • 2_FAKE ART
  • 3_ALMOST AS COOL AS I WAS THOUGHT IT SHOULD BE
  • 4_FAILING ALL THE TIME
  • 5_THINGS WENT WRONG
  • 6_STRUGGLING WITH EXPRESSING EMOTIONS