Minden kifordul a Trafó Galéria új kiállításán

hirdetés
április 26., 09:58

Törékeny egyensúlyi helyzeteket, esetlegesnek és sérülékenynek ható struktúrákat, és olyan pillanatnyi együttállásokat mutat be Csörgő Attila új kiállítása a Trafó Galériában, amik képesek megingatni, vagy akár újrarendezni azt a nézőpontot, amiből a körülöttünk lévő világra tekintünk.

photo_camera Fotó: Trafó

Az Inverz kartográfia kifordítja azokat a matematikai, geometriai és fizikai rendszereket, amiken ezek a struktúrák maguk is alapulnak. Ez a megközelítés nemcsak Csörgő művészeti gyakorlatára, hanem a Trafó Galéria terére is érvényes. „Mint találomra odaöntött dolgok halmaza, olyan a legszebb rend” – a Hérakleitosztól származó gondolat Csörgő értelmezésében kiegészül azzal, hogy létezhet olyan nézőpont, ahonnan a találomra odaöntött dolgok mégis rendezettséget mutatnak. Csörgő a galéria térről készült képeket különböző térképészeti leképzéseknek vetette alá, így a látszólag véletlenszerűen szétszórt ragasztószalag csíkok és amorf elemek pontosan szerkesztett formákká állnak össze a nyomtatott fotókon. A leképezések logikájából adódóan a galéria tere különböző módokon torzul, azonban mindegyiken megjelenik ugyanaz a geometriai alapforma: a négyzet.

Csörgő inverz kartográfiája három térképészeti vetület logikáját fordítja ki és vetíti vissza a térbe úgy, hogy az adott pontokat a gömb felszíne helyett egy képzeletbeli gömb belső felületén jeleníti meg, és így a nézőpont a külső, mindent látó pozícióból a gömb közepébe kerül át. A különböző nézőpontok és a más-más történelmi időkben készült, eltérő célok mentén kidolgozott leképzési rendszerek egymásmelletisége egy többnézőpontú rendszert hoz létre, melyben a találomra odaöntött dolgok újra és újra összerendeződnek. Csörgő Attila fotográfiát, szobrászatot és rajzot ötvöző munkái matematikai, fizikai, geometriai, optikai vagy egyéb tudományos kérdésfelvetésekből indulnak ki. Az alkotások a rend és a rendetlenség közötti állapotok között mozogva, vagy ellentétes irányú erők között egyensúlyozva fordítják ki, zavarják össze, vagy bonyolítják tovább a saját maguk számára meghatározott rendszert, és fogalmaznak meg kétségeket a valóság konstruáltságával és az észlelés mechanizmusaival kapcsolatban.

A kiállítás június 9-ig látható a Trafó Galériában.