Csak egy esszét írt az iskolai évkönyvbe, mégis a nép ellensége lett

hirdetés
május 02., 08:20

„Ha még ebben az országban valaha tanítani akar, akkor vonja vissza az állításait” – ezt a mondatot kapja meg az Átrium előadásában egy óbudai gimnázium szürke kis latintanára, Nyúl Béla, aki a Hannibál haláláról szóló cikke után kerül az érdeklődés középpontjába.

photo_camera Fotó: Átrium

Egy parlamenti interpellációban is említik nevét, a kollégái hirtelen befolyásos emberként tekintenek rá. A társadalom megbecsült tagja lesz, egészen addig, amíg a szöveg hirtelen más politikai értelmezést nem kap:kiragadják a saját szövegkörnyezetéből, átértelmezik, Nyúl a társadalom ellensége lesz, politikai uszítással vádolják. Ultimátumot is kap, felfüggesztik állásából, ha pedig nem vonja vissza az állításait, teljesen ellehetetlenítik.

photo_camera Fotó: Átrium

A Hannibál tanár úr - Móra Ferenc novellája, valamint Fábri Zoltán, Gyenes István és Szász Péter forgatókönyve nyomán írta Deres Péter és Vidovszky György - az elmúlt időszak tanártüntetései után kevésbé lehetne aktuálisabb. A II. világháború előtti időszakot - indulókkal, sanzonokkal és egyenruhákkal - idéző keserédes történet megdöbbentően pontos, nyugtalanító és különösen aktuális társadalmi látleletté vált.

Mucsi Zoltán és a társulat összjátékát pedig nem érdemes kihagyni.

A Hannibál tanár úr az évadban már csak háromszor lesz látható az Átriumban, legközelebb május 23-án.