KERET

Ők a legizgalmasabb feltörekvő előadók Magyarországon

zene
május 02., 12:51

A cikket Benke Máté írta.

Tíz éve már, hogy a Kikeltető útnak indult és útnak indította első jelentkezőit a zenei pálya és többeket az országos ismertség irányába. A tehetségkutató azóta fogalommá vált a hazai feltörekvők körében, így nem meglepő, hogy az idei évfolyam is magabiztosan hozta a megszokott magas színvonalat. A május 4-ei záróbuli és díjátadó fellépőit most itt, a JóBlog-on szemlézzük névről névre.

Az idei évben 400+ dal érkezett be a válogatóra, amely aztán egy 33 előadós shortlist-é rövidült. Az előszűrés és a végső lista összeállítása nem volt egyszerű, ezért a kezdetben három alkalmasra tervezett klubest-sorozatot egy negyedik alkalommal is megtoldották a szervezők, így összesen 16 előadó mutathatta meg magát élőben a Gólyában. Mára ugyan történelem, de fontos megemlíteni, hogy a Kikeltetőből indult az európai koncertturnéjára készülő Carson Coma, vagy az Arénát megtöltő Krúbi karrierje is, tehát az itt felsorolt előadók nevével jó eséllyel találkozhatunk az elkövetkező időszakban.

És hogy kik is az idei év legfontosabbnak ítélt új előadói?

Listánkban sorra vesszük a május 4-i Záróbuli kiemelt fellépőit:

Tingyela Dóri

link Forrás

Ha olyan előadókat kellene megemlíteni, akiknek megvan az a különleges képességük, hogy zenéjükkel egy konkrét, plasztikus világot építsenek fel hallgatóik körül – mindezt komplex érzületekkel tarkítva, nem lenne könnyű dolgunk. Tingyela Dóri azonban egészen biztos, hogy közéjük sorolandó. Saját bevallása szerint outsider zenét csinál, mert kevés köze van a művészeti ághoz, állításával mégis érdemes vitatkozni. Kikeltetős koncertje ámulatba ejtette a jelenlévőket, megtapasztalt élményei összetett szimbolikává olvadtak a színpadon.

pyylen

link Forrás

Az idei Kikeltető egyik legnagyobb közönségsikere pyylen-t illette, aki egészen új szemlélettel ötvözi a kísérletező elektronikát magyar nyelvű szövegeivel. Réti Andrián, azaz pyylen leginkább a természet, a környezet zajaira figyel, érdeklődését a különféle gépek hangjai keltik fel, ezeket utánozza saját hangjával vagy tárgyakkal – és építi be sajátságos zenei világába. A Kikeltetőn SAWA-val kiegészülve adtak elő lebilincselő produkciót.

Loophia

link Forrás

A kísérleti alterpopot játszó Loophia Szolnoki Zsófia Sára és Bazsó Gergő basszusgitáros együttműködéséből született meg, majd bővült teljes zenekarral megszólaló produkcióvá a Kikeltetőn. Hangszerelés és szöveg tekintetében komplex és megragadó élményben lehetett része a közönségnek, ami Zsófi színpadi sármjával kiegészülve vált egyedülálló karakterrel rendelkező zenei élménnyé. Az alkotók a projektről elmondták, hogy legfőbb céljuk a boldogság elérése volt, ezt azonban sokszorosan túlteljesítették. A dalok ritmikája, a játék a szavakkal, a vizualitás, amely a borítókat jellemzi mind-mind abba az irányba mutat, hogy a Loophia egy jól megjegyezhető névvé és hangulattá fejlődik az emberek tudatában rövid időn belül.

Iceboyz

link Forrás

Az Iceboyz tagjai a Kőbányai zenesuliban ismerkedtek össze, egymásratalálásuk eredménye pedig egy, a 80-as évek hangulatát tűpontosan megidéző két fős banda lett, amely modern köntösbe öltöztetett szintipop dalokat alkot 2023 óta. Az alföldről származó duó közösen írja a számait, amelyekhez aztán a zenét is ők szerzik. Munkájukból tükröződik, hogy jól ismerik a sláger építés formai követelményeit: szövegeiket egyaránt jellemzi a könnyű megjegyezhetőség és a sokszor ismétlődő refrének, ami miatt dalaik első hallásra is nagyon jól működnek egy koncerten.

camille corot

link Forrás

A skramóba oltott világfájást a francia festőművész után elnevezett camille corot hozta a Kikeltetőre. A screamo banda akár idegennek is tűnhetne a tehetségkutatótól, hiszen az „üvöltő” underground metál műfaj soha nem képezte a mainstream részét, de a Kikeltető sokszínűségre és nem kereskedelmi sikerességre törekvő felület, így a televíziós műsorokkal ellentétben nem csak a poppal szoros barátságot ápoló produkciók tűnhetnek fel benne. A banda egyébként február második felében adta ki első, ötszámos anyagát, ami a helyi színtéren belül futótűzként terjedt és elismerő szavakkal illette több, a stílusban jártas zenei blog és site is.

Csinszka

link Forrás

Csinszka az egyetlen versenyző, aki jelentkezés nélkül jutott a Kikeltető legjobb 16 produkciója közé, hiszen a Szelektor egyik nyereménye – amelyet el is hozott – egyenesági továbbjutást eredményezett a KERET Blog tehetségkutatójára. Fellépéséről felesleges volna bővebben beszámolni, a fél órás videó minden perce magáért beszél, sokkal érdekesebbek Csinszka gondolatai. A vele készült interjú során ugyanis egészen új megvilágításból beszélt az előadói lét egy ritkán emlegetett aspektusáról: a zene intimitásáról, illetve arról, hogy milyen nehéz feladat valós kapcsolatba kerülni az előtte álló közönséggel.

WXLFLESS

link Forrás

WXLFLESS még csak huszonöt éves, de máris a magáénak tudhat egy nemzetközi lemezkiadó által jegyzett albumot, egy featet Beton.Hofival és egy olyan inspiráló közeget, amely segíti őt a folyamatos fejlődésben. Megvilágító erejű szövegeivel olyan, égetően fontos témákra tereli a figyelmet, mint a szeretet nélkül eltöltött gyermekkor vagy a tettetett jó viszony árnyoldalai a zenész világban. A Kikeltetőre az angol-francia szexszimbólum, Jane Birkin után elnevezett számával jelentkezett, a színpadon viszont a korábbi és az idén megjelenő WXLFLESS albumról is megszólaltak dalok.

Temesi Blanka

link Forrás

Hogyan hangzik egy boldog dal a szomorúságról? Katt a videóra, mert valahogy így! Temesi Blanka neve már nem teljesen ismeretlen a szakmában, vagy az újdonságokat kedvelő zene hallgatók körében. Azontúl, hogy Lovasi András tehetségkutatójában díjazott lett, fellépett már a PUSZI Feszten és a MiniFishing-en, de egyre több budapesti klubban is találkozhatunk a nevével. Szövegeit egyaránt jellemzi szellemesség és humor, előadásmódjában pedig a gyermeki báj keveredik őszinte természetességgel. A dalok hangszerelése egészen puritán, ami a közlést bensőségesebbé, Blankát pedig ellenállhatatlan színpadi jelenséggé varázsolja.

Bufo Alvarius

link Forrás

Az „elszívható”, majd pszichedelikus utazásra szállító coloradói folyami varangy nyomán elnevezett Bufo Alvarius a Kikeltető utolsó klubestjén bizonyította be, hogy béka nélkül is képesek lehetünk visszafogottabb trip-ek átélésére, ehhez pedig elég némi alkohol és egy jóadag zene. Az elhangzó eklektikus punk trekkek nem a világ elleni harcért kiáltanak, sokkal inkább a tagok fejében és magánéletében zajló ellenállás reménytelenségének a szimbólumai. A zenekar elmondása szerint hangzásukban sok minden megfér egymás mellett, de a „fő csapásirány” egyértelműen a zúzda.

A Díjátadón a nyertes produkciók mellett fellép a Kikeltető shortlist-ről ismert SAWA, ZORZ és a D474SLAY3RS is. Facebook eseményért ide, jegyekért pedig ide kell kattintani.

Címlapkép: Kikeltető Facebook

KERET

A KERET az ország meghatározó alternatív könnyűzenei platformja. Az online magazin és rádió mellett jelen vannak a nyári fesztiválokon, és minden évben megszervezik a Kikeltető nevű tehetségkutatót is.

KERET