Rakovszky Zsuzsa kapja az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat

könyv
május 02., 16:14

A Vita élő időben című verseskötetéért, valamint teljes életművéért Rakovszky Zsuzsa kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. További négy kategóriában osztanak ki díjakat, költészetben Győri Lászlót díjazzák a Láncra vert eső című kötetért, prózában Milbacher Róbertet a Keserű víz című, egy mára nyomtalanul eltűnt szlavóniai telepes falu krónikáját megíró regényéért. Esszé kategóriában Darvasi Ferencnek és Reményi József Tamásnak (posztumusz) ítélték a díjat a Mindig volt egy szigetem című életútinterjú-kötetért, míg a tanulmányok között Bényei Tamást díjazták Az angol irodalom története könyvsorozat 1930-tól napjainkig 1-2. része című könyvért.

A költő, író, műfordító Rakovszky Zsuzsa első önálló könyve 1981-ben jelent meg, a most díjazott műve a tizenegyedik verseskötete. Korábban már Libri Irodalmi díjt, József Attila- és Kossuth-díjat is kapott. Versei angol, német, francia és finn nyelven, regényei német, olasz, francia, török, bolgár és holland nyelven is megjelentek már.

Az Artisjus-díjat, amit idén a Báthori Csaba, Bazsányi Sándor, Grecsó Krisztián, Margócsy István, Szilágyi Zsófia és Szörényi László összetételű, írókból és irodalomtörténészekből álló bizottság javaslata nyomán adták ki, alapítása óta eddig 89 költő és író vehette át. A 2006-ban alapított elismerés korábbi díjazottai között volt mások mellett Takács Zsuzsa, Kovács András Ferenc, Nádasdy Ádám, Pintér Béla, Kukorelly Endre, Bereményi Géza és Darvasi László is. Az idei ünnepélyes díjátadó május 6-án, hétfőn lesz.