Kulka János a nemzet színésze lett

színház
május 03., 17:27

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének, közölte a Nemzeti Színház. A színészt a választás meglepte, egyben nagyon jólesett neki a döntés és köszöni mindenkinek.

photo_camera Forrás: Nemzeti Színház

A közlemény szerint a címet az a művész kaphatja meg, aki „a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységet”. Kulkát a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választotta meg a nemzet többi színésze.

Kulka 1956-ban született Budapesten, gyermekkorát Szegeden töltötte. Első szerepei között volt a III. Richárd, az Édes fiam és a János király a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol Komor István rendezte. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát, majd Pécsre szerződött a Pécsi Nemzeti Színházba, ahol négy évig játszott. Innen a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához igazolt, majd 1993-ban került Budapestre a Radnóti Színházba, ahonnan tíz év után került az akkor Jordán Tamás által igazgatott Nemzeti Színházba, ahol 2013-ig játszott.

2016-ban agyvérzéssel került életveszélyes állapotban kórházba, ahol az orvosok hosszú felépülési időt jósoltak. Ennek ellenére még ugyanebben az évben a Katona József Színházban már színpadon játszott. (via MTI)