Alig 500 év kellett, de talán végre kiderült, mit látunk a Mona Lisa hátterében

Képző
május 12., 15:46

A Mona Lisa fél évezrede izgatja az emberiség képzeletét. Tortával kenték be és savval öntötték le. Visszalopták Olaszországba, tüntetők pedig megrongálták. Lézerezték és szurkálták, kiállították a tömegek előtt, és kitették a saját pincegalériájába. Nemrégiben ezrek sürgették a milliárdos Jeff Bezost, hogy vegye meg, majd egye meg. A világ leghíresebb műtárgya, mégis sok a kérdés körülötte. Ki ez a nő? (Valószínűleg Lisa Gherardini, egy olasz nemes felesége.) Mosolyog? (Valamennyire.) Vajon da Vinci eredetileg másképp akarta megfesteni, lenyírt hajjal vagy ápolói ruhában?

A New York Times ezen felvezető után remegő hangon jelenti be: bár művészeti világ legrejtélyesebb témájáról sok mindent a megismerhetetlenség birodalmába soroltak, most, a művészet és a geológia különös kereszteződésében talán egy rejtéllyel kevesebb marad:

hol ült a modell, amikor Leonardo da Vinci megfestette?

Ann Pizzorusso geológus és a reneszánsz művészet kutatója (furcsa párosítás) szerint az olaszországi Leccóban, a Comói-tó partja közelében fekvő idilli kisvárosban ül. Pizzorusso szerint ez nyilvánvaló, és erre már évekkel ezelőtt rájött, csak kicsit rosszul lőtte be, hogy mennyire fontos ez a hír, amely az elmúlt 24 órában körbefutotta a világsajtót.

„Láttam a Lecco melletti domborzati viszonyokat, és rájöttem, hogy ez az a hely” - mondta, mintha ez a világ legközönségesebb dolga lenne.

A híresen homályos háttérnek van néhány beazonosítható jellemzője; köztük egy középkori híd, amelyet a legtöbb tudós a helyszín keresésének kulcsának tart. De Pizzorusso asszony szerint inkább a tó formája és a szürkésfehér mészkő az, ami elárulja, hogy a festmény Leccóban készült.

A két válla fölötti részeket tessék nézni:

photo_camera Fotó: Dianelos, CC BY-SA 4.0

„Leccóban már évek óta emlegetik ezt” - mondta Donald Sassoon történelemprofesszor a Times-nak. Rámutatott egy helyi olasz hírportálon megjelent 2016-os cikkre, amelyet egy leccói tudós írt, aki hasonló földrajzi jellemzőket azonosított, mint amilyeneket Pizzorusso. „Én nem foglalkoznék vele” - mondta Sassoon professzor a kérdésre, hogy hogyan alakítja át ez a felfedezés a kutatásokat.

A korábbi megfejtések között szerepelt Bobbio, egy 2011-es elmélet szerint a Mona Lisán látható híd és út ehhez az észak-olaszországi kisvároshoz tartozik. Egy 2023-as kutatás pedig arra jutott, hogy Leonardo Arezzo tartományban festett le egy hidat. De hát ezek környékén még tó sincs, mint a képen - méltatlankodott Pizzorusso.

Híd meg történetesen van Lecco mellett is:

De a hídra való összpontosítás Pizzorusso szerint nem elég. „Az íves híd mindenütt jelen volt Olaszországban és Európában, és ezek közül számos nagyon hasonlóan nézett ki. Egy hídról önmagában nem lehet pontosan azonosítani a helyszínt. Mindenki a hídról beszél, és senki nem beszél a geológiáról!” - panaszkodott a Guardiannek.

Az ég szerelmére, hát tessék már összevetni a Lecco melletti hegyek csipkézését a bal váll fölötti résszel!

photo_camera Fotó: ALEXANDRE ROTENBERG/robertharding via AFP

De hogy ez miért fontos? Nem fontos.