„Zs-kategóriás rapper vagyok Zs-tervekkel” – ZSÉ-albumpremier a 444-en

zene
május 17., 09:13

„Végleg tele a panaszkönyv, mostantól abbahagyjuk a panaszkodást, igazából ez a lényege ennek a lemeznek” – mondta Sándor Zsigmond Áron, azaz ZSÉ a 444-nek az új albumáról, a TELEA-ról. A most megjelenő lemez május 17-étől hallgatható minden felületen, amin a rappernek egyértelműen sikerült megugrania a meglepően erős bemutatkozó albumát, miközben nagyjából megtartotta ugyanazt a tematikát, ami már a Panaszkönyvet is uralta.

photo_camera Fotó: Mrena Dorka

ZSÉ tavaly ősszel szinte a semmiből érkezett meg 19 évesen a hazai hiphopszcénába, miután telt házas koncertet adott a Központban, és kiadta a Panaszkönyvet. A szekszárdi rapper szövegeire már akkor is jellemzőek voltak a gyakran öniróniától sem mentes kikacsintások és a útkeresésről szóló témák. De ahogy arról korábban a Keret blogon is írtak, az első albumon is elfért néhány táncolósabb pillanat, például a bónusz track, a Skladyval közös JÖVÖK LÁTOK, amit mi is csak ajánlani tudunk minden házibulizónak.

„A mostani lemez pedig az azóta eltelt fél évről szól, ahogy próbáltunk elhelyezkedni ebben az új világban” – mesélte ZSÉ. „Ez nem volt egyszerű, nagyon zárt a hiphopközeg, nekem meg nem megy a smúzolgatás, csak azokkal tudok zenélni, akikkel van közös hangunk és elképzelésünk. Úgy éreztük, magunkra vagyunk hagyva, hogy a szcénában nehezen jutunk közös hangra különböző előadókkal – tisztelet a kivételnek –, ettől pedig nem alakul ki jó közeg. Végülis a TELEA erről szól, hogy hogyan kezeltük ezeket a helyzeteket.”

Ezek az érzések kihallatszódnak az első album folytatásaként is értelmezhető új lemezen, például a már korábban kiadott Felesebékéd és a JÖVÖK LÁTOK-ra is egy sorral visszautaló Hiába című számokon. Valamint a lo-fi alapra készült Moston, amire többek között olyan sorok is felkerültek, mint hogy

most még várat egy kijelentés, a zeneipar ízléstelen bordélyház”,

és aminek külön jót tesz Szabó Király Blanka vokálja. „Próbáltunk elrugaszkodni az előző lemez hangzásától, ebben Dani (d0k) produceri munkája nagyon érdekessé tette a folyamatot és a végeredményt is.”

Az album legerősebb pillanata egyértelműen az Ez van, amiben az enyhe társadalomkritika mellett olyan témák is felbukkannak, mint az SZFE átalakítása. Azt a sort, hogy

mikor lett bohócképző az SZFE-ből,

„azt meg azért tartottam fontosnak, mert tényleg nem normális, ami történik az SZFE-n belül, meg a vezetőségen belül, meg amire tanítják őket, ettől a népműveléstől hányingerem van, ami történik ott, miközben így-úgy kötődöm én is az intézményhez”.

A két albummal Zsé kiadott magából minden feszültséget, mondta, és azt is, hogy mostantól igyekszik boldogabb szövegeket írni. „Az előzőkkel együtt 18 számon keresztül problémákról beszélek, különböző stílusokban, különböző érzelmekről, különböző helyzetekről, ami a belpesti életben megvan. Ezen igyekszem változtatni.”

Az album mellé klip is érkezik, amit Adonyi-Walsh Gáspár rendezett és Mészáros Áron fényképezett. A lemez mától a Spotifyon is megtalálható, aki pedig szeretné élőben is meghallgatni, az június 14-én a Három Hollóban teheti meg.