Alkotóházként születhet újjá Esterházy Péter egykori otthona

könyv
május 22., 10:18

Esőfelhők gyülekeztek Esterházy Péterék családi háza fölött, de a végére kisütött a nap. Mármint mindezt a szó legszorosabb értelmében tessék érteni, mert költői képnek nagyon elcsépelt volna.

Miután sokan megijedtek és szörnyülködtek, hogy a család felrakta az ingatlan.com-ra az író irodalomtörténettel átitatott otthonát, felgyorsultak azok a folyamatok, amelyek már évek óta zajlottak annak érdekében, hogy ne a ledózerolás és új kockaházak építése legyen ennek a teleknek a sorsa. A kertben tartott sajtótájékoztatón

Óbuda polgármestere, Kiss László bejelentette, hogy terveik szerint az önkormányzat megveszi a házat, és átadja egy alapítványnak, amelyet éppen erre a célra hoznak létre éppen EP kollégái.

Ennek a mögöttem lévő épületnek nem csak elképesztő múltja, jelene, hanem jövője is lesz - mondja a polgármester, mögötte a még szemerkélő esőben Esterházy Marcell és Dragomán György
photo_camera Ennek a mögöttem lévő épületnek nem csak elképesztő múltja, jelene, hanem jövője is lesz - mondja a polgármester, mögötte a még szemerkélő esőben Esterházy Marcell és Dragomán György Fotó: urfip/444.hu

Az alapítvány kezdeményezői Dragomán György és Vámos Miklós írók, illetve, ha jól értettem, a világhírű német kolléga, Daniel Kehlmann is részt vesz az előkészületekben. Itthon sem ismeretlen, nyugaton pedig kifejezetten divat írói alkotóházakat fenntartani, és ezek sokszor pont olyan helyeken vannak, ahol korábban egy nagy író lakott. Hogy pontosan mi lesz itt, az még egyelőre nincs részletesen kidolgozva, de Esterházy Marcell arról beszélt, hogy szeretné, ha megint olyan nagy élet lenne itt, mint amikor az apja élt.

„Az önkormányzat és a család között létrejött megállapodásnak nagyon örülünk, ez régi vágyunk volt. Ez a ház több mint 40 évig volt apánk alkotóhelye, és egy családnak okozott sok örömet. Nagyon reméljük, hogy mostantól egy nagyobb közösségnek fog szolgálatot tenni és örömet okozni” - mondta.

Szeretettel köszöntök mindenkit itt a kertünkben - mondta Esterházy Marcell a család képviseletében, a lépcső tetején Esterházy György
photo_camera Szeretettel köszöntök mindenkit itt a kertünkben - mondta Esterházy Marcell a család képviseletében, a lépcső tetején Esterházy György Fotó: urfip/444.hu

Értelemszerűen a finanszírozás részletei sincsenek kidolgozva, de Dragomán a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy már eddig is sokan jelezték a támogatási szándékukat, a polgármester pedig hangsúlyozta, hogy érdemes minél több szervezettel együttműködni.

Amikor a sajtótájékoztató után a hátsó teraszon szertartásosan elszívtam egy cigit, az író testvére éppen azzal viccelődött, hogy ő mindenesetre vesz egy lottószelvényt.

Szily László „a magyar irodalomtörténet leghíresebb lakáshirdetésének” megjelenése után, március végén személyes hangú riportban járta körbe a házat és annak múltját, Esterházy Marcell idegenvezetésével. „Ez egyben a magyar irodalom egyik legjobban dokumentált és művészileg leginkább feldolgozott háza. Maga a Mester is emlegette az írásaiban, az idősebbik fia, a képzőművész Marcell meg egy rakás itt készült konceptuális munkájában reflektált az esterházyságra, illetve 2016 után az apukája halálára és általában a család és a múlt feldogozásának nehézségeire” - írta Szily kolléga, aki egyben szenvedélyes kortesbeszédet mondott, miért lenne minden szempontból jó ötlet a legidősebb fiú ötletét megvalósítani.

photo_camera Fotó: Esterházy Családi Archívum

„Marcell arról mesél, hogy sokáig képzelt ide valamilyen írói alkotóházat vagy fordítóházat. A helyszín a fizikai körülményeket tekintve is tökéletesen alkalmas lenne ilyesmire. Odafent könnyen kialakíthatók lennének az írók lakrészei, lent a közösségi- és kutatóterek. A hely kisugárzása pedig annyira intenzív, hogy annál nehéz inspirálóbbat elképzelni. Csend is van, a környék olyan, mint egy hangulatos kis falu, és köpésnyire van a Duna.”

Épp ezért „egy nem is ideális, csak közepesen normális világban a Petőfi Irodalmi Múzeum az alapműködése részeként mozdult volna rá a helyszínre, egyszerűen azért, mert egy nagy magyar író kulturális szempontból is fontos otthona volt. Nem is beszélve arról, hogy egy olyan érdekes, a magyar közéleten, művészeten és sporton is szórakoztató nyomot hagyó történelmi családé is, ami bárki számára könnyen átélhetővé teszi, mit jelent az az absztrakt fogalom, hogy hagyomány.” Szily azt fejtegeti, hogy nem csak a kormánynak, de a fővárosnak és kerületeinek, vagy akár mecénásoknak is feladatuk volna, hogy valamit kezdjenek ezzel a házzal. Végül a választási kampányban tudott megtörténni, amit több ellenzéki politikus és például a főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid is javasolt vagy éppen követelt.

„A ház legképtelenebb, minden józan várakozásnak, logikus fantáziának ellentmondó középső része toronyszerűen magasodott, itt a dolgozószobám is, amit alig említenék, olyan zavarón metaforikus, költő a toronyban, és ha még hozzáteszem, hogy e torony Pannónia szélén, a nagy római birodalom hajdani határán fekszik, sőt ahogy ezt már a futballos könyvben is emlegettem, egy HÉV-megállóval túl, akkor ki se lehetne a mondatot bogozni a jelképek hínárjából, maradna csupán az »én lenni már egy megállónyi barbár« csöndes gőgje” - írta a házról EP a Semmi művészetben.

Esterházy Péter ír.
photo_camera Esterházy Péter ír. Fotó: Szebeni András

Minden idők egyik legismertebb magyar írójának emlékét a magyar állam nem gondozza, viszont különböző, néha kanyargós kerülőutakon mostanra talán a helyükre kerültek a dolgai. A hagyaték a Berlini Művészeti Akadémián van, ahol a világirodalom nagyjainak írásos emlékeit őrzik és dolgozzák fel. Óriási könyvtárát az evangélikus egyház tette kutathatóvá az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárban. De van már Esterházy Péter Emlékpark is az onkológiai osztály mellett, ahol kezelték; és fociztam én is a 2018 óta évente megrendezett Futball EP-n; és 2022-ben a képével díszített falat adtak át a Rómaifürdő HÉV-megállóban, a házától egy köpésnyire. „Amikor meghal egy író, jó esetben kiszámíthatatlan a sorsa. Mert többnyire, persze, könnyen kiszámítható: villámgyorsan, nyom nélkül elfelejtik” – mondta egyszer EP.

Nem úgy tűnik, hogy ez a sors várna rá.