A Dumaszínház és Pintér Béláék költöznek az Átriumba

színház
május 30., 12:39

A Pintér Béla és Társulata, a Dumaszínház, a független társulatokat menedzselő Füge Produkció, a minőségi sikerdarabokat futtató Orlai Produkciós Iroda és a Delta produkciós iroda közösen fogja használni az Átriumot - derül ki Pintérék közleményéből.

Az évek óta támogatáshiánnyal küzdő Átrium szervezője, a Kultúrbrigád tavaly bejelentette, hogy a mostani lesz az utolsó évaduk. A Margit-körúti épület kezelői – az Átrium Vagyonkezelő Kft tulajdonosai, Csiby Éva, Gauder Milán és Lakatos Peter – tavaly nyáron közölték: mindent megtesznek, hogy fennmaradjon a kulturális tér, akár az Átrium régebbi előadásait is játszva.

A Kultúrbrigád operatív igazgatója Zsedényi Balázs nemrég azt mondta: „Köszönjük, hogy amíg lehetett, a közönségünk velünk volt, és segített egy olyan helyet működtetni, ami olyan volt, amilyennek szerintünk lennie kellett. Köszönjük, hogy velünk vagytok az utolsó hetekben is. Bízunk benne, hogy találkozunk még, hogy egyes előadásaink máshol újjáélednek, de persze vannak olyanok is, amelyek végleg elköszönnek a közönségtől.”

photo_camera Alföldi Róbert, a Kultúrbrigád repertoárjának kulcsfigurája az Átrium színpadán Fotó: Átrium

2024 szeptemberétől egy olyan új kollaboráció költözik az Átriumba, mely az épületben nem ismeretlen társulatok partneri együttműködésére épül, közös nevezője pedig egy elsősorban produceri alapú működési modell kialakítása, és ezáltal egy megbízható alapokon nyugvó, de a független előadó-művészeti terület számára is nyitott befogadóhely működtetése - olvasható Pintérék közleményében.

Ami közös az Átriumot átvevő öt szervezetben, az a „menedzsmenti gondolkodás”, a kortárs magyar szöveg fontossága és népszerűsítése, valamint az aktuális társadalmi és hétköznapi jelenségekre való érzékeny reagálás.

Középtávú céljuk a partnerek által közösen létrehozott koprodukciók bemutatása, kortárs drámapályázat kiírása és szakmai rendezvények szervezése is, és együttműködés az önkormányzati kulturális-urbanisztikai projektjével, a Margit-negyeddel.